Tibor Gašpar na rovinu o Štefanovi Hamranovi
11 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Dlhší čas ho vídať na tlačových besedách Smeru-SSD po boku Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a iných vrcholných predstaviteľov strany. Dávnejšie pripustil, že za túto stranu bude kandidovať, či už v predčasných, alebo vo voľbách v štandardnom termíne. Kandidátky sú uzavreté a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, hoci nie je členom strany Smer - SSD, ide do volieb pod číslom 9.

Stalo sa tak napriek tomu, že v roku 2018 z postu policajného prezidenta odchádzal znechutený. Teraz sa do verejného života vracia, lebo nechce, aby podobné veci, ako on, v kauze Očistec, zažíval aj niekto ďalší. Všetko je však na rozhodnutí súdu a ak by bol zvolený a odsúdený, nič sa nedeje, vzdá sa mandátu. Gašpar tiež hovorí o svojom vzťahu ku Štefanovi Hamranovi, ktorého považuje za klamára a v prípade, že by sa stal ministrom, vie, aké zmeny je nutné urobiť. Nesúhlasí s tým, že obvinení príslušníci polície sa aj napriek otvoreným prípadom dostávajú do vedúcich funkcií.

Nikdy nehovor nikdy sa potvrdilo

Gašpar konštatuje, že keď po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej odchádzal z funkcie policajného prezidenta vyhlásil, že do politiky vstúpiť nemieni a chcel sa venovať rodine. Lenže prišiel rok 2020, jeho obvinenie v kauze Očistec a úvahy o vstupe do verejného života.

„Nechcem, aby sa niečo podobné stalo aj niekomu ďalšiemu. Systém, ktorý sa tu zavádza a spôsob, akým sa zneužíva Trestné právo, a trend, ktorý nastúpil v polícii, je dnes možno o mne a politikoch Smeru, ale o pol roka to môže byť aj o niekom inom, kto nebude mať názor taký ako tí, čo vládnu,“hovorí Gašpar o kauze Očistec.

Zaujímavé persóny z kandidátok
Už po niekoľko volieb sa stalo pravidlom, že popri elitných odborníkoch z rôznych oblastí do parlamentu kandidujú aj ľudia, ktorých by ste na kandidátkach zrejme nečakali. Na známe mená z inej, ako politickej oblasti tentokrát nestavilo len hnutie... Čítať ďalej
08 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Čo, ak bude zvolený?

Svoju účasť v politike však spájať s touto kauzou nemieni. Ak sa dostane do NR SR a v prípade, že bude odsúdený, je si vedomý faktu, že mu končí poslanecký mandát. Na tomto mieste však pripomína prípady obvinených vyšetrovateľov, ktorí sa dostávajú do funkcii, s ktorými dostávajú právomoci.

„Ako policajný prezident som nikdy nezasahoval do žiadnej kauzy a určite by som niečo také nerobil ani ako politik nerobil,“ uvádza veci na pravú mieru. Vylúčil aj informácie o tom, že jeho nadriadený, Robert Kaliňák, zasahoval do vyšetrovacích spisov a ovplyvňoval ich prideľovanie. Aj v kauze Očistec žiadal vypočutie vyšetrovateľov či prokurátorov, akým spôsobom boli ovplyvňovaní.

„Nedeje sa to preto, lebo by to boli dôkazy v môj prospech. Dnes je to dôkazne postavené na kajúcnickoch, ktorých učili vypovedať tak, ako ste to počuli vo verejných nahrávkach okolo kajúcnica Imreczeho. Odkedy som si prečítal moje obvinenie, stále hovoriť, že nič také, čo sa tam píše, sa nestalo. Ale súčasne tvrdím, že toto konanie vedú zaujaté orgány,hovorí Gašpar.

Zaujatý proti Hamranovi

Na to, že Štefan Hamran je ovplyvňovaný bývalými ministrami za OĽaNO Mikulcom a Matovičom už dôkazy predložili v nahrávkach. Hamran v nich hovorí „Idem od ministra, minister povedal robte, zavrite...“

„Ak tu niekto hovorí, že nahrávky sú v ich prospech, lebo takú tendenciu sme zaznamenali, tak prečo sa snaží dosiahnuť, aby boli označené za nezákonné? Veď to sa vylučuje. Zodpovedne môžeme povedať, že za to, čo som videl – a nevidel som všetko, tak tie veci sú v takom kontexte, v akom ich ponúkame verejnosti,“ dopĺňa Gašpar. Nahrávky pritom má Smer cez parlamentnú podateľňu, prípadne prišli na sekretariát Smeru. Súhlasí s faktom, že ich treba verifikovať, no diskusia na túto tému nie je aktuálna a tak inú možnosť, ako ich verejnosti ponúkať na tlačových besedách Smer nemá.

Úniky zo spisov

Gašpar pripomína, že nie Smer bol ten kto začal s únikmi zo spisov. Súhlasí, že najlepšie by bolo, ak by žiadne úniky neexistovali a malo sa od začiatku dôrazne ísť po ľuďoch, ktorí ich umožňovali.

Daniel Lipšic a Štefan Hamran, TASR

„Tento trend sa začal práve pri vyšetrovaní vraždy novinára. Vyšetrovateľ Peter Juhás, dnes šéf inšpekčnej služby, bol ten, kto poskytoval nazretie do spisu najmä zástupcom poškodených Romanovi Kvasnicovi a Danielovi Lipšicovi ešte v čase, keď neboli vznesené obvinenia. Bolo niekoľko desiatok nazretí. Podľa mňa to mohlo spôsobiť aj zmarenie celkového výsledky pre obvinenie. Po každom nazretí sa totiž objavili informácie v médiách,“ pripomína Gašpar.

Tibor GAŠPAR: Je mi ZLE!
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar sa na svojom facebooku vyjadril k vražde matky dvoch detí z Dubnice nad Váhom, ktorá minulý týždeň otriasla Slovenskom. Podľa Gašpara tu išlo o tragédiu, ktorej sa dalo zabrániť. Gašpar píše, že pôvodne... Čítať ďalej
03 | 07 | 2023 | Ladislav Kováčik

Polícia potrebuje zásadné zmeny

Tibor Gašpar tvrdí, že polícia by potrebovala byť rovnako, ako prokuratúra, oddelená od ministerstva vnútra. Aby za problémy v polícii niesol zodpovednosť nie minister, ale policajný prezident. V prvom rade však podľa neho treba odpolitizovať vedenie polície.

Jeho výhrady voči Štefanovi Hamranovi majú korene ešte v časoch, keď velil Lynx komandu. Viackrát žiadal od ministra vnútra jeho odchod, no jeho zotrvanie prijal, ako kompromis. Podľa Gašpara je Hamran zlý manažér, ktorý rozdeľuje kolektív, no zopár vecí konkretizovať nechce. To, čo mu vyčíta otvorene je, že politizuje. Dávnejšie o ňom tvrdíl, že Hamran je klamár.

Gašpar, ako minister vnútra

Toto je podľa Tibora Gašpara predčasná otázka, hoci ak by sa tak stalo, má pripravené nejaké zmeny, ktoré by sa napríklad zásadne venovali používaniu donucovacích prostriedkov voči občanom, chce tiež prispieť k zmenám špecializovaných zložiek. Špeciálnu prokuratúru by nezrušil, má však predstavu o zmenách v jej zložení. Takisto si myslí, že je nutné niečo robiť aj s inštitútom kajúcnika.

Vyšetrovaní vo funkciách

Tibor Gašpar konštatuje, že vyšetrovaní príslušníci NAKA sú menovaní do vysokých funkcií, kde vedia ovplyvňovať napríklad aj vlastné prípady.

Od začiatku júla obvinený vyšetrovateľ Pavol Ďurka pôsobí na Úrade inšpekčnej služby, nie však ako bežný pracovník – bude riadiť jeden z dôležitých odborov. Ďurka ako príslušník NAKA dal o sebe vedieť napríklad manipuláciou trestných konaní a partia pod vedením Jánu Čurillu pred dvoma rokmi bola Úradom inšpekčnej služby obvinená. Konanie stále trvá.

„Rešpektujeme prezumpciu neviny a Úrad inšpekčnej služby uisťuje, že tento policajt nebude pôsobiť v odbore, ktorý vykonáva vyšetrovanie jeho trestnej veci,“ reagujovala rezortná hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Jeden z čurillovcov chcel kolegyni podpáliť auto, teraz jej ide šéfovať! Vitajte na Slovensku
Pavol Ďurka patrí medzi známych príslušníkom NAKA. Zviditeľnil sa všeličím. Napríklad tým, že mal spolu s niekoľkými kolegami, združenými okolo vyšetrovateľa Jána Čurillu, manipulovať trestné konania. Odborníci na právo z viacerých oblastí už... Čítať ďalej
07 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik