Čo s Kyjevom? Americká CIA a ruská rozviedka sa radili
12 | 07 | 2023 I Milan Laca

Naryškin diskutoval so šéfom CIA o tom, čo robiť s Ukrajinou.

Zámienkou na rozhovor bola rebélia Wagnerovcov. Naryškin a Burns diskutovali o Ukrajine asi hodinu.

V zákulisí

Sergej Naryškin, riaditeľ ruskej zahraničnej spravodajskej služby (SVR)  a William Burns, šéf CIA, diskutovali o Ukrajine telefonicky koncom júna. Agentúre TASS  to potvrdil  samotný Naryškin.

"Tretia svetová vojna sa blíži“, komentoval Medvedev dodávky Západu do Kyjeva
Medvedev povedal, že plány NATO na zvýšenie dodávok zbraní do Kyjeva prinášajú tretiu svetovú Zámer členov NATO zvýšiť dodávky vojenskej pomoci Ukrajine je slepou uličkou, tretia svetová sa približuje, uviedol podpredseda ruskej bezpečnostnej rady... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Našiel si zámienku

„Zámienkou na telefonický rozhovor, ako to hodnotím, zo strany amerického kolegu, boli udalosti z 24. júna. Je jasné, ako som odpovedal na túto otázku, čo sa stalo,“ povedalNaryškin. Podľa neho sa nakoniec „hlavná časť rozhovoru sústredila na diskusiu o téme a udalostiach okolo Ukrajiny“. Trvalo to asi hodinu.

Američania ich kontaktovali

30. júna denník The Wall Street Journal informoval, že šéf CIA zavolal Naryškinovi niekoľko hodín po začiatku vzbury šéfa súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner Jevgenija Prigožina. Burns povedal riaditeľovi ruskej zahraničnej spravodajskej služby, že Spojené štáty nie sú zapojené do toho, čo sa deje, a že Washington  sa nesnaží "zhoršovať napätie". Šéf CIA chcel odovzdať odkaz, že USA neboli zapojené do pokusu o vzburu a že ide o vnútornú záležitosť Ruska.

Potom o Kyjeve

„Premýšľali sme a uvažovali sme, čo s Ukrajinou,“ zhrnul riaditeľ Zahraničnej spravodajskej služby. Naryškin tiež pripustil aj možnosť osobného stretnutia s Burnsom. "Nedohodli sme sa na stretnutí (počas telefonického rozhovoru na konci júna), ale takáto možnosť existuje. Telefonické rozhovory aj možnosť osobného stretnutia zostávajú," povedal Naryškin. Noviny The Washington Post napísali, že William Burns súkromne navštívil Ukrajinu, stretol sa s prezidentom Volodymyrom Zelenským a predstaviteľmi tajných služieb. Podľa zdrojov denníka, Kyjev predstavil šéfovi CIA svoje plány, ktoré zahŕňajú začatie rokovaní s Moskvou, po inštalácii rakiet a delostrelectva pri Kryme.  

Francúzsko zdvíha vojnovú latku (VIDEO)
Francúzsko dodá Ukrajine rakety s dlhým doletom SCALP. Paríž dodá Kyjevu celkovo asi 50 rakiet dlhého doletu, oznámila agentúra Reuters. Kyjev zas sľubuje... "Francúzsky diplomatický zdroj povedal, že ide o približne 50 rakiet SCALP od... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme