Mikuláš Černák KŔMI okrem Kočnera aj stovku najťažších zločincov (GALÉRIA)
17 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Keď sa na prelome storočí hocikde na Slovensku, v Banskej Bystrici zvlášť, spomenulo meno Mikuláša Černáka, nemalo to zrejme dobrý kontext. Prešovský súd ho v roku 2009 odsúdil za sedem vrážd, ku ktorým sa vtedy nepriznával. Neskôr vo väzení prelomil mlčanie a priznal sa aj k ďalším vraždám. Aktuálne má zo zákona nárok požiadať o prepustenie, nakoľko si odsedel 25 rokov. A to aj napriek tomu, že je odsúdený na doživotie.

Vo väznici v Leopoldove by sa nik z nás ocitnúť nechcel. A zvlášť ako človek odsúdený na doživotie. Mikulášovi Černákovi uplynulo 25 rokov z jeho doživotného trestu, preto podľa ESĽP môže požiadať o prepustenie, čo zatiaľ neurobil. Je však zaradený do projektu, ktorý by mu prípadný návrat do bežného života mal uľahčiť a v rámci tohto projektu aj pracuje, ako vydávač stravy. Tú vydáva aj podľa neho vrcholne arogantnému Mariánovi Kočnerovi. Advokátka Eva Mišíková chápe, že odsúdený počas rokov väzenia všeličo zo svojho života prehodnotí a preto verí v Černákovu nápravu.

Prísny režim

Väzni, ktorí sú odsúdení na doživotie sú v oddelení s maximálnym stupňom ostrahy. Každý z nich má zväčša vlastnú celu, z ktorej sa von dostanú na hodinu denne. Judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) hovorí o tom, že po odpykaní 25 rokov z doživotného trestu si odsúdený môže požiadať o prepustenie. Mikulášovi Černákovi tento termín uplynul v apríli a o prepustenie zatiaľ nepožiadal.

Odpadnete: Čo všetko zbierajú ľudia v rôznych kútoch Slovenska (GALÉRIA)
V bratislavskom dopravnom múzeu do konca marca budúceho roka môžete navštíviť zaujímavú výstavu. Tvorí ju viac, ako stovka miniatúrnych bicyklov z celého sveta. Majiteľom zbierky je žilinčan, ktorý ju vystavoval už aj na Budatínskom zámku. Taký... Čítať ďalej
16 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Šanca na návrat

Podľa Plusky bol Černák zaradený do národného projektu Šanca na návrat. V rámci tohto projektu si väzni majp možnosť zvýšiť možnosti zamestnať sa, čim sa ľahšie zaradia do bežného života bez toho, aby sa vyhli problémovým situáciám, ktoré by ich mohli priviesť naspäť k páchaniu trestnej činnosti.

“Odkedy nie som v oddelení pre doživotne odsúdených, utekajú mi dni rýchlejšie. Je to pre mňa trošku lepšie, lebo už pracujem. Ráno vstávam od pol štvrtej, vydávam stravu. Mám 110 zločincov pod palcom,”   rozhovoril sa.

„Kŕmi“ aj Kočnera

“Robím vydávača. Ráno o štvrtej mi dovezú z kuchyne jedlo, preberiem to, porozdeľujem. Niektorí majú diéty, podľa toho sa musím riadiť, čo môžu a čo nie," vysvetľuje Mikuláš Černák, ktorý má na tieto povinnosti pridelených päť pomocníkov.

Kočnerovo „štvormetrové ego“

„Myslel si, že aj za mrežami to funguje tak ako vonku a že aj tu sa mu budú ľudia pchať do jeho priazne. Trošku som ho musel umierniť, lebo jeho ego ho prevyšuje o štyri metre. Tu je tvoje miesto a ako sa budeš ty správať, tak ja budem k tebe pristupovať. Mňa si nekúpi ničím,”   zhodnotil Černák komunikáciu s Mariánom Kočnerom.

Mikuláš Černák, Ján Kán a Miloš Kaštan / nastope.sk
FB / Mikuláš Černák
Advokátka a prokurátorka Eva Mišíková
Advokátka a prokurátorka Eva Mišíková
Screenshot z videa
Okázalé bývanie boss banskobystrického podsvetia vymenil za väzenskú celu
Okázalé bývanie boss banskobystrického podsvetia vymenil za väzenskú celu
Screenshot z videa
Černákove povestné tigre. Choval ich v čase najväčšej "slávy"
Černákove povestné tigre. Choval ich v čase najväčšej "slávy"
Screenshot z videa
Černákove povestné tigre. Choval ich v čase najväčšej "slávy"
Černákove povestné tigre. Choval ich v čase najväčšej "slávy"
Screenshot z videa
Advokátka a prokurátorka Eva Mišíková
Okázalé bývanie boss banskobystrického podsvetia vymenil za väzenskú celu
Černákove povestné tigre. Choval ich v čase najväčšej "slávy"
Černákove povestné tigre. Choval ich v čase najväčšej "slávy"
 
Bývať by ste tu nechceli

Leopoldovská pevnosť, ktorá dnes slúži, ako ústav na výkon trestu, bola postavená ako protiturecká pevnosť okolo roku 1663, kedy boli (za rovnakým účelom) vybudované aj pevnosti v Nových Zámkoch, či Komárne.

Pevnosť zaberá rozlohu 56 hektárov, obranné múry majú výšku 9,5 m. Postavená bola podľa (v tom čase) najnovších vojenských obranných technológií. Leopoldovská protiturecká pevnosť ma hviezdicový tvar, je tvorená šiestimi do kruhu umiestnenými bastiónmi a okolo nej bola vybudovaná vodná priekop.

Stavalo ju po dobu päť rokov 3000 robotníkov z Bavorska a Moravy. Brániť ju mala 500-členná posádka. Jej múry majú hrúbku miestami aj niekoľko desiatok centimetrov.

Mišíková v jeho nápravu verí

„On nebol človek, ktorý by sa riadil citmi a pudom. On nad tým všetkým uvažoval. Vedel, že nič už sa nevráti. Po rokoch, keď prehodnotíte niektoré svoje kroky, tak dospejete k názoru, že ste to nemuseli urobiť, alebo sa za to pokarháte. Ja to vnímam tak, že on po určitom čase si uvedomil, čo za hrôzu tu oni spôsobili,“ myslí si prokurátorka a advokátka Eva Mišíková, podľa ktorej na to mal aj Černák dosť času. Upozorňuje pritom, že z jej pohľadu síce Černák bol surovec, ale ona vo svojej kariére videla aj surovejšie vraždy.

Matovičove Fiatky ešte ani nejazdia, UŽ ICH RIEŠI NAKA (VIDEO)
Igor Matovič (OĽaNO) si po inšpiráciu na predvolebnú kampaň zašiel do Talianska. Symbolika, to je jedna z jeho vášní, navyše vie, že ľudia na to zaberajú, preto svoj boj proti domnelej mafii mieni jeho hnutie viesť z malých, 50-ročných Fiatiek. Nie... Čítať ďalej
15 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik