Politológovia: Matovičova koalícia do parlamentu nemusí preliezť
13 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Výzvy a Igor Matovič, to vždy šlo dokopy. Tentokrát je takou výzvou volebná trojkoalícia OĽaNO-Za ľudí-Kresťanská únia. Politológovia Michal Cirner a Juraj Marušiak si však myslia, že toto spojenie by všetky tri strany mohlo poslať mimo parlamentný priestor a túto stratégiu rozhodne vnímajú, ako riskantnú.

Obaja politológovia sa zhodujú v tom, že je to risk, aj keď Matovič je dobrý politický marketér. Ak by koalícia OĽaNO a priatelia nepostúpila do parlamentu, pomohlo by to stranám na hranici zvoliteľnosti, no Smeru by to uškodiť nemuselo. Politológ Jozef Lenč si myslí, že Matovič týmto krokom pohltil konkurenciu. Na čelo kandidátky Matovič znovu postavil ženu.

Je to risk

Cirner s Marušiakom sa zhodujú, že je to veľký risk. Marušiak dodáva, že aj predstavitelia strán si musia uvedomovať, že podobné víťazstvo, aké sa Matovičovi podarilo pred troma rokmi už nie je reálne. O ich výsledku nad sedem percent rozhodne účasť voličov, pretože „...práve sklamaní voliči OĽaNO majú veľa dôvodov nedostaviť sa k volebným urnám po troch rokoch vládnutia tejto strany.“

„Vedie intenzívnu kampaň, beží ako o život, lebo ho to baví,“ konštatuje Cirner a dodáva, že Matovič je výborný politický marketér a jedna vec sú prieskumy, celkom iná môže byť realita.

Ak to nevyjde...

Politológovia upozorňujú, že ak by to nevyšlo, rozložené hlasy by posilnilo nie len najsilnejších, ale aj tých, ktorí sú na hrane zvoliteľnosti.

„Vo vnútri samotného OĽaNO existuje celý rad menších subjektov, z dôvodov nevypočítateľnosti lídra tejto strany Igora Matoviča, ale aj z imidžových dôvodov, keďže mnohé strany sľubovali, že po voľbách s OĽaNO spolupracovať nebudú,“pripomína Marušiak. Cirner pripomína, že prepadnuté hlasy posilňujú parlamentné mandáty strán, ktoré sa do parlamentu dostanú.

Heger s Matovičom sa zabudli pochváliť, ako zlikvidovali živnostníkov
Slováci sa do zakladania vlastných živností nehrnú. Za prvých päť mesiacov tohto roka sa rozhodlo pre rozbeh svojho podnikania 22 380 ľudí na Slovensku. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje pokles o 26,5 %. Tohtoročné údaje o... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Úspech nemá zaručený

Marušiak konštatuje, že Matovičovi sa zatiaľ darí tváriť sa, že tie ostatné tri roky tu vlastne ani nebol, no práve tie ho môžu dostať mimo parlament. Cirner však tvrdí, že hoci počíta s dvojciferným výsledkom, tých 7 percent je najhorší možný scenár, no pre dobrý volebný výsledok Matovič urobí maximum.

Smeru to situáciu skomplikovať nemusí

Podľa oboch politológov to, že sa OĽaNO a priatelia dostanú do NR SR Smeru môže, ale aj nemusí skomplikovať situáciu. Marušiak je presvedčený, že problém budú mať skôr tie strany, ktoré budú chcieť koalíciu bez Smeru. 

„Teoreticky môže nastať pat. Pre Smer je dôležité, aby sa okrem Republiky dostala do parlamentu aj SNS, a aby stredopravé strany do parlamentu nepreliezli, napríklad Demokrati a im podobní,“ doplnil Cirner.

Pohltil konkurenciu 

„Angažovaním Kresťanskej únie a Za ľudí sa Matovič zbaví časti konkurencie, ktorá by mu potenciálne mohla brať percentá a voči ktorej by sa musel vymedzovať, čo platí hlavne v prípade Kresťanskej únie. Či to bude prínosom, to dnes nevieme posúdiť, keďže Za ľudí má preferencie okolo jedného percenta a Kresťanská únia je nemerateľná. Vždy je však výhodnejšie mať v priestore, kam sa chce strana situovať, menej konkurencie. Z tohto hľadiska to teda môže mať zmysel. Matovič v každom prípade riskuje,“ konštatuje politológ Jozef Lenč.

Tieto voľby môžu byť pre Matoviča priveľké sústo
Igor Matovič si tentokrát možno odhryzol sústo väčšie, ako zvládne stráviť. Jeho hnutie OĽaNO ide do najbližších volieb v rámci trojkoalície s Kresťanskou úniou (KÚ) Anny Záborskej a Za ľudí Veroniky Remišovej. To v matematike parlamentných volieb... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Líderka hnutia 

„Vítam, že ľudia nechcú len konfrontačný typ politika a vedia, že ja som človek, ktorý hľadá riešenia v spolupráci,“ povedala Jurinová na margo toho, že je možné, že po voľbách nahradí Igora Matoviča na poste predsedu hnutia. 

„Kto z nás dvoch, či Erika, alebo ja, získame viac krúžkov, väčšiu dôveru od našich voličov, ten bude budúcim predsedom nášho hnutia,“vysvetlil zámer predsedníctva OĽaNO Matovič počas nedávnej tlačovej besedy.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Matovič napína strunu
OĽaNO a priatelia predstavili svoju kandidátku pre predčasné parlamentné voľby. Na stredajšej tlačovej besede zneli okrem tradičných protikorupčných floskúl zaznelo aj prekvapenie – stranícky súboj prvého a stopäťdesiateho miesta. Matovič v sebe... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik