Ukrajinský "oriešok" - ruské mínové polia
17 | 07 | 2023 I Milan Laca

Najväčšou prekážkou ukrajinskej protiofenzívy sú mínové polia.

Protiofenzíva Ukrajiny postupuje pomaly, keďže územia pred ruskými obrannými opevneniami sú husto zamínované. V predvečer protiofenzívy dostala Ukrajina od západných partnerov menej ako 15 % všetkého vybavenia, ktoré požadovala.

Premárnili čas

The Washington Post píše, že  "podľa vojakov, dlhá príprava na protiofenzívu, ktorá sa začala asi pred mesiacom v mnohých oblastiach bojiska na východe a juhu Ukrajiny, dala Rusom čas na prípravu. Oblasti s hĺbkou asi 5-16 km  pred hlavnými baštami Rusov boli husto zamínované protitankovými a protipechotnými mínami. Tieto obranné stavby podľa nich úspešne odrazili ukrajinskú ofenzívu.

VEĽKÉ STRATY! Kyjev mení taktiku, nádej ešte žije
Ukrajina zmenila protiofenzívnu taktiku pre veľké straty vojenskej techniky. Až 20 % ukrajinských zbraní bolo zničených počas prvých dvoch týždňov ofenzívy. Chcú to skúsiť inak Ukrajinská armáda zmenila svoju protiofenzívnu taktiku na východe... Čítať ďalej
15 | 07 | 2023 | Milan Laca

Nová taktika

V dôsledku toho ukrajinské sily zmenili svoju stratégiu. Namiesto toho, aby sa jednotky pokúšali preraziť bojovými vozidlami pechoty a bojovými tankami, ktoré západní spojenci poskytli Ukrajine na protiofenzívu, postupujú vpred pomaly, pešo.“ Podľa novín, boj Ukrajiny v mínových poliach odhalil zraniteľnosť obrnených transportérov a tankov, najmä amerických bojových vozidiel Bradley a nemeckých tankov Leopard, ktoré považovali za kľúčové pre Ukrajinu, aby znovu dobyla Ruskom okupované územie.

Čo nové potrebujú 

Podľa hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného, potrebuje Ukrajina špeciálne zariadenia na diaľkové odmínovanie. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov a Zalužnyj informovali svojich západných partnerov, že naliehavo potrebujú viac systémov na odstraňovanie mín.

Skoro všetko im dali 

Americkí predstavitelia povedali novinám, že poskytli Ukrajine takmer všetko vybavenie, ktoré požadovala pred protiofenzívou. Tiež povedali, že rozhodnutie USA poskytnúť Ukrajine kontroverznú kazetovú muníciu poskytne Kyjevu palebnú výhodu. Tá umožní ukrajinskej armáde mať dostatok času a priestoru na použitie ženijného vybavenia, ktoré má.

Kontroverzné kazetové bomby USA dorazili na Ukrajinu! (VIDEO)
Kazetové bomby, ktoré Ukrajine sľúbil prezident Joe Biden, dorazili! Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan minulý piatok odhalil, že Bidenova administratíva poskytne Ukrajine kontroverzné zbrane, proti ktorým už dlho... Čítať ďalej
15 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme