FICO: Mestá a obce potrebujú OKAMŽITÚ POMOC, nie PRÁZDNE REČI Čaputovej vlády (VIDEO)
15 | 07 | 2023 I Ladislav Kováčik

Predseda Smeru-SD Robert Fico umiestnil na svoj facebook video, v ktorom sa vyjadruje k situácii miest, obcí a vyšších územných celkov.

Mimoriadna schôdza

Fico vo videu hovorí, že oznámil predsedovi Národnej rady SR, že skupina poslancov podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Tento návrh podpísali poslanci za Smer-SSD spolu s poslancami okolo Tomáša Tarabu, približuje Fico.

Pokiaľ ide o účel tejto mimoriadnej schôdze, Fico pripomína, že sa aktuálne výrazne zhoršuje finančná situácia miest, obcí a samospráv regionálneho charakteru. Dôvodom je podľa neho to, že v rokoch 2022-2023 boli prijaté viaceré sociálne zákony, ktoré výrazne negatívne ovplyvňujú príjmy miest, obcí a vyšších územných celkov. K tomu sa podľa Fica pridali aj vysoké ceny energií, na ktoré vláda podľa jeho slov neponúkla žiadne kompenzačné opatrenia.

Fico ďalej uviedol, že v štátnom rozpočte na rok 2023 je schválená rezerva vo výške 860 miliónov eur práve na kompenzácie vysokých cien energií. Podľa Fica bola dohoda, že z týchto 860 miliónov 200 miliónov pôjde práve pre mestá, obce a vyššie územné celky, pričom k tomu však nedošlo.

Nebudem teraz polemizovať, prečo to tak je alebo prečo to tak nie je. Fakt je, že musíme mestám, obciam, VÚC pomôcť, pretože inak ich tlačíme do politiky, kedy budú musieť zvyšovať napríklad miestne poplatky, dane, budú musieť rušiť rôzne dotácie, aby udržali ako-tak finančnú disciplínu v regionálnej alebo miestnej samospráve,“ hovorí ďalej Fico.

SAMOSPRÁVY SA TOPIA! Čaputovej premiér nečakane zrušil stretnutie so zástupcami samospráv!
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik s podpredsedom Komory miest Martinom Chrenom na tlačovej konferencii informovali o ďalších krokoch v súvislosti s požiadavkou samospráv na vyplatenie kompenzácií vysokých cien energií vo... Čítať ďalej
14 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Zachovávanie životnej úrovne ľudí

Predseda Smeru-SD približuje, že v uznesení, ktoré je súčasťou tohto návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze, poslanci navrhujú a žiadajú vládu SR, aby okamžite uvoľnila zo schválenej rezervy 108 miliónov eur, ktoré budú poskytnuté mestám, obciam a VÚC, „aby si aspoň trochu dokázali kompenzovať všetky tie straty ktoré im spôsobili už spomínané sociálne zákony alebo vysoký rast cien energií“.

Tento krok je podľa Fica nevyhnutný, pretože si podľa neho nemôžeme dovoliť, aby dochádzalo k ďalšiemu a ďalšiemu znižovaniu životnej úrovne ľudí. „A my všetci dobre vieme, že mestá, obce, samosprávne kraje zohrávajú dôležitú úlohu pri zachovávaní životnej úrovne občanov SR,“ uviedol tiež Fico.

V závere videa Fico ďakuje predstaviteľom ZMOS-u za pomoc s uvedenou iniciatívou a vyjadruje presvedčenie, že schôdza, ktorá by mala prebehnúť na konci budúceho týždňa, bude úspešná a že mestá, obce a samosprávne kraje dostanú to, čo im patrí.

GAŠPAR sa vyjadril! Nebuď ako Pavol!
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar sa na svojom facebooku rozpísal k jednému z obvinených vyšetrovateľov NAKA Pavlovi Ďurkovi. Ministerstvo vnútra koncom júna potvrdilo, že Ďurka, ktorý je obvinený v kauze čurillovci, ide pracovať na policajnú... Čítať ďalej
14 | 07 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik