Obavy z Ruska. Možno spustí ofenzívu!
13 | 07 | 2023 I Milan Laca
Na Západe vznikli obavy, že Rusko prevezme iniciatívu na bojisku.

WSJ: Západ je znepokojený možnou ruskou ofenzívou, ak Kyjev toto leto zlyhá.

Nastúpia Rusi?
Západní predstavitelia sa, podľa The Wall Street Journal obávajú, že Rusko by mohlo začať ofenzívu na Ukrajine, ak sa Kyjevu toto leto nepodarí dosiahnuť pokrok na bojisku.
Precitajú... 
Krajiny NATO si, podľa novín, ktoré sa odvolávajú na diplomatov, začínajú uvedomovať, že meškanie presunu zbraní do Kyjeva v roku 2022 sa ukázalo ako strategická chyba.  Ukrajinská ofenzíva v smere Južno-Doneck, Záporožie, Arťomovsk, sa začala 4. júna. Hlavný útok sa sústredil na sektor Záporožie. Kyjev vrhol do boja brigády vycvičené NATO a vyzbrojené západnou technikou, vrátane tankov Leopard. Zábery dymiacich ukrajinských tankov nemeckej výroby následne vyvolali veľkú odozvu.
Summit NATO odštartoval
Vo Vilniuse sa začal summit NATO. Biden povedal, že formulácia o vstupe Ukrajiny do NATO je už dohodnutá. Summit NATO sa začal vo Vilniuse, hlavnom meste Litvy. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a litovský prezident Gitanas Nausėda osobne... Čítať ďalej
11 | 07 | 2023 | Milan Laca
Rusi ich ničia
Ako vyhlásil  3. júla ruský minister obrany Sergej Šojgu,  počas mesiaca neúspešných útokov stratili ozbrojené sily Ukrajiny 18 lietadiel a vrtuľníkov a 920 obrnených vozidiel, vrátane 16 tankov Leopard, čo je „takmer 100 % tankov tohto typu dodaných Poľskom a Portugalskom".
Nedosiahli nič
"Nepriateľ nedosiahol svoje ciele v žiadnom zo smerov, pričom ukrajinské vedenie na naliehanie Západu požaduje, aby Ozbrojené sily Ukrajiny pokračovali v ofenzíve, bez ohľadu na straty". Kyjev sa podľa ministra  Šojgu „snaží kompenzovať neschopnosť uspieť na zemi pomocou teroristického ostreľovania civilných objektov a dosiahnuť tak propagandistický efekt“. Ozbrojené sily Ruska úspešne ničia okrem tankov aj ďalšie moderné západné obrnené vozidlá, najmä bojové vozidlá pechoty Bradley, dodané z USA. Podľa novín The New York Times,  k 26. júnu bolo zo 113 obrnených vozidiel tohto typu, prisľúbených Kyjevu v marci,  od začiatku ukrajinskej protiofenzívy zničených najmenej 17 Bradley, teda viac ako 15 %. Hmatateľné straty  nepriamo potvrdzuje aj núdzová dodávka 30 ďalších, ohlásená 27. júna z USA. 
Rusi likvidovali žoldnierov
Ruské ministerstvo obrany informovalo o likvidácii takmer 5 tisíc zahraničných žoldnierov. Ministerstvo obrany Ruskej federácie oznámilo, že počas špeciálnej vojenskej operácie zlikvidovali 4 845 cudzincov, ktorí bojovali na strane ukrajinskej... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme