Bosna a Hercegovina nevydá expolicajta Mariána Kučerku na Slovensko
12 | 07 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Bosna a Hercegovina nevydá obžalovaného expolicajta Mariána Kučerku na Slovensko. Rozhodli o tom tamojšie orgány s odôvodnením, že na vydanie neboli naplnené všetky zákonné predpoklady. TASR to potvrdili z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Upozornil na to Denník N.

"Ministerstvo spravodlivosti potvrdzuje, že rozhodnutím ministra spravodlivosti Bosny a Hercegoviny zo 16. júna 2023 sa zamietla žiadosť slovenských justičných orgánov na vydanie menovaného," priblížili z rezortu.

Ďôvod zamietnutia

Dôvodom zamietnutia žiadosti je rozhodnutie príslušného súdu Bosny a Hercegoviny, v ktorom sa konštatuje, že neboli naplnené všetky zákonné predpoklady na vydanie menovaného z Bosny a Hercegoviny. "Súd v rámci konania potvrdil, že azylové konanie menovaného bolo začaté pred tým, než štát voči nemu vydal medzinárodný zatykač, a tým nie sú naplnené zákonné požiadavky na jeho vydanie," dodali.

Čelí obžalobe

Marián Kučerka čelí na Slovensku obžalobe z korupcie, Špecializovaný trestný súd ho zatiaľ neprávoplatne uznal za vinného zo zločinu prijímania úplatku a obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku v spolupáchateľstve. Uložil mu trest 11 rokov väzenia. Marián Kučerka požiadal v Bosne a Hercegovine o azyl, bol na neho vydaný medzinárodný zatykač.

Vo Vilniuse sa začalo zasadnutie Rady NATO - Ukrajina za účasti Zelenského
O bezpečnostných zárukách sa diskutovalo na summite Rady NATO-Ukrajina so Zelenským Vo Vilniuse sa v stredu začalo prvé ustanovujúce zasadnutie novovytvorenej Rady NATO – Ukrajina, ktorému predsedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg aj za... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Termíny odvolacieho konania boli na Najvyššom súde (NS) SR už viackrát zrušené. Najbližšie by sa malo verejné zasadnutie uskutočniť 27. júla.

Bývalý vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Marián Kučerka čelí obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25-tisíc eur od podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého šéfa finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka.

Pomôcť mal za to Štefanovi Žigovi, príbuznému exministra Petra Žigu.

V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že mal prijať úplatok vo výške 200-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici ho v marci minulého roku neprávoplatne odsúdil z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Uložil mu trest 11 rokov väzenia a tiež trest prepadnutia majetku, ako aj ochranný dohľad vo výmere jeden rok.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik