Radačovský má odkaz: Vy choďte z Európy preč!
09 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

EURÓPSKA KOMISIA zverejnila 05.07.2023 Výročnú správu o právnom štáte, v ktorej hodnotila každý členský štát, vrátane Slovenska. Europoslanec Miroslav Radačovský porovnal hodnotenie dvoch štátov, Slovenska a Francúzska a je presvedčený, že hodnotenie Slovenska je zlé a neobjektívne. "Ktovie kto a prečo a v čí prospech takéto hodnotenia právneho štátu Európskej komisii poskytuje," zamýšľa sa predseda politickej strany Slovenský PATRIOT a nezávislý europoslanec za Slovensko.

Hodnotenie zlé, neobjektívne, myslí si europoslanec Radačovský, ktorý porovnáva informácie z Výročnej správa o právnom štáte, v ktorej Európska komisia hodnotila každý členský štát, vrátane Slovenska.

Radačovský porovnáva hodnotenia Slovenska a Francúzska.

Čo sa týka Slovenska:

Situácia v oblasti právneho štátu na Slovensku SWD (2023) 825 Final. Vzhľadom na rozsiahlosť materiálu to najpodstatnejšie:

Slovensko:

- ešte nedosiahlo žiadny pokrok, aby sa na členov Súdnej rady vzťahovali dostatočné záruky nezávislosti,

- nedosiahlo žiaden pokrok v súvislosti s tr. činom ohýbania práva,

- nedosiahlo žiadny pokrok pri zlepšovaní koordinácie medzi jednotlivými orgánmi pri presadzovaní práva …,

- dosiahlo určitý pokrok v procese vytvárania legislatívnych a iných záruk,

- dosiahlo určitý pokrok pri posilňovaní nezávislosti verejnoprávnych médií…

Čo sa týka Francúzska:

2. Situácia v oblasti právneho štátu vo Francúzsku SWD (2023) 810 Final.

Francúzsko urobilo

- určitý pokrok v oblasti digitalizácie súdnych konaní,

- značný pokrok zdrojov pre justičný systém …,

- významný pokrok vo vyšetrovaní, stíhaní a sankcionovaní trestných činov,

- žiaden pokrok, pokiaľ sa týka lobistických činností (rozumej korupcie), atď., atď.

A aká je realita? Pýta sa europoslanec Radačovský

"Vo Francúzsku horia autá, rabujú sa obchody, bankomaty, ničí sa majetok občanov, útočí sa na policajtov, pretože Francúzi nerešpektujú princípy právneho štátu, ktorým je dodržiavanie zákona, nečakajú na právoplatné rozhodnutia súdu, ale súdiť chcú sami. Teda nevážia si zákon, justičné orgány, teda právny štát a francúzsky štát ich ako svojich občanov k úcte k právnemu štátu a k rešpektovaniu zákona nenaučil," vysvetľuje v príspevku na sociálnej sieti.

"Aj na Slovensku boli verejne známe vraždy, bolo známe, že opitý vodič zabil nevinných študentov, avšak občania Slovenska nevyšli do ulíc, nedemolovali majetok, nepodpaľovali autá a nevykrádali bankomaty. Jednoducho, ako občania civilizovaného štátu rešpektovali právo, čakali na právoplatné rozhodnutie súdu a pokiaľ prvostupňový súd rozhodol tak, že občania neboli spokojní, v ich zastúpení zástupca štátu, prokurátor, podal opravný prostriedok a čaká sa na rozhodnutie," dodáva Radačovský.

A hodnotenie Európskej komisie? Pýta sa

"Francúzsko pomaly špičkový právny stav a Slovensko pomaly ako východná gubernia, ktorá sa má čo od pánov z EK ešte veľa v otázkach právneho štátu učiť," poukazuje Radačovský.

Ktovie kto a prečo a v čí prospech takéto hodnotenia právneho štátu Európskej komisii poskytuje, zamýšľa sa ďalej Radačovský.

"Raz musí nastať čas, keď si občania Slovenska zvolia takú vládu, taký parlament, takých europoslancov, ktorí sa proti takýmto nehoráznym a neobjektívnym hodnoteniam zo strany EK jednotne vzoprú. Nebudeme veci riešiť útekom z EÚ, pretože toto je zbabelé a nedôstojné. Slovensko je v Európe, dokonca v jej strede a raz, a to verím, našich západných susedov naučíme, že nás, Slovensko, budú rešpektovať. Rešpektovať ako suverénny národný štát v spoločenstve suverénnych národných štátov Európy. A pokiaľ nie, tak aj my raz teoreticky budeme môcť povedať – Vy choďte z Európy preč!" Zdôrazňuje Radačovský na sociálnej sieti.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik