Úžas: Domácu úlohu Čaputovej prebrala liberálna tlač
14 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

BEZ POZVÁNKY, BEZ HARMONOGRAMU. VO VILNIUSE PADLO NAJBEZPEČNEJŠIE ROZHODNUTIE! Ukrajina chcela, aby sa tohtoročný summit NATO skončil jasným vyhlásením, že sa po skončení vojny stane členom aliancie. No prezident Volodymyr Zelenskyj opúšťal Litvu s dlhým nosom. Keď sa summit skončil, predstavitelia Ukrajiny a NATO sa pokúsili toto fiasko zastrieť zdôraznením úspechov Kyjeva. György Gyimesi (Aliancia) upozorňuje, že aj naše liberálne denníky prišli s bombastickými titulkami.

Gyimesi na sociálnej sieti pripomína že summit NATO vo Vilniuse prijal perspektívu vstupu Ukrajiny do NATO, ale len pod podmienkou, ak všetky členské štáty usúdia, že Ukrajina spĺňa podmienky vstupu. Zároveň Ukrajine sľúbili, že namiesto dvojkolového konania by v jej prípade mohlo byť jednokolové. Toto všetko však bude možné až po skončení konfliktu. "Ukrajine nikto nič viac nesľúbil!" poukazuje na pre Zelenského tvrdý fakt poslanec parlamentu a krúti hlavou nad prekrúcaním pravdy našim mainstreamom.

Naproti tomu naše liberálne denníky prišli s bombastickými titulkami, ako:

  • NATO súhlasilo so skrátením cesty Ukrajiny k členstvu v NATO
  • NATO dalo Ukrajine jasnú víziu členstva
  • Vo Vilniuse vztýčili vlajku z Bachmutu, Ukrajina podľa Zelenského posilní NATO

"Priatelia, zdravý rozum hovorí, že prijatie krajiny vo vojne za člena NATO znamená, že spoločne s Alianciou sa do vojny zapoja aj členské štáty NATO. Túto hrozbu rozpoznali aj členské štáty a výsledkom bolo skutočne opatrné vyššie uvedené vyhlásenie," vysvetľuje politik.

"Áno, Zelenskyj nemôže byť príliš spokojný s týmto vyhlásením, ale aký záujem má slovenská liberálna tlač o prijatie krajiny vo vojne do NATO? Doteraz to bola domáca úloha prezidentského paláca. Alebo jedno aj druhé je to isté?," uzatvára Gyimesi svoj status otázkou.

Dopady samitu pre Ukrajinu

Ukrajinskí predstavitelia niekoľko týždňov tlačili na svojich kolegov v Spojených štátoch a Európe, aby navrhli časový plán a jasnú cestu k členstvu. V komuniké zverejnenom v utorok to spojenci nesplnili a namiesto toho uviedli, že „budeme môcť poskytnúť Ukrajine pozvanie, keď sa spojenci dohodnú a budú splnené podmienky“.

To bolo hlbokým sklamaním pre Zelenského, ktorý zúril v zákulisí. USA aj Nemecko totiž odolali tlaku ponúknuť Ukrajine konkrétne záväzky. Ukrajinský vodca bol obzvlášť rozrušený vágnym odkazom na podmienky, pretože to považoval za potenciálnu svojvoľnú prekážku členstva.

Ukrajinské vedenie prejavilo Washingtonu a Berlínu svoju nevôľu, čo sa skončilo tým, že Zelenskyj v utorok odpálil podráždený tweet, v ktorom sa o dôvernom návrhu textu hovorilo, že je „bezprecedentný a absurdný “.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik