SHMÚ upozorňuje na riziko silných búrok vo večerných hodinách
12 | 07 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na riziko intenzívnych búrok vo večerných hodinách. Sprevádzať ich môžu aj krúpy a prívalové dažde, môžu sa vytvárať aj supercely. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Búrky sú na Slovensku už aj teraz. Aktuálne postupuje cez východné Slovensko aj línia prehánok a búrok, ktoré môžu byť ojedinele aj intenzívne, najmä v Košickom kraji," uviedli meteorológovia.

Vysvetlili, že na studenom fronte sa už začínajú formovať prvé prehánky a búrky, najmä vo Švajčiarsku. V priebehu popoludnia ich má pribúdať, a to hlavne v Alpách a blízkom okolí. "Vo večerných hodinách by sa v silnejšom západnom prúdení mal sformovať rozsiahlejší búrkový systém, ktorý s vysokou pravdepodobnosťou postúpi aj nad naše územie. Najmä na západnom Slovensku, priľahlom Rakúsku a Maďarsku, je zvýšená pravdepodobnosť silného vetra," upozornil SHMÚ.

Poznamenal, že nie je možné presne odhadovať, či najintenzívnejšia časť búrkového systému zasiahne naše územie, alebo pôjde skôr cez Maďarsko a na Slovensku bude vietor o niečo slabší, nie však slabý.

Naďalej platia pre celé Slovensko výstrahy prvého stupňa pred búrkami a miestami aj pred vysokými teplotami. A to najmä v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji.

Zomrel najprekladanejší spisovateľ českého pôvodu Milan Kundera
Vo veku 94 rokov zomrel česko-francúzsky spisovateľ Milan Kundera. Bol najprekladanejším autorom českého pôvodu a patril medzi najslávnejších českých rodákov v zahraničí. Na základe stanice ČT24 o tom informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Kundera... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme