Rusi likvidovali žoldnierov
10 | 07 | 2023 I Milan Laca

Ruské ministerstvo obrany informovalo o likvidácii takmer 5 tisíc zahraničných žoldnierov. 

Ministerstvo obrany Ruskej federácie oznámilo, že počas špeciálnej vojenskej operácie zlikvidovali 4 845 cudzincov, ktorí bojovali na strane ukrajinskej armády.

Majú počty

"K 30. júnu bolo spoľahlivo potvrdené zlikvidovanie 4845 zahraničných žoldnierov v priebehu bojových akcií. Prevažná väčšina bola zo Spojených štátov, Kanady a európskych krajín," vyhlásilo ruské ministerstvo obrany.

Aj ušli

"Ďalších 4 801 zahraničných bojovníkov utieklo z územia Ukrajiny po tom, ako sa vysporiadali s postojom kyjevského režimu k nim," uvádza sa v správe.

Putin mení generálov?
Putin odvolal generála Gerasimova z funkcie veliteľa ruských jednotiek na Ukrajine. Ruský prezident Vladimir Putin odvolal generála Valerija Gerasimova z funkcie veliteľa ruských jednotiek na Ukrajine. Píšu to britské noviny Daily Mail, s... Čítať ďalej
09 | 07 | 2023 | Milan Laca

Ešte zostali

Podľa Ministerstva obrany Ruskej federácie „dnes v radoch ozbrojených síl Ukrajiny naďalej pôsobí 2029 žoldnierov“.

Koľko ich bolo

"Celkovo od 24. februára 2022 oficiálne pricestovalo na Ukrajinu 11 675 zahraničných žoldnierov z 84 štátov, aby sa zúčastnili na bojoch na strane Ozbrojených síl Ukrajiny. Najväčší počet dorazil na Ukrajinu v marci až apríli 2022, ale po prvých stratách sa dynamika ich príchodu prudko znížila, " informuje ruské ministerstvo.

 Odkiaľ prišli

„Najpočetnejšie skupiny boli z Poľska (viac ako 2,6 tis. osôb), USA a Kanady (900 a viac osôb), Gruzínska (nad 800 osôb), Veľkej Británie a Rumunska (po 700 a viac osôb), Chorvátska (viac ako 300 ľudí), ako aj z Francúzska a z časti Sýrie, kontrolovanej Tureckom (po 200 a viac ľudí),“ uviedlo ministerstvo.

Varovanie

"Ruské ozbrojené sily budú v priebehu špeciálnej vojenskej operácie pokračovať v ničení zahraničných žoldnierov bez ohľadu na ich polohu na území Ukrajiny," uviedlo ministerstvo obrany.

Západ nezaujímajú výhrady Moskvy
Rasmussen: Západ sa nestará o červené línie Ruska pri vstupe Ukrajiny do NATO. Ako povedal bývalý generálny tajomník aliancie, ak by sa Ukrajina stala novým spojencom v NATO, „celá aliancia by sa stala silnejšou než kedykoľvek predtým“. Je... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme