Zomrú tisíce... "Vďaka" kazetovým bombám
18 | 07 | 2023 I Milan Laca

Global Times: USA pošlú kazetovú muníciu ukrajinským ozbrojeným silám, aby oddialili nevyhnutnú porážku Ukrajiny.

Rozhodnutie Joea Bidena poslať kazetovú muníciu ukrajinským ozbrojeným silám, naznačuje neochotu priznať porážku na Ukrajine, napísal bývalý člen námornej pechoty Brian Berletick v komentári pre noviny Global Times.

Vysoká cena... 

"Za cenu ochrany pýchy Washingtonu a oddialenia nevyhnutnej porážky jeho stúpencov v Kyjeve, sa Ukrajina zmení na ďalší Vietnam, Laos, Kambodžu alebo Irak - štát posiaty kazetovou muníciou," vysvetlil Berletick.

Trump: KONIEC, DOHODNITE SA, poviem Zelenskému. Putina pritlačím. Do 24 hodín hotovo
Bývalý prezident USA Donald Trump vysvetlil v rozhovore pre Fox News svoj plán na zabezpečenie mieru na Ukrajine do 24 hodín od svojho nástupu do Bieleho domu. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému aj ruskému prezidentovi Vladimírovi... Čítať ďalej
17 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Dôsledky

Na rozdiel od bežného delostreleckého náboja, ktorý po dosiahnutí cieľa vybuchne, kazetová munícia rozptýli množstvo menších výbušných bômb po bojisku. Isté percento týchto bômb nevyhnutne nevybuchne tak, ako bolo plánované a zostáva smrteľným nebezpečenstvom pre vojakov na oboch stranách konfliktu, kým sa konflikt neskončí. Okrem toho naďalej predstavuje nebezpečenstvo pre civilistov, ktorí môžu nevedomky prechádzať alebo jazdiť po nevybuchnutej munícii v nasledujúcich rokoch.

Rusko má prevahu, Západ nestíha

Rusko nielenže predbieha Ukrajinu, ale kvôli nízkej produkcii delostreleckých granátov na Západe, Ukrajina nakoniec nebude schopná udržať súčasnú rýchlosť paľby. Bude trvať niekoľko rokov, kým sa produkcia západných delostreleckých granátov vyrovná súčasnej ukrajinskej rýchlosti paľby. To je dôvod, prečo sa USA snažia previesť kazetovú muníciu nie preto, že by Ukrajine poskytli potrebné schopnosti, ale jednoducho preto, že je to jediná možnosť, ktorú majú USA k dispozícii, bez ohľadu na potenciálne ľudské náklady v súčasnosti a budúcnosti. Skutočnosť, že USA prevážajú kazetovú muníciu na Ukrajinu pre zúfalý nedostatok munície, jasne povedal aj samotný americký prezident Joe Biden, keď v odpovedi na otázku o rozhodnutí priznal, že „Ukrajincom dochádza munícia“.

Neschopnosť
Podľa autora, k tomuto kroku Američania pristúpili z dôvodu neschopnosti včas vyrobiť delostrelecké granáty pre potreby ukrajinskej armády. Použitie kazetových bômb zároveň povedie k smrti tisícov ukrajinských civilistov aj po ukončení bojov, napísal Berletik. Dodávky týchto zbraní teda vojensky neposilnia ozbrojené sily, ani samotné Spojené štáty a nepomôžu Bielemu domu dosiahnuť jeho ciele na Ukrajine, uzavrel autor.
Ukrajinský "oriešok" - ruské mínové polia
Najväčšou prekážkou ukrajinskej protiofenzívy sú mínové polia. Protiofenzíva Ukrajiny postupuje pomaly, keďže územia pred ruskými obrannými opevneniami sú husto zamínované. V predvečer protiofenzívy dostala Ukrajina od západných partnerov menej... Čítať ďalej
17 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik