Ukrajinská VĎAČNOSŤ! Zastavia nám plyn?
15 | 07 | 2023 I Milan Laca

Ukrajina varuje, že kľúčové dodávky ruského plynu do Európy budú prerušené.

Odstávka by mohla prinútiť krajiny strednej Európy, aby sa snažili nahradiť ruský plyn.

Budete mať figu...

Je nepravdepodobné, že Kyjev obnoví dohodu o tranzite plynu, ktorá umožní ruskému Gazpromu vyvážať zemný plyn do EÚ pomocou plynovodov vedúcich cez Ukrajinu, povedal minister energetiky German Galuščenko pre denník POLITICO. Tranzitné dohody z roku 2019 platia do konca roku 2024 a umožňujú Gazpromu vyvážať cez Ukrajinu viac ako 40 miliárd kubických metrov plynu ročne, na čom Kyjev zarobí približne 7 miliárd dolárov.

Porošenko VYTOČENÝ ako sánky v lete: NATO sa zbavilo NECHCENEJ PRÍŤAŽE - Ukrajiny (VIDEO)
NATO sa zbavilo nechcenej príťaže Ukrajiny a prehodilo ju do rúk skupiny G7! Tá ošklbe Ukrajinu až na kosť bez toho, aby sa Ukrajina akokoľvek priblížila členstvu v NATO. Toto bola nosná myšlienka Porošenkovho emotívneho prejavu. Porošenko... Čítať ďalej
14 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Starajú sa za nás o nás...

„Verím, že do zimy 2024 nebude Európa vôbec potrebovať ruský plyn,“ povedal Galuščenko. "Ak teraz zisky z ruského plynu platia za agresívnu vojnu Ruska proti Ukrajine a súkromnej armáde Gazpromu, jediné, za čo by mali v budúcnosti platiť, budú reparácie."

Plynovod

Plynovod cez Ukrajinu je jedným z dvoch spojení medzi Ruskom a Západom. Stále predstavuje približne 5 percent dovozu plynu, ale to je len tretina predvojnovej úrovne.

Nielen Ukrajina spochybňuje budúcnosť tranzitu

Šéf ruského Gazpromu Alexej Miller minulý týždeň varoval, že jeho spoločnosť zastaví export, ak Ukrajina neupustí od svojich snáh o zabavenie ruského štátneho majetku, aby si vymohla 5 miliárd dolárov za energetickú infraštruktúru, ktorú Moskva údajne nezákonne vyvlastnila, keď v roku 2014 anektovala Krym. Gazprom a ukrajinský Naftogaz majú aj spory o  tranzitné poplatky. "Ak bude Naftogaz pokračovať v takýchto neférových krokoch, nemožno vylúčiť, že Ruská federácia uvalí sankcie. Potom budú akékoľvek vzťahy medzi ruskými spoločnosťami a Naftogazom jednoducho nemožné," povedal Miller.

Plyn prúdi

Napriek bombám, raketám a bezpilotným lietadlám, ktoré spôsobili zmätok v ukrajinskej energetickej infraštruktúre, sieť plynovodov neustále dodáva plyn do EÚ, kde končí najmä v Rakúsku, na Slovensku, v Taliansku a v Maďarsku.

Je mimo sankcií

Ruský plynovod nie je predmetom sankcií, ale Európska komisia plánuje do roku 2027 ukončiť závislosť od moskovských fosílnych palív. Rastie však kritika, že krajiny EÚ, ktoré stále využívajú ruský plyn, nepostupujú dostatočne rýchlo pri diverzifikáciu. Dovoz ruského plynu do Rakúska je späť na predvojnovej úroveni. Maďarsko dostane okolo 4,5 miliardy kubických metrov ročne. V apríli jeho vláda podpísala dohodu s Gazpromom o zabezpečení ďalších objemov. Ukončenie dohody o plyne zo strany Kyjeva môže týmto krajinám spôsobiť problémy.

Quincy Institute: Kto chce najviac zbrojiť Ukrajinu? Nebudete prekvapení
V otvorenom liste podpísanom 46 "expertmi na zahraničnú politiku“ vyzývajúcom na ďalšie dodávky zbraní na Ukrajinu uverejnenom v POLITICO sa nezmieňujú väzby takmer polovice signatárov na obranný priemysel. Politico taktiež ignoruje konflikty... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme