VLNA HORÚČAV sužuje Európu! Vyžiadala si už aj obete
15 | 07 | 2023 I Ladislav Kováčik

Viaceré európske krajiny, ale aj územie Spojených štátov zasiahli v týchto dňoch extrémne teploty. Informoval o tom portál CNN Prima News.

V týchto dňoch by v Taliansku mohol padnúť európsky teplotný rekord. Meteorológovia očakávajú teploty atakujúce 50 stupňov Celzia.

Talianski zdravotníci už teraz v súvislosti s horúčavami denne ošetria až 120 osôb. Hlásené sú už aj dve obete. Poslednou z obetí bol 61-ročný muž z Florencie, ktorého do nemocnice priviezli z jeho práce.

Krajina na Apeninskom polostrove má tú výhodu, že disponuje najväčším počtom vodných plôch v celej Európe. Pre dvanásť miest po celom Taliansku platí červený kód ako výstraha pred extrémnymi teplotami. Tieto mestá počas víkendu chystajú aj osviežujúce pointy, napríklad stany, ktoré budú zahmlievať vodnou parou. Talianske ministerstvo zdravotníctva odporúča počas naozaj extrémnych horúčav nevychádzať von.

Vrchol horúčav sa v Taliansku očakáva v priebehu utorka a stredy (18.-19. 7.). Rekordná teplota bola zaznamenaná pred dvomi rokmi v Sicílli, kedy bolo nameraných 48,8 stupňov Celzia.

Výstrahy v súvislosti s vysokými teplotami sú určené aj pre obyvateľov Spojených štátov. V Údolí smrti v Kalifornii by teplota mohla vystúpiť až na hodnotu takmer 55 stupňov. V Texase parky, múzeá a zoologické záhrady, ako aj niektoré kaviarne a reštaurácie kvôli extrémnym teplotám obmedzujú a skracujú otváracie doby. Poskytovatelia elektriny zase zaznamenanávajú vysokú spotrebu kvôli zapnutým klimatizáciám a ventilátorom.

Vysoké teploty sužujú aj Paríž, v nasledujúcich dňoch sa však francúzska metropola musí pripraviť na ešte väčšiu horúčavu. V niektorých častiach Európy sa už začínajú vyskytovať aj lesné požiare.

V Španielsku, konkrétne v okolí miest Sevilla, Córdoba a Granada, dosahujú teploty hodnotu 40 stupňov. V dôsledku horúčav podľa miestnych médií zomreli na juhu krajiny dvaja poľnohospodári pri práci na poli.

Viete, čo sú "dvojčeky"? Opýtajte sa prababičky (VIDEO)
Leto, to bol pre našich predkov čas tvrdej práce. Oddychovalo sa v zime, kedy sa vonku nič nedalo robiť. V lete sa ľudia pripravovali na zimu, lebo kto si v lete nepripravil, toho v zime pritlačila bieda. Na prácach sa podieľala celá rodina, okrem... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik