Čo sľúbi NATO Kyjevu?
10 | 07 | 2023 I Milan Laca

Krajiny NATO sa nevedia dohodnúť, čo sľúbiť Ukrajine na summite.

The New York Times: Ukrajina nebude na summite prijatá do NATO, ale povedia, že jej miesto je v aliancii.

Dohodu nemajú

Štáty NATO sa nevedia dohodnúť na tom, čo presne sľúbia Ukrajine na nadchádzajúcom summite vo Vilniuse, píše The New York Times.

Erdoğan: Chcete Švédsko v NATO? Mám ale ZÁSADNÚ PODMIENKU! Tá sa mnohým páčiť nebude
Ak chcete, aby Švédsko vstúpilo do NATO, pustite Turecko do EÚ! Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan v pondelok pred kľúčovým summitom členov aliancie vyhlásil, že Turecko zváži zelenú pre žiadosť Švédska o vstup do NATO výmenou za pokrok v... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Len sľub?
Podľa článku  bude komuniké po stretnutí obsahovať vyhlásenie o „pravom mieste Ukrajiny v NATO“. V aliancii zároveň neexistuje jednotný postoj k tomu, či sa oplatí doplniť formuláciu „keď to okolnosti dovolia“ a či ich treba podrobne opísať.
Žiadne nové štáty
Na nadchádzajúcom summite organizácia neprijme nové krajiny, „ani Ukrajinu, ani Švédsko“. Zároveň je čoraz ťažšie udržať konsolidáciu v rámci vojenského bloku, sumarizuje článok. The Financial Times, s odvolaním sa na zdroje informovali, že NATO predbežne súhlasilo s upustením od formalizovaného plánu udeliť členstvo v aliancii po prijatí politického rozhodnutia o vstupe Ukrajiny.
Majú na výber?
NATO zvažuje dve možnosti budovania vzťahov s Ukrajinou, píše The Financial Times. "Členovia NATO si teraz môžu vybrať medzi izraelským modelom, ktorý predpokladá, že Ukrajina sa dokáže chrániť, čo je drahé z hľadiska investícií a modelom, v ktorom "ich chránime, ak to potrebujú", čo je drahé z hľadiska zodpovednosti", uviedol pre noviny nemenovaný zdroj.
Ukrajina nalieha
Kyjev trvá na urýchlenom prijatí do organizácie. Opakovane vyhlásil, že žiadne iné rozhodnutie summitu, ktorý bude konať 11. až 12. júla vo Vilniuse, mu nebude vyhovovať. Medzi členmi organizácie však nepanuje zhoda v otázke pozvania Ukrajiny „uprostred vojny“, pretože by to znamenalo vstúpiť do konfliktu s Rusko. Moskva zdôraznila, že situáciu pozorne sleduje a pamätá si, že práve orientácia kyjevského režimu na vstup do bloku sa stala jedným z dôvodov na spustenie vpjnovej  operácie.
Päť dní po vzbure: Putin sa zišiel s Prigožinom a wagnerovcami
Putin prijal v Moskve päť dní po vzbure wagnerovcov ich šéfa Prigožina a ďalších viac ako 30 ich predstaviteľov, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Putin podľa neho zhodnotil pôsobenie skupiny na Ukrajine aj ich konanie počas vzbury. Wagnerovci... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik