V Banskej Bystrici príde o prácu niekoľko desiatok ľudí
12 | 07 | 2023 I Eka Balašková

V Banskej Bystrici príde o prácu viac, ako 60 ľudí vo firme z oblasti drevospracujúceho priemyslu, informuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Názov firmy však nekonkretizovali, firmu označili ako „výrobu dosiek a drevených panelov.

Spoločnosť, ktorej predmetom je spracovanie dreva mieni prepustiť 67 zamestnancov, pričom ide o hromadné prepúšťanie. Aké sú kritériá, aby sa o prepúšťaní dalo hovoriť, ako o hromadnom? Banskobystrický kraj pritom nie je v rebríčku nezamestnanosti na tom úplne najhoršie, rovnako, ako okres Banská Bystrica. Kto sú „rekordéri“ v rámci Slovenska a jeho krajov?

Názov spoločnosti nie je známy

Hromadné prepúšťanie nahlásila na ÚPSVaR firma, ktorej meno Ústredie nemôže zverejniť, keďže nemá jej súhlas. O prácu v Banskej Bystrici však má podľa ÚPSVaR prísť 67 zamestnancov.

Takéto prepúšťanie je firma zo zákona povinná oznámiť ÚPSVaR a považuje sa zaň situácia, ak má o prácu prísť viac, ako desať zamestnancov v prípade, že firma zamestnáva 21-99 ľudí.

Ak má firma 100-299 zamestnancov, za hromadné prepúšťanie sa považuje, ak mieni rozviazať pracovný pomer s viac, ako desiatimi percentami zamestnancov.

Ak má firma viac, ako tristo zamestnancov, je povinná oznámiť úmysel prepustenia minimálne tridsiatich z nich.

GYIMESI: Festival POHODA? To už je len import cudzích ideológií!
Bývalý poslanec Národnej rady György Gyimesi sa v rozhovore na YouTube vyjadril k otázke nelegálnej migrácie. Opovrhnutie ľuďmi Novinárka Mimi Šramová sa vo svojej relácii bývalého poslanca NR SR Györgya Gyimesiho (kandiduje za Alianiciu) spýtala... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Ladislav Kováčik

Ako vyzerá nezamestnanosť na Slovensku

V spornom  Banskobystrickom kraji je aktuálne evidovaných nezamestnaných 8,28 percenta. Najyššia je v Prešovskom kraji - 9,94 percenta a na druhom mieste je Košický kraj s 8,74 percentami.

Štvrté miesto „obsadil“ Žilinský kraj so 4,72 percentami, nasleduje Nitriansky kraj s 3,86 percentami nezamestnaných,  nasledujú zhodné čísla Trenčianskeho a Trnavského kraja s 3,69 a najlepšie je na tom Bratislavský kraj s 3,25 percentami

Slovenský priemer evidovanej nezamestnanosti je 5,90 percenta.

Rekordéri v okresoch

V Prešovskom kraji vedie nelichotivý rebríček okres Kežmarok, kde evidujú 16,72 percenta nezamestnaných. „Susedný“ Košický kraj najvyššie číslo eviduje v okrese Rožňava – 13,8 percenta.

V rámci Banskobystrického kraja je na tom najhoršie okres Rimavská Sobota s 18,99 percentami evidovanými nezamestnanými. V Žilinskom kraji sú na tom najhoršie Turčianske Teplice s 6,22 percentami a v Trenčianskom kraji s 5,41 percentami vedie Prievidza.

V Trnavskom kraji má najvyššiu nezamestnanosť okres Senica - 5,89, v Nitrianskom kraji je to Komárno s 4,84 percentami a v Bratislavskom kraji evidujú najviac nezamestnaných v Pezinku, až 4,12 percenta.

Odborník si neberie servítky: Francúzsku hrozí OBČIANSKA VOJNA!
Vo Francúzsku to už niekoľko dní vrie. Ján Eichler expert z Ústavu medzinárodných vzťahov naznačil, že po smrti 17-ročného mladíka Nahela, ktorý utekal pred políciu, stojí Francúzsko na prahu občianskej vojny. Občianskej vojny, v ktorej môžu na... Čítať ďalej
08 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu pomoc.