Francúzsko zdvíha vojnovú latku (VIDEO)
12 | 07 | 2023 I Milan Laca

Francúzsko dodá Ukrajine rakety s dlhým doletom SCALP.

Paríž dodá Kyjevu celkovo asi 50 rakiet dlhého doletu, oznámila agentúra Reuters.

Kyjev zas sľubuje...

"Francúzsky diplomatický zdroj povedal, že ide o približne 50 rakiet SCALP od európskeho výrobcu MBDA," píše sa v článku. Agentúra Reuters už skôr informovala o začatí týchto dodávok pod ubezpečením Kyjeva, že zbrane budú použité iba v rámci "medzinárodne uznaných hraníc" Ukrajiny. Podľa Agence France-Presse sú prvé rakety SCALP už v krajine.

Rakety SCALP v akcii

Macron sľúbil

Prezident republiky Emmanuel Macron v predvečer summitu NATO vo Vilniuse povedal, že Paríž presunie tieto rakety do Kyjeva na podporu ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny.

O čo ide?

Storm Shadow/SCALP je zo vzduchu odpaľovaná riadená strela. Ide o spoločný vývoj francúzskej Matry a British Aerospace. Teraz ich vyrába európsky vývojár a výrobca MBDA. Cena jednej jednotky je približne dva milióny libier. Rozsah exportných možností je podľa amerických novín The Drive 250 kilometrov, no existujú úpravy až do 560 kilometrov.

Rusko reagovalo

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil rozhodnutie Francúzska za chybu. Poznamenal, že Rusko bude nútené prijať protiopatrenia.

ZELENSKYJ KRITIZUJE SAMIT NATO
"Ukrajina si zaslúži rešpekt," lamentuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nad samitom NATO. V príspevku na sociálnej sieti Twitter zverejnil ostré vyhlásenie. Ukrajinský prezident povedal, že "...sa nezdá, že by boli pripravení pozvať... Čítať ďalej
11 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme