Ako Ukrajina prehrala svoj boj o členstvo v NATO: Zelenskyj v zákulisí ZÚRIL! (VIDEO)
13 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajina chcela, aby sa tohtoročný summit NATO skončil jasným vyhlásením, že sa po skončení vojny stane členom aliancie. No prezident Volodymyr Zelenskyj opúšťa Litvu s dlhým nosom bez tejto najvyššej ceny. Keď sa summit skončil, predstavitelia Ukrajiny a NATO sa pokúsili toto fiasko zastrieť zdôraznením úspechov Kyjeva, informuje POLITICO.

Zelenskyj odpálil podráždený tweet: Je to bezprecedentné a absurdné!

Ukrajinskí predstavitelia niekoľko týždňov tlačili na svojich kolegov v Spojených štátoch a Európe, aby navrhli časový plán a jasnú cestu k členstvu. V komuniké zverejnenom v utorok to spojenci nesplnili a namiesto toho uviedli, že „budeme môcť poskytnúť Ukrajine pozvanie, keď sa spojenci dohodnú a budú splnené podmienky“.

To bolo hlbokým sklamaním pre Zelenského, ktorý zúril v zákulisí. USA aj Nemecko totiž odolali tlaku ponúknuť Ukrajine konkrétne záväzky. Ukrajinský vodca bol obzvlášť rozrušený vágnym odkazom na podmienky, pretože to považoval za potenciálnu svojvoľnú prekážku členstva.

Ukrajinské vedenie oslovilo Washington a Berlín, aby prejavilo svoju nevôľu, čo sa skončilo tým, že Zelenskyj v utorok odpálil podráždený tweet, v ktorom sa o dôvernom návrhu textu hovorilo, že je „bezprecedentný a absurdný “.

Zdá sa, že nie je pripravenosť ani pozvať Ukrajinu do NATO, ani ju urobiť členom Aliancie,“ hneval sa prezident na svojich 7,3 milióna stúpencov. 

Čo s Kyjevom? Americká CIA a ruská rozviedka sa radili
Naryškin diskutoval so šéfom CIA o tom, čo robiť s Ukrajinou. Zámienkou na rozhovor bola rebélia Wagnerovcov. Naryškin a Burns diskutovali o Ukrajine asi hodinu. V zákulisí Sergej Naryškin, riaditeľ ruskej zahraničnej spravodajskej služby (SVR) ... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Milan Laca

Zarazení spojenci tupou kritikou Zelenského

Bitka o komuniké spôsobila, že Kyjev nie je spokojný. Ukrajinci boli „sklamaní z toho, ako NATO funguje“ a mali pocit, že s alianciou o tejto otázke neexistuje „žiadny skutočný dialóg“, povedal ukrajinský predstaviteľ oboznámený s rokovaniami. 

Podporovatelia Ukrajiny, vo výške miliárd vojenskej a ekonomickej pomoci, boli zarazení Zelenského hnevom. 

Dokonca aj niektorí najbližší priatelia Kyjeva v rámci NATO boli zaskočení, pretože počas citlivých diplomatických rokovaní videli tupú kritiku zo strany ukrajinského prezidenta na sociálnych sieťach ako neužitočnú a neopodstatnenú. 

Tweet berieme ako nešťastné vyjadrenie frustrácie,“ povedal vysoký diplomat zo severnej Európy.

Tweet, ktorý prišiel práve v čase, keď sa lídri NATO pripravovali na stretnutie vo Vilniuse, pridal ďalšie napätie do úsilia diplomatov na poslednú chvíľu dokončiť sporný text, ktorý bol nakoniec zverejnený v utorok večer. 

"Videli sme jeho tweet v rovnakom čase ako všetci ostatní," povedal vysoký predstaviteľ Bidenovej administratívy. "Myslím si, že každý chápe tlak, ktorý cíti, a sme presvedčení, že záväzky prijaté vo Vilniuse budú slúžiť dlhodobým obranným potrebám Ukrajiny."

Vojnový plameň sa stále viac rozhára?
NATO schválilo plán na presun 100 tisíc vojakov do Poľska, ak to bude potrebné. Poľský prezident Duda: v prípade útoku NATO presunie do krajiny 100 000 vojakov. Ak to bude treba! Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že NATO prijalo na... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Milan Laca

Vycúvanie

Ale v stredu sa už každý snažil tlmiť emócie. Predstavitelia zdôraznili balík pre Ukrajinu, na ktorom sa lídri NATO dohodli, ktorý zahŕňa viacročný program na pomoc silám pri prechode na západné štandardy a vytvorenie novej Rady NATO-Ukrajina, spolu s rozhodnutím upustiť od potreby takzvaného Akčného plánu členstva (MAP) — cesta reforiem pred vstupom.  

A v geste, ktoré má zdôrazniť podporu západných vlád pre ukrajinskú vec, lídri G7 vydali v stredu popoludní vyhlásenie o dlhodobých bezpečnostných záväzkoch pre Ukrajinu. Vlády tak budú uzatvárať bilaterálne dohody na poskytovanie bezpečnostnej pomoci, školenia a inej podpory. 

„Verím, že balík pre Ukrajinu je dobrý a pevný základ pre užší vzťah na ceste k členstvu,“ povedal vysoký diplomat zo severnej Európy. 

Nahnevaný Kremeľ o akcii G7 povedal : "Veríme, že je to chyba a môže byť veľmi nebezpečná."

Ruskí a bieloruskí športovci by podľa Hašeka nemali ísť na olympiádu
Štartovať by mali len tí, ktorí odsúdia ruskú agresiu na Ukrajine. Štáty Európskej únie by mali znemožniť medzinárodné štarty ruských športovcov propagujúcich režim prezidenta Vladimira Putina. Zároveň by mali zabezpečiť azyl pre ruských a... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Oproti summitu v Bukurešti sa nič pre Ukrajinu nezmenilo
Francúzski predstavitelia medzitým chceli prejaviť pochopenie a empatiu voči ukrajinskému vodcovi. „Je vo svojej úlohe hlavy štátu vo vojne a veliteľa vojny. Vyvíja tlak na spojencov,“ povedal v utorok francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu pre francúzsku televíziu. "Musíte sa vžiť do jeho kože, v Bukurešti bol záväzok a vieme, čo sa stalo potom," dodal s odkazom na summit NATO v roku 2008, keď vojenská aliancia dala vágne sľuby, že sa Ukrajina nakoniec stane členom. 
 
Pre francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona bol summit vo Vilniuse kľúčovým momentom na preukázanie neochvejnej podpory Kyjevu – po mesiacoch, keď ho lídri strednej a východnej Európy vnímali ako príliš zmierlivého voči Moskve. 

"Je legitímne, že ukrajinský prezident sa nás dožaduje," povedal Macron v stredu novinárom. 

Obrat v rétorike

Zelenskyj, ktorý sa vo Vilniuse zúčastnil na prvom zasadnutí Rady NATO-Ukrajina, zaujal na koniec pozitívnejší tón v tlačových vystúpeniach, keď vyjadril vďaku za rozhodnutie upustiť od požiadavky MAP, vďaku spojencom a ocenil záväzky G7. "Nezmenil som svoj uhol pohľadu," trval na svojom, keď obhajoval rozdiel v tóne oproti predchádzajúcemu dňu.

"Najdôležitejšie je, že máme spoločnú dohodu o podmienkach, kedy a za akých podmienok bude Ukrajina v NATO - možno neboli oznámené všetky podrobnosti, ale pre mňa bolo veľmi dôležité, že to závisí od bezpečnosti."

Som si istý, že nedôjde k zrade od [amerického prezidenta Joea] Bidena alebo [nemeckého kancelára Olafa] Scholza,“ povedal Zelenskyy, „ale aj tak musím povedať, že nikdy nevymeníme žiadny štatút za žiadne z našich území — aj keď je to len jedna dedina s počtom obyvateľov jedného starca.

V rozhovore vo Vilniuse v stredu večer Biden zdôraznil, že Západ je tu pre Kyjev. "Nebudeme váhať. Myslím to vážne. Náš záväzok voči Ukrajine sa neoslabí,“ povedal Biden.

A keď sa summit skončil, mnohí úradníci sa rýchlo pokúsili zbaviť napätia. "Považujem túto epizódu za uzavretú," povedal vysoký diplomat z východnej Európy. „Dôležitejšie je pozerať sa dopredu. Máme pred sebou proces. Poďme na tom pracovať!" 

"Všetko sa to skončilo dobre," vtipkoval vysoký predstaviteľ NATO a dodal: "to mi bude stačiť".

Nemecko: Polovica utečencov z Ukrajiny chce zostať aj po víťazstve
Zdá sa, že stále väčší počet ukrajinských utečencov žijúcich v Nemecku chce zostať v najbohatšej krajine EÚ bez ohľadu na to, ako dopadne vojna na Ukrajine. Americký prezident Joe Biden môže byť podľa CNN spokojný s výsledkami summitu NATO vo... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik