Vo Vilniuse sa začalo zasadnutie Rady NATO - Ukrajina za účasti Zelenského
12 | 07 | 2023 I Ivan Mihale

O bezpečnostných zárukách sa diskutovalo na summite Rady NATO-Ukrajina so Zelenským

Vo Vilniuse sa v stredu začalo prvé ustanovujúce zasadnutie novovytvorenej Rady NATO – Ukrajina, ktorému predsedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg aj za účasti Volodymyra Zelenského.

"Toto je historický moment... Dnes sa stretávame ako rovnocenné strany a čakám na deň, kedy sa stretneme ako spojenci," povedal Stoltenberg a otvoril stretnutie, ktoré sa koná na úrovni lídrov krajín tzv. blok.

FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP

Zelenskyj pred stretnutím povedal, že sa chystá prediskutovať tri prioritné otázky:

  • nové dodávky zbraní,
  • pozvanie Ukrajiny do aliancie
  • a bezpečnostné záruky.
  • Von der Leyenová ubezpečuje Zelenského: Do Únie aj do NATO vás dostaneme
    Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu vyzvala Ukrajinu na ďalšie reformy. EÚ podľa jej slov môže poskytnúť pomoc v boji proti korupcii a pri posilnení inštitúcií. TASR o tom informuje na základe správy agentúry... Čítať ďalej
    12 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr
Čo na to Rusi?

Rusko už skôr poznamenalo, že Západ vťahuje Kyjev do NATO. Kremeľ uviedol, že počul Zelenského žiadosť o vstup Ukrajiny do NATO, ako aj rôzne reakcie na ňu. Tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov uviedol, že Moskva situáciu pozorne sleduje a pamätá si, že práve orientácia Kyjeva na alianciu sa stala jedným z dôvodov začatia ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine.

V utorok vo vyhlásení po prvom dni summitu vo Vilniuse lídri NATO oznámili vytvorenie Rady, ktorá nahradí Komisiu NATO-Ukrajina. Bolo oznámené, že na rozdiel od komisie, ktorá bola platformou na diskusie, môže rada prijímať konkrétne praktické rozhodnutia o spolupráci.

Očakáva sa, že aj Rada NATO-Ukrajina prispeje k euroatlantickým ašpiráciám Ukrajiny, teda k jej túžbe stať sa plnohodnotným členom aliancie.

Takáto perspektíva, po prvý raz vyslovená na summite NATO v Bukurešti v roku 2008, zároveň zostáva nejasná. Početné výzvy na zaslanie pozvánky do Kyjeva alebo aspoň na stanovenie lehoty na takéto rozhodnutie zostali bez odozvy. Záverečné vyhlásenie summitu vo Vilniuse hovorí, že pozvánka na Ukrajinu bude zaslaná, „keď s tým spojenci súhlasia a budú splnené podmienky“.

Časový rámec údajne neexistuje

Na Zelenského výzvy rozhodnúť o načasovaní vstupu Ukrajiny do NATO Stoltenberg odpovedal, že „v procese vstupu do NATO neexistujú jasné časové rámce“, najdôležitejšie je splniť podmienky.

Generálny tajomník aliancie zároveň upozornil, že pre Ukrajinu je teraz v zásade najdôležitejšie zostať suverénnym štátom v Európe , pretože „ak Ukrajina nevyhrá, o jej členstvo vôbec“.

Rusko v posledných rokoch deklaruje bezprecedentnú aktivitu NATO pozdĺž svojich západných hraníc. Aliancia rozširuje iniciatívy a nazýva to „zadržiavanie ruskej agresie“. Moskva opakovane vyjadrila obavy z budovania aliančných síl v Európe. Kremeľ poznamenal, že Ruská federácia nikoho neohrozuje, no nebude ignorovať činy, ktoré sú potenciálne nebezpečné pre jej záujmy.

"Tretia svetová vojna sa blíži“, komentoval Medvedev dodávky Západu do Kyjeva
Medvedev povedal, že plány NATO na zvýšenie dodávok zbraní do Kyjeva prinášajú tretiu svetovú Zámer členov NATO zvýšiť dodávky vojenskej pomoci Ukrajine je slepou uličkou, tretia svetová sa približuje, uviedol podpredseda ruskej bezpečnostnej rady... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik