Čaputovej premiér v dileme: Buď nebudú jesenné dôchodky, alebo pomôžeme samosprávam
18 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Spor samospráv s prezidentkinou vládou naberá na obrátkach. Po tom, čo premiér zrušil naplánované stretnutie, samosprávy reagovali kritikou, ktorú predseda vlády vníma ako politikárčenie. Podľa Eduarda Hegera úplne stačí „jeden podpis“, pretože pomoc už je schválená.

Čaputovej premiér Ódor svoju vládu považuje za najústretovejšiu voči samosprávam, no „tlačiareň na peniaze“ nevlastní a preto ich žiada o trpezlivosť. Reagoval tak na vyhlásenie niektorých predstaviteľov samospráv, ktorým sa nepáčilo náhle zrušenie stretnutia zo strany premiéra. „Olej do ohňa“ prilial aj Eduard Heger (Demokrati), ktotý je presvedčený o tom, že jeho vláda samosprávam pomáhala a ďalšia pomoc je pripravená. K situácii samospráv predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) zvolal mimoriadne zasadnutie parlamentu.

Zrušené stretnutie

Predstaviteľom ZMOS-u a iných organizácií, združujúcich samosprávy sa nepáčil prístup premiéra Ódora, ktorý stretnutie s nimi deň pred tým, ako sa malo konať.

„Kompenzácie vo výške 108 miliónov mali byť vyplatené „na hlavu občana“, tak ako ZMOS vyrokoval. (...) Súčasná vláda s pomocou pre samosprávy zatiaľ nepočíta, údajne nemá peniaze,“ uviedol na tlačovej besede vo štvrtok 13. júla 2023 predseda ZMOS Jozef Božik.

screenshot videa YouTube | Jozef Božik, Martin Chren, zástupcovia ZMOS

„Chceli sme dnes informovať o tom, či bude zo strany vlády vôľa predložiť v skrátenom legislatívnom konaní návrh úpravy rozpočtu. Veľmi nás mrzí rozhodnutie premiéra. V ďalšom kroku budeme spolu so Združením samosprávnych krajov Slovenska (Združenie SK8) žiadať pani prezidentku, ktorá dlhodobo javí záujem o samosprávu, o stretnutie,“ doplnil Jozef Božik.

SAMOSPRÁVY SA TOPIA! Čaputovej premiér nečakane zrušil stretnutie so zástupcami samospráv!
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik s podpredsedom Komory miest Martinom Chrenom na tlačovej konferencii informovali o ďalších krokoch v súvislosti s požiadavkou samospráv na vyplatenie kompenzácií vysokých cien energií vo... Čítať ďalej
14 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Prezidentkin premiér však ich postoj odmieta

"Žiaľ, v tomto stave, keď máme nad rámec rozpočtu vyplatiť vyše 700 miliónov eur, nevieme prisľúbiť tieto peniaze, keďže možno na jeseň potom nebude na dôchodky alebo na zdravotnú starostlivosť," povedal prezidentkin predseda vlády Ódor s tým, že vláda obce a mestá požiadala o pozhovenie do polovice augusta, kedy budú jasný stav štátneho rozpočtu.  Veci podľa neho nepomáha ani politizácia problému. Rokovať však mieni aj naďalej.

"Žiaľ, ani ja nemám tlačiareň na peniaze a v rámci súčasných rozpočtových možností nie je možné zvýšiť pomoc pre samosprávy," dodal Ódor s tým, že aktuálne je vláda v situácii, kedy je možné, že buď vyplatí jesenné dôchodky, alebo pomôže samosprávam.

Kritizuje aj bývalý premiér

„Ešte ako predseda vlády som vyčlenil 200 miliónov eur na pomoc samosprávam. Takmer polovica z nich bola vyplatená ešte za mojej vlády. Zvyšné peniaze sú k dispozícii, nachystané v schválenom štátnom rozpočte,“reagoval na spor samospráv a prezidentkinho premiéra Eduard Heger, podľa ktorého na vyplatenie tejto pomoci stačí „jeden podpis“. Vyzval preto úradnícku vládu, aby urýchlene rozhodla o vyplatení podpory.

„Odklad vyplatenia pomoci v tejto situácii vytvára priestor pre populistov okolo Fica, ktorí túto tému zneužívajú v predvolebnej kampani,“ nezabudol dodať Heger na sociálnej sieti.

Facebook / Za lepší Pukanec / Ilustračný obrázok | Aj takýto obraz poskytujú už v súčasnosti ulice niektorých obcí - samosprávy nemajú peniaze na prevádzku pouličného osvetlenia

Chren pripomína

Podpredseda Komory miest Martin Chren pritom na tlačovej besede pripomenul, že posledné štyri roky to boli práve samosprávy, ktoré vždy podržali štát.

„Či išlo o plošné testovania alebo o utečeneckú krízu, spolu so silovými zložkami sme konali ako prví. „Vďakou“ boli najnižšie kompenzácie zo všetkých krajín naokolo. Sme veľmi smutní, že štát chce brať samospráve aj z tých malých kompenzácií, ktoré sme vybojovali. Nemôžeme to akceptovať. Máme veľké množstvo najmä malých obcí, ktoré už v tomto období míňajú peniaze určené na celý rok. Nebudú mať za čo prevádzkovať v druhej polovici roka napríklad verejné osvetlenie. Všetci potrebujeme dostať aspoň to, čo nám bolo sľúbené, i keď samo o sebe to je nedostatočné,“ dodal Martin Chren.

Mimoriadna schôdza ku kompenzáciám pre samosprávy bude 21. júla
Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR ku kompenzáciám pre mestá, obce a vyššie územné celky (VÚC) sa uskutoční v piatok 21. júla o 9.00 h. TASR o tom informovali z Kancelárie NR SR. Schôdzu inicioval Smer-SD. "Jediným bodom programu, ktorý by... Čítať ďalej
14 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Zasadne aj Národná rada

Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podpísali poslanci Smeru-SD aj poslanci okolo Tomáša Tarabu (nezaradený). Ako zdôvodnil šéf Smeru Robert Fico, v roku 2022 a 2023 boli prijaté viaceré sociálne zákony, ktoré výrazne negatívne ovplyvňujú príjmy miest, obcí a VÚC a k tomu prišli aj vysoké ceny energií, na ktoré vláda neponúkla žiadne kompenzačné opatrenia. Mimoriadnu schôdzu preto predseda NR SR zvolal na piatok, 21. júla.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik