Pád vlády v Holandsku! Dobrého priateľa Zelenského položila migrácia
08 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

Zahraničné médiá vrátane BBC oznámili, že v Holandsku padla vláda Marka Rutteho. Na čele Holandského kráľovstva tak končí muž, ktorý hlasno podporoval Ukrajinu a jej prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeho vláda však končí nie kvôli vojne na Ukrajine, ale kvôli nezhodám v otázkach migračnej politiky, informujú Parlamentní Listy.

Iba rok a pol

 

Vláda holandského premiéra Marka Rutteho po roku a pol svojej existencie padá. Štyri koaličné strany sa nedokázali zhodnúť na podobe migračnej politiky. BBC pripomenula, Že Rutteho konzervatívna strana VVD sa snažila obmedziť prílev žiadateľov o azyl po minuloročnom spore o preplnené migračné centrá.

„Tento týždeň sa pán Rutte pokúsil presadiť plán, ktorý zahŕňal obmedzenie počtu príbuzných vojnových utečencov, ktorým bude povolený stup do Holandska, na iba 200 osôb mesačne. Menší koaliční partneri – Kresťanská únia, strana podporujúca rodinu a sociálne liberálny D66 – však boli silne proti.

Predčasné voľby prebehnú pravdepodobne tento rok na jeseň, teda za niekoľko týždňov.

Rutte vládol s rôznymi koaličným stranami nepretržite od roku 2010.

Veľký Zelenského spojenec

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine vo februári sa Rutte postavil jasne na stranu napadnutej krajiny. Oceňoval nielen prácu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého pri návšteve Holandska v máji tohto roku označil za „statočného a odvážneho muža, ktorý sa stal symbolom toho, čo dokáže krajina a jej obyvatelia, keď bojujú za svoju existenciu, slobodu a budúcnosť. Všetci vás za to obdivujeme.“

Holandský premiér Mark Rutte a Zelenskyj, foto: Getty Images

„Toto je nespravodlivá vojna proti všetkému, čo zastávame. Je to vojna proti slobode , demokracii a právnemu štátu v našej časti sveta. Preto stojíme na strane ukrajinského ľudu a preto môžete počítať s našou neochvejnou podporou. Rusko nemôže túto vojnu vyhrať a musí sa zodpovedať za všetky zločiny agresie a bezprávia, ktoré v tejto strašnej vojne deň za dňom pácha na obyvateľoch Ukrajiny. Kde inde by sme sa teda mali stretnúť ako tu v Haagu, právnom hlavnom meste sveta. Od zostrelenia letu MH17 v Holandsku vieme, že spravodlivosť neprichádza automaticky,“ vyhlásil v máji 2023 Rutte.

Dostane v televízii PADÁKA? Redaktor ČT položil otázku Zelenskému (VIDEO)
Andreas Papadopulos, spravodajca ČT, položil na pražskom Hrade ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému otázku, ktorá vyvolala značný "poprask". Niekdajší člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka sa vraj po vyslovení otázky začal červenať až na... Čítať ďalej
07 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

podobnom prejave z januára 2023 varoval, že ak by Rusko uspelo v Európe, tento svoj úspech by využilo v akcii proti USA, čo by narušilo dnešný medzinárodný model. Z toho podľa Rutteho vyplýva, že je bytostným záujmom USA angažovať sa v pomoci Ukrajine v jej obrane pred ruskou inváziou. „USA majú na vojne na Ukrajine priamy záujem; pokiaľ by totiž Rusko získalo oporu v Európe, okamžite by to ovplyvnilo kolektívnu bezpečnosť a ochranu Spojených štátov,“ nechal sa počuť končiaci holandský premiér.

Vo februári 2023 Rutte vyrazil do Kyjeva , kde rokoval nielen so Zelenským. „A ako vždy sa jedná o zmysluplné a silné konanie. Som vám za to veľmi vďačný. Ukrajina má Holandsku za čo ďakovať: spoločnosti, vláde, parlamentu. Je to podpora nášho štátu a osobné vedenie premiéra, a to je povzbudivé,“ povedal ukrajinský prezident na adresu šéfa holandskej vlády počas spoločného stretnutia so zástupcami médií po rokovaní v Kyjeve.

Len v roku 2023 vyčlenilo Holandsko na tento účel finančnú podporu vo výške približne 2,5 miliardy eur. Vedľa toho poďakoval Zelenskyj za to, že holandská vláda sa rozhodla Ukrajine poskytnúť aj tanky Leopard. V neposlednom rade Zelenskyj poďakoval aj za holandské snahy pripraviť medzinárodný tribunál pre ruských vojnových zločincov.

Novinárka, ktorú vyhodili z pražského Hradu, prehovorila: NAHRALI STE PUTINOVI!
"Pokašlali" to! Ruskej novinárke Faride Kurbangalejevovej bola bez vysvetlenia zrušená akreditácia pre tlačovú konferenciu s prezidentom Petrom Pavlom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Tlačová hovorkyňa Hradu neposkytla detaily tohto... Čítať ďalej
08 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik