Quincy Institute: Kto chce najviac zbrojiť Ukrajinu? Nebudete prekvapení
13 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

V otvorenom liste podpísanom 46 "expertmi na zahraničnú politiku“ vyzývajúcom na ďalšie dodávky zbraní na Ukrajinu uverejnenom v POLITICO sa nezmieňujú väzby takmer polovice signatárov na obranný priemysel. Politico taktiež ignoruje konflikty záujmov, tvrdí washingtonský Quincy Institute. Téme sa venuje americký portál Breitbart.

Otvorený list zbrojárskych expertov

Neoliberálna spravodajská webová stránka POLITICO zverejnila 5. júna otvorený list s názvom „Ukrajina potrebuje plán na členstvo v NATO ASAP“, v ktorom vyzvala západných lídrov na summite NATO v litovskom Vilniuse, aby sa zaviazali dodávať Ukrajine zbrane, prúdové lietadlá a tanky v „dostatočnom množstve na to, aby zvíťazili na bojisku“.

List tvrdil, že západní lídri by mali pomôcť uľahčiť „komplexný prechod“ zbraňových systémov používaných vo vojne proti Rusku na „štandardy NATO“.

„Dôraz by sa mal klásť na prechod na západné zbraňové systémy; vytvorenie moderného systému protivzdušnej a protiraketovej obrany kompatibilného s NATO; vytvorenie systému liečebnej rehabilitácie pre zranených vojakov, ako aj systému reintegrácie vojakov do civilného života a komplexného odmínovacieho úsilia,“ uvádza sa v liste.

Peniaze hýbu svetom - čo tam po obetiach

Hoci POLITICO uviedlo mená 46 „odborníkov na zahraničnú politiku“ a tvrdilo, že načrtli ich „kontakty“, Quincyho inštitút pre zodpovedné štátníctvo – ktorý argumentuje menej intervencionistickou zahraničnou politikou USA – tvrdí, že najmenej 21 signatárov má v súčasnosti prepojenia na vojensko-priemyselný komplex, ktoré spravodajstvo ponechali bez zmienky.

Hlavný poradca Quincy Institute Eli Clifton poznamenal, že „podpora zvýšenia západnej vojenskej pomoci Ukrajine nie je výlučne názorom tých, ktorí majú priame alebo nepriame väzby na zbrojný priemysel, ale signatári listu sú výrazne začlenení do finančného zastrešenia inštitúcií a podnikov s priamymi finančnými väzbami na niektoré z najväčších svetových zbrojárskych firiem.

Vojnový plameň sa stále viac rozhára?
NATO schválilo plán na presun 100 tisíc vojakov do Poľska, ak to bude potrebné. Poľský prezident Duda: v prípade útoku NATO presunie do krajiny 100 000 vojakov. Ak to bude treba! Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že NATO prijalo na... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Milan Laca

Predstaviteľ jedného z najväčších výrobcov zbraní a vojenského hardvéru

Úplne prvým signatárom listu bol Stephen E. Biegun, ktorého webová stránka POLITICO opísala iba ako „bývalého námestníka ministra zahraničných vecí USA“, pričom neuviedla, že v súčasnosti pôsobí aj ako hlavný viceprezident pre globálnu verejnú politiku v spoločnosti Boeing - v jednom z najväčších výrobcov zbraní a vojenského hardvéru na svete.

Webová stránka spoločnosti Boeing opisuje Beiguna ako „zodpovedného za poradenstvo a vykonávanie v záležitostiach globálnej verejnej politiky spoločnosti Boeing na podporu priorít spoločnosti a optimalizáciu vzťahov s kľúčovými zainteresovanými stranami v USA a na celom svete. Je tiež členom výkonnej rady spoločnosti.“

Generál z Juhoslávie

Ďalším, ktorého príslušnosť k obrannému priemyslu bola prehliadaná, bol Ret. Generál Wesley Clark, ktorý viedol prezidentom Clintonom nariadenú bombardovaciu kampaň NATO na Juhosláviu vo vojne v Kosove nazývanú operácia Spojenecká sila. 

Článok popisuje Clarka ako „člena americkej armády, 12. vrchného veliteľ spojeneckých síl pre Európu; senior kolega v UCLA Burkle Center“, pričom sa nezmienil o jeho úlohe vedúceho predstavenstva a poradcu spoločnosti Vaya Space, ktorá uviedla, že Clark bol najatý, aby „podporoval investície a rozširovanie nových technológií Vaya Space do veľmi atraktívneho vesmíru (spustenie ) a oblasť obrany (strategické a taktické rakety).

Vyšetrovanie think tanku tiež poznamenalo, že mnohí signatári majú úlohy v think tanku Atlantic Council, ktorý je čiastočne financovaný niektorými z popredných amerických výrobcov zbraní, vrátane Boeing, General Dynamics, Lockheed Martin, Northrop Grumman a Raytheon.

Čo s Kyjevom? Americká CIA a ruská rozviedka sa radili
Naryškin diskutoval so šéfom CIA o tom, čo robiť s Ukrajinou. Zámienkou na rozhovor bola rebélia Wagnerovcov. Naryškin a Burns diskutovali o Ukrajine asi hodinu. V zákulisí Sergej Naryškin, riaditeľ ruskej zahraničnej spravodajskej služby (SVR) ... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Milan Laca

Podpredsedníčka Atlantickej rady

Jedným z takýchto príkladov, ktoré publikácia zaznamenala, bola bývalá diplomatka Georgea W. Busha Paula Dobriansky, ktorú POLITICO opísalo iba ako „bývalú námestníčku ministra zahraničných vecí pre globálne záležitosti“, napriek tomu, že teraz pôsobí ako podpredsedníčka Atlantickej rady Scowcroft Centra pre stratégiu a bezpečnosť.

Rada tvrdila, že názory vyjadrené veľvyslankyňou Dobrianskou, ani žiadnym z jej ďalších kolegov alebo expertov nie sú ovplyvnené think-tankom, ktorý tvrdí, že je politicky neutrálny. Riaditeľ strategickej komunikácie v Rade Richard Davidson ďalej tvrdil, že veľvyslankyňa nedostáva od Rady žiadne priame príjmy.

Hoci mnohí experti, ktorí spolupracujú s Atlantickou radou alebo dokonca inými prominentnými think-tankmi vo Washingtone, nemusia dostať šek od samotnej inštitúcie, často sú odmeňovaní inými spôsobmi, napríklad zvýšenými poplatkami za rečnenie na okruhu DC.

Medzi ďalšie organizácie financované vojenskými výrobcami zbraní, ktoré sponzorovali niektorých zo signatárov listu zverejneného POLITICO, podľa Quincy Institute patrili Inštitút Georgea W. BushaHudsonov inštitútMcCainov inštitútCentrum pre strategické a rozpočtové hodnotenia a  Centrum pre novú americkú bezpečnosť.

Nemastná-neslaná reakcia POLITICO

V reakcii na údajné neodhalenie takýchto spojení hovorca POLITICO povedal: „Toto je verejné vyhlásenie 46 známych osobností verejného života a expertov na zahraničnú politiku, ktoré načrtáva ich postoj k členstvu Ukrajiny v NATO. Signatári sú uvedení podľa mena a titulu, aby si čitatelia mohli vytvoriť svoje vlastné závery na základe [sic] množstva profesionálnych skúseností, ktoré každý signatár prináša do diskusie.“

Čo sľubujú "najmocnejší" Kyjevu
Krajiny G7 prisľúbili pomoc Kyjevu s rozvojom vojensko-priemyselného komplexu a spravodajstva. Štáty "sedmičky" pomôžu Kyjevu a Ukrajina sa zasa zaväzuje zabezpečiť realizáciu požadovaných reforiem. Budú pomáhať Bezpečnosť Ukrajiny je... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme