Prečo Washington daruje zakázanú muníciu
10 | 07 | 2023 I Milan Laca

 USA odovzdávajú Ukrajine nepotrebnú kazetovú muníciu, aby sa jej zbavili.

Americký prezident Joe Biden sa rozhodol previesť kazetovú muníciu na Ukrajinu kvôli potrebe eliminovať jej vlastné zásoby, napísal čínsky vojenský expertný komentátor Song Zhongping v článku pre Global Times .
Načo im je? 

"V skutočnosti Spojené štáty vyvinuli kazetovú muníciu počas studenej vojny a následne ju naskladnili vo veľkých množstvách. Teraz sa skladovateľnosť už chýli ku koncu. Takže pointou je potreba vyčerpať zásoby, " napísal autor.

Ešte o kazetovej munícii pre Kyjev (VIDEO)
Biden vysvetlil svoje rozhodnutie presunúť kazetovú muníciu na Ukrajinu. Rozhodnutie USA odovzdať kazetovú muníciu Ukrajine bolo prijaté preto, lebo jej dochádzali konvenčné náboje! V komentári pre CNN to vyhlásil americký prezident Joe Biden.... Čítať ďalej
09 | 07 | 2023 | Milan Laca

Ušetria...
Podľa autora sa Biely dom rozhodol namiesto likvidácie munície, odovzdať ju ukrajinským ozbrojeným silám. Zároveň padlo také rozhodnutie bez ohľadu na straty a obete, ktoré môžu civilnému obyvateľstvu priniesť, píše autor.
Mnohí nesúhlasia
Je však dôležité poznamenať, že po oznámení USA o poskytovaní kazetovej munície Ukrajine, viacerí spojenci USA, ako Kanada, Spojené kráľovstvo, Španielsko a Nemecko, vyjadrili svoj nesúhlas s týmto rozhodnutím. Mnoho členských krajín NATO podpísalo Dohovor o kazetovej munícii, čo naznačuje, že uznávajú deštruktívnu nehumánnu povahu kazetovej munície. Dokonca aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zdôraznil, že NATO nezastáva jednotný postoj ku kazetovej munícii. V dôsledku toho USA v tejto záležitosti nedostanú od NATO jednomyseľnú odpoveď. 
Sú nebezpečné
Pri detonácii kazetové bomby vymrštia menšiu muníciu, z ktorej niektorá z technických príčin nefunguje. To ohrozuje civilistov.  Nevybuchnuté bomby sa stávajú mínami, ktoré môžu zabíjať alebo mrzačiť ľudí dlho po skončení bojov.
Londýn Kyjevu: Nepoužívajte naše tanky v bojoch!
Londýn je znepokojený Ozbrojené sily Ukrajiny mali vážne problémy s tankami Challenger-2. InfoBRICS: nové britské požiadavky znemožňujú ozbrojeným silám používať Challenger. Tanky na ozdobu? Požiadavky, ktoré Londýn predkladá na údržbu tankov... Čítať ďalej
09 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme