ÚTOK na Krymský most: Čo zatiaľ vieme? (VIDEO, FOTO)
17 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

Ruská tlačová agentúra Tass s odvolaním sa na krymské úrady uviedla, že v dôsledku útoku na krymskom moste boli zabití dvaja ľudia a zranené dieťa. Uviedla, že dieťa prevezú do ruskej Krasnodarskej oblasti leteckou záchrannou službou. Informuje The Guardian.

 

"Dnešný útok na krymský most vykonal kyjevský režim. Tento režim je teroristický a má všetky znaky medzinárodnej skupiny organizovaného zločinu.

Rozhodnutia prijímajú ukrajinskí predstavitelia a armáda za priamej účasti amerických a britských spravodajských služieb a politikov. USA a Británia majú na starosti teroristickú štátnu štruktúru," uviedla hovorkyňa Kremľa Zacharovová.

Šéf krymského parlamentu dosadený Ruskom tvrdil, že za incidentom na krymskom moste, pri ktorom predtým zahynuli dvaja ľudia, bola Ukrajina , uviedla štátna tlačová agentúra RIA.

Vladimir Konstantinov povedal, že most bol napadnutý tým, čo nazval ukrajinským „teroristickým režimom“ a že železničná časť mosta nebola poškodená. V komentároch zverejnených ruskými médiami tvrdil, že Ukrajina spáchala „nový zločin“ tým, že sa zamerala na „civilné“ zariadenie.

Medzitým BBC uvádza , že zdroj ukrajinskej bezpečnostnej služby povedal vysielateľovi, že útok bol „špeciálnou operáciou námorných síl ozbrojených síl Ukrajiny a bezpečnostnej služby Ukrajiny“.

„Most bol napadnutý povrchovými dronmi. Bolo ťažké dostať sa na most, ale nakoniec sa to podarilo,“ hovorí zdroj.

Ukrajinská stránka censor.net tiež uvádza, že za útokom stála ukrajinská domáca bezpečnostná agentúra s odvolaním sa na zdroje z bezpečnostných služieb. Uvádza tiež, že vedúci organizácie Vasyľ Malyuk predtým povedal, že most je legitímnym cieľom.

Najmenej dve ďalšie ukrajinské médiá citovali nemenované zdroje, podľa ktorých za incidentom stála ukrajinská domáca bezpečnostná agentúra a námorníctvo.

Ukrajinská verejnoprávna televízia Suspilne a médiá Ukrainska Pravda poskytli niekoľko podrobností o operácii, do ktorej sa podľa nich zapojila bezpečnostná služba Ukrajiny a námorníctvo, Suspilne však podľa svojich zdrojov uviedol, že most bol podľa agentúry Reuters napadnutý podvodnými dronmi.

Suspilne citoval hovorcu námorníctva, ktorý povedal, že takéto informácie nemá, a vyzval vysielateľa, aby počkal na oficiálne oznámenia.

 

 

Rusko odstupuje od dohody o vývoze obilia do Čierneho mora, oznámil Kremeľ

Rusko fakticky pozastavilo svoju účasť na dohode o vývoze obilia do Čierneho mora, uviedol Kremeľ.

Dohoda, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko vlani v júli, mala za cieľ zmierniť globálnu potravinovú krízu tým, že umožní bezpečný vývoz ukrajinského obilia blokovaného rusko-ukrajinským konfliktom. Bola niekoľkokrát predĺžená, no mala vypršať práve dnes. Rusko už mesiace tvrdilo, že podmienky na jeho predĺženie neboli splnené.

"V skutočnosti čiernomorské dohody dnes prestali platiť," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Žiaľ, časť týchto čiernomorských dohôd týkajúca sa Ruska nebola doteraz implementovaná, takže jej účinnosť je ukončená.

Moskva sa už dlho sťažuje, že jej vývozu obilia a hnojív pretrvávajú prekážky. "Hneď ako bude splnená ruská časť dohôd, ruská strana sa okamžite vráti k implementácii tejto dohody," povedal Peskov.

Povedal, že rozhodnutie neobnoviť dohodu nesúvisí s nočným útokom na most medzi Ruskom a Krymom, ktorý označil za „teroristický čin“ a obvinil Ukrajinu. "Sú to absolútne nesúvisiace udalosti. Ešte pred teroristickým útokom túto pozíciu vyhlásil prezident Putin,“ povedal Peskov.

Ukrajina a jej priaznivci sa obrátili na sociálne siete, aby oslávili zjavný útok na Kerčský most

Bývalý estónsky prezident Toomas Ilves sa podelil o meme zobrazujúci radostné spievanie v bare so zborom: „Kerchský most v plameňoch! Vaša obrana je vydesená! Na-na-na-na!" Video bolo pripísané NAFO, North Atlantic Fella Organisation, populárnemu internetovému hnutiu, ktoré bojuje proti ruskej propagande a obsahuje psa.

Anton Geraščenko, populárny blogger a poradca ukrajinského ministerstva obrany, zverejnil fotografiu žraloka s niekoľkými výbušninami, ktoré praskli cez most. Zdá sa, že žralok odkazuje na ruského turistu, ktorého minulý mesiac pri kúpaní v Egypte zabil žralok.

Fotografiu zverejnil Geraščenko

Fotografiu zverejnil Geraščenko. Fotografia: Anton Geraschenko

Český novinár Tomasz Dawid Jędruchów medzitým zdieľal fotografiu, na ktorej Vladimir Putin sedí na jednom konci svojho neslávne známeho dlhého kremeľského stola a stretáva sa s ministrom obrany Sergejom Šojgu a vrchným veliteľom Valerijom Gerasimovom. Stred tabuľky je rozbitý a pripomína Kerčský most po dnešnom výbuchu.

​​​​​​​

Čo sa stalo?
  • Dvaja ľudia, matka a otec, boli zabití a ich dcéra bola zranená pri „mimoriadnej udalosti“ na krymskom moste spájajúcom polostrov s ruským regiónom Krasnodar, informovali ruské úrady.

  • Cesta bola poškodená v blízkosti krymského konca mosta, uviedlo ruské ministerstvo dopravy, ale nepotvrdilo správy, že boli poškodené piliere podopierajúce most.

  • Ruský kanál Grey Zone, silne sledovaný telegramový kanál spojený s Wagnerovou žoldnierskou skupinou, podľa agentúry Reuters informoval, že došlo k dvom útokom na most o 03:04 (0004 GMT) a o 03:20. Reuters a Guardian nie sú schopné túto správu overiť

  • Vlaková doprava cez most bude obnovená o 9:00 miestneho času (06:00 GMT), uviedol guvernér Krymu Sergej Aksjonov zriadený Ruskom, zatiaľ čo ďalšie aktualizácie budú poskytnuté o trajektových službách na Kubaň v Krasnodare.

  • 19-kilometrový (12-míľový) most cez Kerčský prieliv je jediným priamym spojením medzi dopravnou sieťou Ruska a Krymským polostrovom, ktorý Moskva anektovala od Ukrajiny v roku 2014.

  • Pozostáva zo samostatnej vozovky a železnice, obe sú podopreté betónovými stĺpmi, ktoré ustupujú širšiemu rozpätiu držanému oceľovými oblúkmi v mieste, kde lode prechádzajú medzi Čiernym morom a menším Azovským morom.

  • Most je kľúčový pre dodávky paliva, potravín a ďalších produktov na Krym, kde je prístav Sevastopoľ historickou domovskou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Stala sa tiež hlavnou zásobovacou trasou pre ruské sily po tom, čo Moskva minulý rok napadla Ukrajinu

Ruský pár zabitý pri ukrajinskom útoku, keď v noci prechádzal cez Kerčský most, dúfal, že to bude rodinná dovolenka na čiernomorskom pobreží Krymu, spolu so svojou 14-ročnou dcérou.

Video zverejnené na sociálnych sieťach ukazuje, že rodinné auto je rozbité so zakrvavenými telami skrútenými a tichými. Dievčatko dostalo meno Angelina. Jej rodičia boli Alexej a Nataliya.

Angelina utrpela zranenia hlavy a hrudníka, ale bola pri vedomí a dýchala nezávisle a jej život nebol v ohrození, informovalo miestne veliteľstvo núdzovej reakcie, podľa ktorého sú na mieste aj psychológovia.

Neznámy príbuzný pre ruské médiá RBK povedal, že rodina cestovala s tetou dievčaťa v dvoch autách a rozhodla sa jazdiť v noci, aby sa vyhla dopravným zápcham.

„Asi o tretej hodine ráno rodina počula prvé buchnutie, po ktorom na moste zhasli svetlá,“ povedal príbuzný. "Po druhom tresku už nebol žiadny kontakt."

Ukrajinské bezpečnostné služby sa prihlásili k útoku na Kerčský most - AFP

Kyjevské námorníctvo a ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) vykonali „špeciálnu operáciu“ s použitím námorných bezpilotných lietadiel, uviedol zdroj SBU pre agentúru AFP.

Vodné bezpilotné lietadlá zasiahli v pondelok jediný most spájajúci Rusko s anektovaným polostrovom Krym, ktorý je hlavným privádzačom ruských jednotiek na Ukrajine, pri smrteľnom útoku, ktorý údajne zabil civilný pár a zranil ich dcéru.

Výbuch zasiahol Kerčský most len ​​niekoľko hodín predtým, ako mala vypršať rozhodujúca dohoda o vývoze ukrajinského obilia. Z rozhovorov v Istanbule, kde sa tureckí predstavitelia a predstavitelia OSN snažili presvedčiť Rusko, aby súhlasilo s ďalším predĺžením dohody, ktorá tam bola prvýkrát podpísaná v júli 2022, zatiaľ neprišla správa.

Trump: KONIEC, DOHODNITE SA, poviem Zelenskému. Putina pritlačím. Do 24 hodín hotovo
Bývalý prezident USA Donald Trump vysvetlil v rozhovore pre Fox News svoj plán na zabezpečenie mieru na Ukrajine do 24 hodín od svojho nástupu do Bieleho domu. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému aj ruskému prezidentovi Vladimírovi... Čítať ďalej
17 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik