Západ nezaujímajú výhrady Moskvy
10 | 07 | 2023 I Milan Laca

Rasmussen: Západ sa nestará o červené línie Ruska pri vstupe Ukrajiny do NATO.

Ako povedal bývalý generálny tajomník aliancie, ak by sa Ukrajina stala novým spojencom v NATO, „celá aliancia by sa stala silnejšou než kedykoľvek predtým“.

Je nám to jedno...

Bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen povedal o možnom prijatí Ukrajiny do NATO, že Západu je jedno, čo ruský prezident Vladimir Putin definuje ako červené čiary. Svoj názor vyjadril v rozhovore uverejnenom v Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), v predvečer summitu aliancie, ktorý bude vo Vilniuse 11. až 12. júla.

Putin nech čuší! 

Rasmussen poznamenal, že "NATO bolo a zostáva otvorené štátom, ktorých vlády a parlamenty, ako nedávno vo Fínsku a Švédsku, sa rozhodli vstúpiť do aliancie." "Putin v tomto prípade nemá čo povedať, nemá právo veta, naozaj by sa mal držať ďalej," hovorí bývalý generálny tajomník NATO. "Úprimne, čokoľvek definuje alebo cíti ako červené čiary, je nám to jedno," uzavrel Rasmussen.

Silné NATO

Zároveň upozornil, že ak by sa Ukrajina stala novým spojencom v NATO, „celá aliancia by sa stala silnejšou ako kedykoľvek predtým. Nielen Ukrajina, ale všetky štáty Severoatlantickej aliancie by z toho profitovali,“ povedal Rasmussen.

Ale predsa...

Denník The Daily Telegraph, s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z NATO informoval, že Nemecko na summite vo Vilniuse bude obhajovať odloženie vstupu Ukrajiny do aliancie kvôli obavám, že okamžité členstvo by mohlo viesť k vojne s Ruskom. Viacerí východoeurópski lídri, vrátane estónskej premiérky Kaje Kallasovej sa ale domnievajú, že Ukrajine by mal byť na summite predložený plán na získanie členstva v aliancii.

Všetko sa môže zmeniť! Dramatické rozhodnutie Poľska
Poľsko rozmiestňuje vojakov k východnej hranici zo strachu pred Wagnerovou skupinou. "Sme pripravení reagovať na pokusy o destabilizáciu v blízkosti hraníc našej krajiny," napísal Mariusz Blaszczak na Twitteri. Poľsko začalo v sobotu presúvať viac... Čítať ďalej
09 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Bezpečnostné záruky bez zohľadnenia postavenia Ruska

NATO urobilo na samite v Bukurešti v apríli 2008 politické vyhlásenie, že Ukrajina sa nakoniec stane členom aliancie, ale neposkytlo akčný plán členstva, čo je prvý krok v procese legálneho prijatia krajiny. Vo februári 2019 Najvyššia rada schválila dodatky k ústave Ukrajiny, čím posilnila túžbu vstúpiť do NATO. 

Prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane vyjadril svoje želanie dosiahnuť pochopenie konkrétnych podmienok pre vstup do aliancie. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v máji tohto roku oznámil, že Kyjev spolu s Rasmussenom vytvorili medzinárodnú poradnú skupinu na prípravu návrhov bezpečnostných záruk.

Rusko protestuje

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zdôraznil, že pokus medzinárodnej poradnej skupiny „vytvoriť určité záruky“ v úzkom kruhu a predložiť ich Rusku by sa stal slepou uličkou. Vysvetlil, že pôvodný koncept predpokladal, že dohoda bude obsahovať aj záväzky Ukrajiny nevstupovať do blokov, nevlastniť jadrové zbrane, garancie neutrálneho štatútu a garancie viacerých štátov, ktoré budú zohľadňovať záujmy Kyjeva, Moskvy a iných strán v regióne. 

USA - Rusko. Čo sa deje v zákulisí
Bývalí predstavitelia USA tajne rokovali s Rusmi, blízkymi Kremľu o Ukrajine. Skupina bývalých vysokých predstaviteľov americkej národnej bezpečnosti viedla tajné rozhovory s prominentnými Rusmi z blízkosti Kremľa a ruským ministrom zahraničných... Čítať ďalej
07 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme