Nemecko: Polovica utečencov z Ukrajiny chce zostať aj po víťazstve
13 | 07 | 2023 I Ivan Mihale

Zdá sa, že stále väčší počet ukrajinských utečencov žijúcich v Nemecku chce zostať v najbohatšej krajine EÚ bez ohľadu na to, ako dopadne vojna na Ukrajine. 

Americký prezident Joe Biden môže byť podľa CNN spokojný s výsledkami summitu NATO vo Vilniuse. Spokojný vraj môže byť aj ukrajinský prezident Zelenskyj. Z USA však zároveň zaznelo varovanie, ako by mohol skončiť ruský vpád na Ukrajinu, pokiaľ by budúce prezidentské voľby vyhral Donald Trump.

Nechcú sa vrátiť

Vojna na Ukrajine pokračuje už viac ako 500 dní a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je neochvejne presvedčený, že skôr či neskôr skončí víťazne pre Ukrajinu. Podľa agentúry Reuters aj v prípade ukrajinského víťazstva uvažuje takmer polovica ukrajinských utečencov žijúcich v Nemecku, že v tejto krajine zostanú. Podiel vojnových ukrajinských utečencov, ktorí chcú v Nemecku zostať, postupom času rastie. V poslednom prieskume išlo o 44 percent opýtaných. V predposlednom prieskume z minulého leta na rovnakú tému to bolo 39 percent.

Obavy z Ruska. Možno spustí ofenzívu!
Na Západe vznikli obavy, že Rusko prevezme iniciatívu na bojisku. WSJ: Západ je znepokojený možnou ruskou ofenzívou, ak Kyjev toto leto zlyhá. Nastúpia Rusi? Západní predstavitelia sa, podľa The Wall Street Journal obávajú, že Rusko by mohlo... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Milan Laca

S prácou je to horšie

Prieskum tiež ukázal, že 18 percent ukrajinských utečencov žijúcich v Nemecku si našlo prácu. Vlani v lete to bolo 17 percent, takže počet Ukrajincov pracujúcich v Nemecku mierne narástol. Prieskum tiež ukázal, že pre ženy s deťmi je ťažšie nájsť si prácu. Pritom polovica ukrajinských žien, ktoré prišli do Nemecka ako utečencov po ruskej invázii do krajiny na začiatku roku 2022, má aspoň jedno dieťa. Iba 3 % žien s malými deťmi pracujú, väčšinou preto, že väčšina z nich nemá v Nemecku partnera. Zatiaľ čo 23% mužov s malými deťmi pracuje, pretože so sebou väčšinou majú partnerku.

Prieskum, ktorý zahŕňa odpovede 7 000 ukrajinských utečencov žijúcich v Nemecku, je spoločným dielom inštitútu DIW Berlin, Inštitútu pre výskum zamestnanosti (IAB), ministerstva pre migráciu a utečencov a tiež Spolkového inštitútu pre výskum obyvateľstva.

Ukrajina a NATO

V rovnakej dobe, teda v stredu večer, odletel zo summitu NATO spokojný prezident USA Joe Biden, ktorý pred odletom odpovedal na otázky novinárov.

Zdôraznil okrem iného, ​​že jeho stretnutie s ukrajinským prezidentom Zelenským prebehlo „veľmi dobre“ a vraj sú na „dobrej ceste“. „Takže mám z cesty dobrý pocit a viete, že sme dosiahli všetky ciele, ktoré sme si stanovili,“ zdôraznil.

Pokiaľ ide o členstvo Ukrajiny v NATO, Zelenskyj podľa Bidena chápe, že teraz nie je otázka okamžitého členstva na stole. Ale Spojené štáty vraj upevňujú vzťahy s Ukrajinou podobne, ako to čnie aj s Izraelom. Do Izraela Spojené štáty investujú miliardy dolárov ročne na posilnenie obrany, ale nezaviazali sa ponáhľať sa Izraelu na pomoc, pokiaľ bude napadnutý.

Už ho majú plné zuby?
Britské ministerstvo obrany poukázalo na nedostatok pocitu vďačnosti zo strany Kyjeva. Britský minister obrany Wallace odporučil Kyjevu, aby častejšie ďakoval Západu. Sú pobúrení Britský minister obrany Ben Wallace vyhlásil, že Londýn je... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Milan Laca

Odpovedal aj na otázku o ukrajinskej protiofenzíve. Zdôraznil, že nemôže prezrádzať podrobnosti, ale uistil všetkých, že sa Zelenským a expertmi prejednával postup ofenzívy a konštatoval, že stále vládne mierny optimizmus, hoci si sú všetci vedomí toho, že pred ukrajinskou armádou stojí ťažká úloha.

Podľa analýzy CNN dosiahol Biden na summite NATO vo Vilniuse takmer všetko, čo chcel. Spokojný vraj môže byť aj Zelenskyj, pretože sa mu od skupiny krajín G7 dostalo trvalého zbrojného prísľubu do budúcnosti.

„Summit skončil v stredu spoločným vyhlásením vedúcich predstaviteľov krajín G7, že ich krajiny budú rokovať o dlhodobých dvojstranných bezpečnostných záväzkoch pre Ukrajinu, aby vybudovala svoju pozemnú, námornú a vzdušnú obranu a zabránila tak budúcim ruským útokom,“ popísala situáciu CNN.

Podpora Ukrajiny podľa CNN dostala inštitucionálny rozmer, čo je podľa analýzy strategickým neúspechom pre Rusko, ale na druhej strane to Moskvu utvrdí v jej kritickom pohľade na Západ.

„Biden, najvýznamnejší predstaviteľ NATO, šiel na summit s odhodlaním udržať rovnováhu, teda posilniť podporu Západu v existenčnom boji Ukrajiny a zároveň sa vyhnúť vypuknutiu vojny s Ruskom, jadrovou veľmocou. Potreboval tiež Američanom pripomenúť, prečo treba do Kyjeva naďalej posielať miliardy dolárov z vreciek daňových poplatníkov, čo sa stáva témou volebnej kampane v roku 2024. A pred odchodom z Litvy varoval ruského prezidenta Vladimíra Putina, že summit je dôkazom, že západné spojenectvo nezakolíše, uviedla CNN.

„Keď Putin so svojou krkavčou túžbou po pôde a moci rozpútal brutálnu vojnu na Ukrajine, vsádzal na to, že sa NATO rozpadne... myslel si, že sa naša jednota roztriešti pri prvej skúške. Myslel si, že demokratickí vodcovia budú slabí. Ale myslel si to zle,“ povedal Biden vo svojom prejave na Vilniuskej univerzite.

Budú do počtu?

Dvojstranné dohody krajín G7 – Nemecko, Japonsko, Francúzsko, Kanada, Taliansko, Veľká Británia a Spojené štáty – s Ukrajinou znamenajú, že Ukrajina síce nebude plnohodnotným členom NATO, ale aj tak bude predsunutou silou Aliancie v Európe.

Japonský premiér Fumio Kišida podľa washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) poznamenal, že Japonsko poskytne Ukrajine nesmrtiace vybavenie v hodnote 30 miliónov dolárov, vrátane systémov na detekciu dronov.

Podľa CNN však zostáva otázkou, čo sa stane, keby budúce prezidentské voľby vyhral Donald Trump. Napríklad Trumpov bývalý viceprezident Mike Pence v utorok na CNN varoval, že sľub jeho bývalého šéfa ukončiť vojnu do 24 hodín môže byť splnený iba tak, že „dá Vladimírovi Putinovi, čo chce“.

Dag Daniš o Naďovom hulvátstve a o tom, ako máme veľké NIČ
"Keď Slovensko odovzdalo svoj raketový štít S-300 Ukrajine, minister Jaroslav Naď reagoval na kritikov ako hulvát. Nadával im do hlupákov. Chválil sa...," aj o tomto je komentár jedného z najčítanejších komentátorov Slovenska, Daga Daniša, pre... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik