Summit NATO odštartoval
11 | 07 | 2023 I Milan Laca

Vo Vilniuse sa začal summit NATO. Biden povedal, že formulácia o vstupe Ukrajiny do NATO je už dohodnutá.

Summit NATO sa začal vo Vilniuse, hlavnom meste Litvy. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a litovský prezident Gitanas Nausėda osobne pozdravili každého z hláv štátov a vlád.
Radia sa...

Po privítaní sa všetci presunuli na neverejné zasadnutie, ktoré bude bez zástupcov médií. Vystúpenie prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského na summite je, podľa verejnosti, naplánované na podvečer.

ZELENSKYJ KRITIZUJE SAMIT NATO
"Ukrajina si zaslúži rešpekt," lamentuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nad samitom NATO. V príspevku na sociálnej sieti Twitter zverejnil ostré vyhlásenie. Ukrajinský prezident povedal, že "...sa nezdá, že by boli pripravení pozvať... Čítať ďalej
11 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Už rozhodli

Americký prezident Joe Biden medzitým, počas svojho prejavu vo Vilniuse, v predvečer oficiálneho začiatku summitu povedal, že západní lídri sa už dohodli na svojom vyhlásení o vstupe Ukrajiny do NATO. "Toto je veľmi dôležitý, kritický moment pre Ukrajinu a otázka NATO, o ktorú sa naďalej usilujete... Dohodli sme sa na navrhovanom jazyku, týkajúcom sa vstupu Ukrajiny do NATO," povedal šéf Bieleho domu vo Vilniuse.

Príchod delegácií na summit

Otázky zostávajú

Denník Der Spiegel nedávno zverejnil úryvok z vyhlásenia NATO o Ukrajine, keď ešte nebolo dokončené. Neobsahovalo špecifiká o vstupe, či dokonca pozvaní Ukrajiny do Aliancie. Nie je známe, či niečo v ňom bolo upravené vo finálnej verzii.

Zelenskyj sa naštval

Volodymyr Zelenskyj sa k tomu už vyjadril a  označil za „absurdné“ neurčiť Ukrajine časový rámec nielen pre vstup, ale dokonca ani pre pozvanie do NATO a klásť podmienky.

Západ nezaujímajú výhrady Moskvy
Rasmussen: Západ sa nestará o červené línie Ruska pri vstupe Ukrajiny do NATO. Ako povedal bývalý generálny tajomník aliancie, ak by sa Ukrajina stala novým spojencom v NATO, „celá aliancia by sa stala silnejšou než kedykoľvek predtým“. Je... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik