Budú sa zverejňovať zápisnice z volieb?
10 | 07 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Ministerstvo vnútra (MV) SR ráta s novou legislatívou, podľa ktorej treba zverejňovať zápisnice o výsledkoch volieb na webe. Rezort už spracoval pokyny pre obce. Zápisnice sa majú zverejňovať až po oficiálnom vyhlásení výsledkov volieb.                        

"Všetky okrskové zápisnice budú uverejnené až po oficiálnom vyhlásení výsledkov volieb, aby tie zápisnice boli definitívne. Zabezpečili sme, aby bola pre každý okrsok k dispozícii nielen výpočtová technika s tlačiarňou, ale aj s funkciou kopírovania, aby si mohol každý člen okrskovej volebnej komisie vyhotoviť kópiu podpísanej a odsúhlasenej zápisnice priamo vo volebnej miestnosti," uviedla šéfka odboru volieb na MV Eva Chmelová.

Zápisnice okresných volebných komisií má podľa novej legislatívy zverejňovať Štatistický úrad SR, ktorý podľa Chmelovej nemá zákonnú možnosť ich získať, pretože sa doručujú štátnej komisii. Zverejňovať sa teda budú na webe štátnej volebnej komisie, ktorá ich poskytne štatistickému úradu na zverejnenie. Aj okresné zápisnice bude možné zverejniť po oficiálnom vyhlásení výsledkov parlamentných volieb, ktoré sa predpokladá 1. októbra. Chmelová pripomenula, že verejnosť sa dozvie výsledky volieb z priebežných výsledkov už skôr.

Kéry sa pustil do Čaputovej pred samitom NATO: Nenechajme sa už VYDIERAŤ Zelenským!
Svet by sa už nemal nechať vydierať ani Zelenským, ani vojenskými jastrabmi NATO. Maximálne tak ľuďmi, ktorých životy táto vojna gniavi už od roku 2014. Ľudia z východu Ukrajiny, ktorí sa nevedia dovolať pomoci ani na Ukrajine, ani v Rusku a... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Novelu presadil poslanec Eduard Kočiš (nezaradený). Obce sú po novom povinné zverejňovať zápisnice o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku na internete, ak majú zriadenú webovú stránku. Zverejniť zápisnice okresných volebných komisií je povinný Štatistický úrad SR. Zápisnice majú byť verejne prístupné komukoľvek. Zo zápisníc bude možné robiť výpisy, odpisy a fotokópie, napríklad na vyžiadanie pre členov týchto komisií. Predčasné parlamentné voľby sa budú konať 30. septembra.

Skúsia TVRDO OVPLYVNIŤ VOĽBY! Exminister VARUJE: Začína masívny útok mimovládok na slovenskú štátnosť!
Je to pokrytecká, falošná, manipulatívna a najmä proste nechutná aktivita! Skúsia tvrdo ovplyvniť voľby! V sobotu výber vysoko politických mimovládok (Pontis, Nadácia Otvorenej spoločnosti, Nadácia Milana Šimečku, MEMO 98, Iniciatíva Inakosť, Za... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik