Výmena riaditeľa VšZP: Za ľudí nesúhlasia, PS si krok chváli
13 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Keď sa v súvislosti so zdravotníctvom povie pamätná veta exministra Zajaca „Pacient to nepocíti“, väčšina pacientov vie, že je zle a služby, ktoré do toho času dostával, sa obmedzia. Po výmene vedenia sa presne toho obáva strana Za ľudí Veroniky Remišovej.

Hoci manažér Martin Smatana ešte nedávno tvrdil, že pacient zmeny nebudú súvisieť so zdravotnou starostlivosťou, VšZP má k 30. aprílu takmer päť tisíc pacientov „na čakačke“ pri rôznych zákrokoch. V pondelok (10.7.) bol odvolaný generálny riaditeľ Richard Strapko, na čo reaguje strana Za ľudí tým, že nové vedenie, ak bude vymenované, nestihne urobiť žiadne adekvátne zmeny. Oskar Dvořák (PS) je naopak s týmto krokom spokojný. SaSka a Hlas sa zhodli, že tento krok mal prísť skôr.

Tak ako -  fakt to pacient nepocíti?

Na mieste sú obavy z roho, že poisťovňa bude nútená naštartovať tvrdý ozdravný plán a jeho možné opatrenia v pacientoch vyvolávajú nemalé obavy z negatívneho dopadu na zdravotníctvo.

„Pozrieme sa na rezervy v prevádzke poisťovní, pozrieme sa, či niektoré investície sa nedajú odložiť v čase, aby sa neinvestovalo do ničoho, čo priamo nesúvisí so zdravotnou starostlivosťou,” snažil sa ešte v júni možné obavy vyvrátiť Martin Smatana, predseda Dozornej rady VšZP.  Tá však k 30. aprílu eviduje 4988 poistencov čakajúcich na operácie.

VšZP bude musieť šetriť! Pacient to však nepocíti. Alebo...?
Strata Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa už tretí rok za sebou hrozivo navyšuje. Jej vedenie aj napriek upozorneniam Dozornej rady však podporovalo súkromné laboratóriá a riaditeľ limity pre ne opäť navýšil. Ani nie pred mesiacom nechal... Čítať ďalej
22 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Strapko už nie je riaditeľom

Od 10. júla Richard Strapko už nie je riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Z tohto postu ho odvolal prezidentkin minister zdravotníctva Palkovič. Rezort podľa jeho slov nepovažuje za kvalitatívne dostatočný akčný plán plnenia úsporných opatrení, ktoré mu VšZP predložila minulý týždeň. "Za túto časť bol zodpovedný generálny riaditeľ," podotkol.

Richard Strapko, foto: TASR

Strapko končí tiež vo funkcii predsedu a člena Predstavenstva VšZP, pričom ďalší dvaja členovia vo svojich funkciách ostávajú.

Za ľudí krok kritizujú

"Je nešťastné a neprofesionálne, ak vláda namiesto riešenia systémových problémov vymieňa ľudí, čím riešenie chronických problémov ešte viac spomaľuje. Je takmer isté, že nové vedenie bude na svojom mieste len pár mesiacov a na svojom poste neurobí nič zásadné,"upozornili Obaidullah Mir a Ján Zelenčík zo strany Za ľudí, podľa ktorých by mala vláda riešiť systémové chyby v zdravotníctve, zlú dostupnosť špecialistov a modernizáciu nemocníc.

Spokojní Progresívci

„Výmenu manažmentu vnímam ako krok, ktorý má urýchliť stabilizáciu zdravotnej poisťovne a zabezpečiť včasné a efektívne napĺňanie úsporných opatrení, ktoré vypracovala dozorná rada spolu s ministerstvom zdravotníctva, Útvarom hodnoty za peniaze (ÚHP) a Úrad pre dozor nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS),“  napísal na sociálnej sieti Oskar Dvořák.

VYKOPLI HO! Strapko končí vo funkcii riaditeľa VšZP
Richard Strapko končí vo funkcii riaditeľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Minister zdravotníctva Michal Palkovič ho k pondelku odvolal. Informoval o tom na pondelkovej tlačovej konferencii. Rezort podľa jeho slov nepovažuje za... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Mal byť dávno odvolaný

„Odvolanie generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richarda Strapka prichádza podľa strany Sloboda a Solidarita dávno po funuse. Strapko totiž v tejto funkcii nemal byť už dávno, a to pre katastrofálne výsledky hospodárenia poisťovne," uviedla SaSka s tým, že VšZP je v obrovskej strate už štvrtý rok. Podľa kandidáta strany na ministra zdravotníctva Tomáša Szalaya treba kmeň poisťovne rozdeliť a predať.

Dolinková súhlasí so Za ľudí

„Je otázne, či za toto obdobie dokáže nový manažment poisťovne odstrániť nedostatky a urobiť účinné nápravné a ozdravné opatrenia, ktoré od štátnej poisťovne ministerstvo zdravotníctva vyžaduje s cieľom stabilizácie situácie," skonštatovala Zuzana Dolinková. Dodala, že na financovaní a hospodárení štátnej zdravotnej poisťovne sa odzrkadlil aj nedostatočný a neadekvátne pripravený rozpočet pre zdravotníctvo.

Podpredsedníčka strany HLAS - SD Zuzana Dolinková/TASR | Zuzana Dolinková

Odvolanie šéfa VšZP? PRIŠLO NESKORO, tvrdí SaS i Hlas
Strana SaS víta odvolanie šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Richarda Strapka z funkcie, prišlo však podľa nej neskoro. Podľa Zuzany Dolinkovej z Hlasu-SD je vyvodenie zodpovednosti legitímne, pokiaľ vedenie zdravotnej poisťovne... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik