Heger s Matovičom sa zabudli pochváliť, ako zlikvidovali živnostníkov
12 | 07 | 2023 I Ivan Mihale

Slováci sa do zakladania vlastných živností nehrnú. Za prvých päť mesiacov tohto roka sa rozhodlo pre rozbeh svojho podnikania 22 380 ľudí na Slovensku. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje pokles o 26,5 %. Tohtoročné údaje o novovzniknutých živnostiach sú nižšie aj v porovnaní s rokom 2021, kedy sa pre takýto krok rozhodlo 27 041 fyzických osôb. Vyplýva to z údajov spoločnosti Dun & Bradstreet. 

„Súčasných podnikateľov, ale aj tých, ktorí o založení živnosti len uvažujú, pravdepodobne odrádzajú viaceré faktory. Mnohí majú ešte v pamäti pandémiu, po nej nasledoval konflikt na Ukrajine a následná vysoká inflácia,“ konštatuje analýza. Najčastejšie sa pre založenie živnosti rozhodli v tomto roku ľudia v Prešovskom kraji. Početne najviac nových živností vzniklo v oblastiach zameraných na zemné práce, ostatné stavebné kompletizačné a dokončovacie práce alebo na činnosti poisťovacích agentov a maklérov.

Nelichotivé fakty o vznikajúcich podnikateľoch dopĺňajú aj údaje o tom, koľko ľudí sa rozhodlo svoju živnosť ukončiť. V prvých piatich mesiacoch tohto roka zaniklo spolu 18 645 živností. Je to najviac za posledné tri roky, keďže za prvých päť mesiacov minulého roka to bolo 17 677 a v roku 2021 len 13 998 prípadov.

Dun & Bradstreet sa venuje poskytovaniu dát a analytických riešení.

Generál Viktorín sa pýta poslanca Jaroslava Naďa
Jednoduchú otázku v príspevku na sociálnej sieti kladie generál Jozef Viktorín, člen hnutia Republika. Zdôrazňuje zároveň, že dôveryhodnosť Ozbrojených síl SR sa prepadla na hranicu približne 45%. Otázku kladie poslancovi Jaroslavovi Naďovi,... Čítať ďalej
11 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik