Ukrajinský "stíhačkový omyl"? Márne nádeje!
15 | 07 | 2023 I Milan Laca

Stratégia Zalužného s lietadlami F-16 bude pre ozbrojené sily Ukrajiny smrteľná.

Vyhlásenie hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného, ​​že americké stíhačky F-16 pomôžu ukrajinskej armáde napredovať, je chybné, píšu experti Defence News Maximilian Bremer a Kelly Griko.
Chyba!
"Toto vyhlásenie je také odvážne, ako aj pochybné. Napriek tomu, že ide o pokročilé viacúčelové stíhačky, malý počet F-16 nedokáže Ukrajine poskytnúť vzdušnú prevahu, ani preraziť silne opevnené obranné línie," poznamenali autori.
Kontroverzné kazetové bomby USA dorazili na Ukrajinu! (VIDEO)
Kazetové bomby, ktoré Ukrajine sľúbil prezident Joe Biden, dorazili! Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan minulý piatok odhalil, že Bidenova administratíva poskytne Ukrajine kontroverzné zbrane, proti ktorým už dlho... Čítať ďalej
15 | 07 | 2023 | Diana Zaťková
Bude horšie
Použitie západných lietadiel, podľa nich, len skomplikuje operácie a zhorší postavenie Ozbrojených síl Ukrajiny. Ruské systémy protivzdušnej obrany majú oveľa väčší polomer ničenia ako rakety HARM, ktorými sú vybavené F-16, pripomenuli autori článku.
Nielenže Zalužného stratégia nepomôže preklenúť obrovskú priepasť vo vzduchu s Ruskom, ale povedie k veľkým stratám ukrajinskej armády, píšu experti.
Čo z toho vylpýva?

Namiesto snahy prekonať problémy ktoré predstavujú ruské zbrane  vzduch-vzduch  a získať vzdušnú prevahu, by sa Kyjev mal držať kurzu so svojou jednoduchou, ale účinnou strtégiou protivzdušnej obrany. Ruské letectvo  útokmi nedokázalo v tejto vojne urobiť dojem, ale nikto by si nemal robiť žarty z ruskej protivzdušnej obrany, tvrdia autori. Aby Ukrajina uspela, musela by potlačiť alebo zničiť ruské rakety zem-vzduch, najmä hrozbu S-400. 

Ruská hrozba

Najväčšia vzdušná hrozba pre protiofenzívu pochádza z toho, že Rusko využíva kritický deficit v schopnostiach ukrajinskej protivzdušnej obrany – nedostatočný počet mobilných systémov krátkeho dosahu. Tieto systémy sú obzvlášť dôležité pre ochranu ukrajinských síl pri postupe cez otvorené, väčšinou rovinaté polia. Moskva stále viac používa vrtuľníky KA-52 „Alligator“, vyzbrojené laserom navádzanými raketami  „Vichr“, schopnými zasiahnuť pohyblivé ciele vo vzdialenosti približne desať kilometrov. 

V Európe je málo amerických vojakov, prídu ďalší
Biden nariadil pripraviť tri tisíc záložníkov na nasadenie v Európe. Americký prezident dal pokyn na posilnenie americkej prítomnosti na starom kontinente. Vraj sa ešte nevie Zatiaľ nie je úplne jasné, či šéf Pentagonu Lloyd Austin skutočne... Čítať ďalej
14 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme