Postrach morí, monštrum Admiral Nachimov sa po 25 rokoch vracia na more s ešte s viacerými a najnovšími raketami
09 | 07 | 2023 I Ivan Mihale

Podľa informácií v ruských médiách sa Moskva chystá poslať jadrový bojový krížnik Admiral Nachimov na testy. Informácie sa objavujú po správach, ktoré v minulosti tvrdili, že obrovská loď zápasí s problémami, ktoré nie je možné rýchlo vyriešiť. Konkrétne sa jednalo o praskliny na reaktore a závady na iných kľúčových častiach lode.

Podľa ruského ministerstva obrany sa loď chystá na vyplávanie na testy na konci roka 2023. Ruské zdroje tvrdia, že loď začne testovať tento rok na jeseň a podľa iných, skeptických zdrojov sa loď pozrie na vodu až v decembri. Pokiaľ budú testy náhlivé a všetko pôjde podľa plánu, loď bude v polovici roku 2024 zaradená k ruskému námorníctvu.

Najväčšie zmeny sa očakávajú na výzbroji lode, ktorá aktuálne disponuje protilodnými strelami Granit P-700. Tie majú oproti pôvodným predpokladom zostať a loď dostane ďalšie vertikálne silá 3S14 vo verzii M a tým pádom mimo Granitov bude loď vybavená ďalšími 80 raketami v silách.

Mimo vyššie uvedených Granitov dostane Admiral Nachimov hypersonické strely Zirkon, protiponorkové strely Otvet a protilietadlovú ochranu bude tvoriť systém S-300F, prípadne modifikovaný S-400. Podľa niektorých zdrojov dostane Nachimov námornú verziu ruského najmodernejšieho systému S-500.

Zabudnite na hovädzie mäso! Budeme jesť MÚČNE ČERVY
Zabudnite na mäso! Zelenú dostáva v EÚ jedlo zo hmyzu. Boj proti klimatickej kríze zasiahne v dohľadnej dobe aj náš jedálniček. Obmedziť sa má najmä hovädzí dobytok, ktorý produkuje metán. Pripravte sa tak na chlieb či špagety z hmyzu! Vedci... Čítať ďalej
07 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Tým pádom bude jadrový bojový krížnik vybavený obrovským množstvom riadených striel. Pokiaľ máme veriť ruským médiám, bude Nachimov disponovať 478 strelami rôznych typov a určenia.

Podľa ruských médií bolo spúšťačom urýchleného dokončenia lode vstup Fínska do NATO.

Admiral Nachimov je v lodenici Sevmaš opravovaný od roku 1999 (v prístave ale zakotvil už v roku 1997). Skutočné práce na vojnovej lodi sa začali v roku 2013. Podľa pôvodných plánov sa mal krížnik Admiral Nachimov vrátiť do služby v roku 2018, potom sa termín posunul a mal podstúpiť testy v roku 2021. Teraz teda Rusko dúfa, že v roku 2024 bude loď konečne vo stave vojnového námorníctva.

USA: Kazetové bomby predsa len dajú!
Bidenova administratíva potvrdila presun kazetovej munície na Ukrajinu. Ako vysvetlil Jake Sullivan počas brífingu, Spojené štáty si uvedomujú, že používanie kazetových nábojov na Ukrajine prináša riziká pre civilné obyvateľstvo. Preto odložili... Čítať ďalej
07 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme