Našli vitamín, ktorý chráni pred infarktom
11 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Ďalší priaznivý účinok vitamínu D odhalil tím výskumníkov: ukázalo sa, že chráni pred infarktom, informuje maďarský portál Origo.

Podľa QIMR Berghofer Institute for Medical Research v Austrálii je to druhá najväčšia štúdia skúmajúca súvislosť medzi príjmom vitamínu D a rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

Hoci príčinná súvislosť nebola objasnená, štúdia bola založená na veľkej vzorke 21 302 ľudí vo veku 60 až 84 rokov.

Naša štúdia naznačuje, že suplementácia vitamínom D môže znížiť riziko závažných kardiovaskulárnych príhod a ochranný účinok môže byť silnejší u tých, ktorí užívajú statíny a iné lieky na srdcové choroby, uviedla epidemiologička Rachel Nealeová, jedna z autoriek štúdie.

Jedna časť účastníkov štúdie dostávala doplnky vitamínu D a iní dostávali placebo počas piatich rokov, ale 80 percent ľudí v skupine s vitamínom D pokračovalo v užívaní produktu aj po skončení obdobia pozorovania.

Čo hovoria štatistiky o účinku vitamínu D proti infarktu?

Zatiaľ čo 6% účastníkov v skupine s vitamínom D malo závažnú kardiovaskulárnu príhodu, miera tých, ktorí užívali Placebo bola 6,6%. Pokiaľ ide konkrétne o srdcové infarkty, miera bola o 19 percent nižšia v skupine s vitamínom D, zatiaľ čo v miere mŕtvice nebol žiadny významný rozdiel.

ŠTATISTIKY UKÁZALI, ŽE DOPLNKY VITAMÍNU D MALI VÄČŠÍ OCHRANNÝ ÚČINOK U TÝCH, KTORÍ NA ZAČIATKU ŠTÚDIE UŽÍVALI STATÍNY ALEBO INÉ LIEKY NA SRDCE.

Konkrétny dôvod nie je známy a na jeho pochopenie je potrebný ďalší výskum.

Výskumníci zdôrazňujú, že každý by sa mal poradiť so svojím lekárom predtým, ako začnete užívať vitamín D.To platí najmä pre starších pacientov s chronickými ochoreniami.

Zistenia, publikované v lekárskom časopise BMJ, sú v rozpore s predchádzajúcim výskumom, ktorý nenašiel žiadnu súvislosť medzi príjmom vitamínu D a rizikom srdcového infarktu, píše Origo.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik