Plnia sa predpovede Baby Vangy: Vysychajú aj najväčšie vodné toky
13 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Jedna pandémia nám z myslí ešte nevymizla a už Svetové ekonomické fórum (WEF) uvádza krízu vodných zdrojov, ako jedno z piatich najväčších rizík pre svetovú ekonomiku. Varovali pritom už vo výročnej správe spred jedenástich rokov a problém nedostatku sladkej vody stále narastá.

Hoci sa nám to nezdá, súčasťou kolobehu vodu je aj človek. Rovnako, ako rieky, ktoré mnohé vysychajú už na horných tokoch. Lepšie na tom nie sú ani jazerá. Je dôležité dávať väčší pozor aj na hygienu existujúcich vodných zdrojov, pretože aj to minimum sladkej vody by mohol byť zdrojom epidémií. Hoci to tak nevyzerá, s problémom sucha má skúsenosti aj Veľká Británia. Ak by sme chceli tému nadľahčiť, splnila sa ďalšia predpoveď Baby Vangy.

Sme súčasťou kolobehu

Podľa analytika Tima Smedleya je súčasťou recyklácie vody aj človek. Pre The Guardian napísal, že „až 60 percent tela dospelého človeka tvorí voda. Keď zomriete a budete spopolnení alebo pochovaní, táto voda sa opäť uvoľní do atmosféry alebo do zeme.“ Podľa neho sme s kolobehom vody spojení rovnako úzko ako rieky a jazerá. Napriek tomu mnoho veľtokov po celom svete vysychá. Domácnosti, farmy, ale aj továrne ich využívajú stále viac a tak pomaličky vysychajú, konštatuje český web seznam.zpravy.cz.

Dráčik zverejnil emotívny odkaz pre celý svet
Jadrový výbuch je niečo, čo sa nedá vrátiť späť. Dráčik zverejnil emotívny odkaz. Prosí Boha... Blog zverejnený na stránke Dráčik, prinášame v plnom znení. Pane Bože, nedopusť prosím aby došlo k jadrovej katastrofe alebo akejkoľvek inej... Čítať ďalej
11 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Problém jazier

Veľké jazerá, ako je Aralské jazero v Strednej Ázii alebo Urmijské jazero v Iráne, takmer zmizli. Zostávajúca sladká voda je čoraz viac znečisťovaná odpadovými vodami a hnojivami, čo spôsobuje rozkvet rias, ktoré dusia ekosystémy.

Pixabay.com | Aralské jazero

„Ak budú tieto trendy pokračovať, budeme v roku 2050 potrebovať o 50 percent viac vody ako pred 20 rokmi. A to je samozrejme nemožné, pretože voda je obmedzený zdroj… To bude mať vplyv na nás všetkých,“myslí si Torgny Holmgren, výkonný riaditeľ Štokholmského medzinárodného inštitútu pre vodu.

Hygiena vodných zdrojov

Tim Smedley tvrdí, že hygiena vodných zdrojov je tiež veľmi dôležitá, na čo sme prišli počas pandémie covidu.

„Predtým sme ale nevnímali nedostatočný prístup k vode a hygienickým zariadeniam ako globálnu krízu. Keď sa neschopnosť človeka umyť si ruky v jednej krajine stane rozhodujúcim článkom šírenia chorôb do sveta, potom sa zrazu voda a hygiena stanú globálnym problémom,“ doplnil Gary White, generálny riaditeľ Water.org, globálnej neziskovej organizácie, ktorá sa usiluje o zaistenie vody a zlepšenie hygienických návykov po celom svete.

Krajiny G7 v stredu oznámia bezpečnostné záruky pre Ukrajinu
Biely dom: Bezpečnostné záruky pre Ukrajinu budú oznámené v stredu Lídri G7 dnes oznámia dlhodobé bezpečnostné záväzky voči Ukrajine, uviedla hlavná riaditeľka Rady národnej bezpečnosti Bieleho domu pre Európu Amanda Sloat. Dôležité... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Nedostatok vodných zdrojov

Voda pokrýva 70 percent našej planéty a je naivné si myslieť, že jej bude vždy dostatok. Sladká voda – tá, ktorú pijeme, v ktorej sa kúpeme a ktorú zavlažujeme polia je nesmierne vzácna. Tvorí iba tri percentá vody na svete a dve tretiny z nej sú ukryté v zamrznutých ľadovcoch, alebo sú pre ľudstvo z iných dôvodov nedostupné.

Obmedzený prístup k vode

Svetový fond na ochranu prírody uvádza, že prístup k vode nemá zhruba 1,1 miliardy ľudí a jeden mesiac v roku pod vplyvom sucha nemá prístup k vode 2,7 miliardy ľudí. UNICEF však hovorí, že tento problém sa týka až dvoch tretín ľudstva. Sucho a teda nedostatočné hygienické podmienky však môže byť príčinou mnohých chorôb, ako cholera, či brušný týfus. Len na hnačkové ochorenia podľa WWF umierajú každoročne dva milióny ľudí, väčšinou detí.

Tu by ste tento problém nečakali

Krajiny, ako Sýria, Libanon či Afganistan, africká Burkina Faso sú známe práve akútnym nedostatkom vodných zdrojov.  Mnohým z vyššie spomínaných problémov, čo sa týka vody, pomerne prekvapivo trpí Anglicko - v niektorých častiach krajiny panuje jej nedostatok. Priemerný ročný úhrn zrážok v Spojenom kráľovstve je približne 1100 milimetrov. To je pomerne vysoké číslo, v Česku je ročný priemer za posledných 30 rokov 684 mm, napríklad v Sýrii je to menej ako 300 mm.

Priemerný britský obyvateľ spotrebuje denne 153 litrov vody, najviac prostredníctvom spŕch, toaliet, umývačiek, práčok a záhradných hadíc. Viac ako polovica sladkej vody odoberanej v Spojenom kráľovstve je určená pre domácnosti. Podľa The Guardianu sa suchá v Anglicku v najbližších rokoch zhoršia až o 50 percent a množstvo dostupnej vody sa zníži najmenej o 10-15 percent.

V Banskej Bystrici príde o prácu niekoľko desiatok ľudí
V Banskej Bystrici príde o prácu viac, ako 60 ľudí vo firme z oblasti drevospracujúceho priemyslu, informuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Názov firmy však nekonkretizovali, firmu označili ako „výrobu dosiek a drevených... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Pandémia bez vakcíny

"Sucho je na pokraji toho, aby sa stalo ďalšou pandémiou, a neexistuje žiadna vakcína, ktorá by ho vyliečila,"   vyhlásila Mami Mizutoriová, zástupkyňa generálneho tajomníka OSN pre znižovanie rizika katastrof.

Zdroj - TASR | Ilustračné foto

Podobnosť so Slovenskom

„Všetky vodárenské spoločnosti vo Veľkej Británii sa spoliehajú na zimné zrážky, ktoré tieto systémy dopĺňajú... Pokiaľ toto zimné doplňovanie nedostaneme, budú zásoby vody klesať a klesať, naše zásoby vody v nádržiach sú v skutočnosti pomerne malé,“povedal pre The Guardian Andrew Tucker, manažér efektívneho využívania vody v spoločnosti Thames Water.

Plnia sa Vangine proroctvá?

Ak by sme chceli tému nadľahčiť, môžeme pripomenúť predpoveď Baby Vangy.

Nedostatok vody zaznamená Spojené kráľovstvo. Krajiny ako Portugalsko a Taliansko hovoria občanom, aby sa pokúsili obmedziť používanie vody.  Toto proroctvo je celkom reálne – už niekoľko rokov aj v našich zemepisných šírkach zažívame aj niekoľko mesiacov trvajúce suchá, kedy v niektorých oblastiach Slovenska prší len minimálne.

Desivé proroctvo Baby Vangy na ďalšie mesiace. TOTO náš čaká!
Keď sa povie meno Vangelija Pandeva Dimitrova-Gušterova, zauvažujeme, „kam toho človeka zaradiť“. Určite niekde na Balkán, veď to znie tak ... možno Bulharsky, možno Macedónsky. Keď sa však povie „Baba Vanga“, každému je hneď jasné, o koho ide.... Čítať ďalej
03 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik