Opäť ruská frčka! Tentoraz Helsinkám
08 | 07 | 2023 I Milan Laca

Nečakané prekvapenie. Fínsky prezident bol rozhodnutím Ruska šokovaný.

Fínsky prezident Niiniste označil zatvorenie generálneho konzulátu v Petrohrade za neočakávané. Na svojom Twitteri označil rozhodnutie Ruska zatvoriť generálny konzulát za "brutálnu a asymetrickú odpoveď" na vyhostenie ruských diplomatov Fínskom.

Prekvapenie
Zatvorenie fínskeho generálneho konzulátu v Petrohrade bolo pre Helsinky prekvapením, cituje Yle prezidenta Sauliho Niinisteho.
"Vieme, že mnohé iné krajiny majú podobnú skúsenosť, samo o sebe takéto "prekvapenie" nie je ojedinelé. Ale to, že sa tak stalo za súčasných okolností, bolo, samozrejme, prekvapením," priznal prezident. Toto rozhodnutie pridalo, podľa Niinisteho,  situácii nový rozmer.
Ruská frčka Varšave
Poplach v Poľsku kvôli reakcii Moskvy na politiku Varšavy. Business Insider: Ruský zákaz pre poľské kamióny tvrdo zasiahne Varšavu. Aby ste vedeli... Rusko tvrdo zasiahlo dôležitý prvok poľskej ekonomiky uzavretím svojho územia pre nákladné... Čítať ďalej
08 | 07 | 2023 | Milan Laca
Čo urobili Rusi

Ruské ministerstvo zahraničia tento týždeň vyhlásilo deviatich fínskych diplomatov za personu non grata. Oznámilo, že Moskva od 1. októbra sťahuje súhlas s činnosťou fínskeho generálneho konzulátu v Petrohrade. Na ministerstvo predvolali fínskeho veľvyslanca Anttiho Helanterya. Vyslovili mu ostrý protest  v súvislosti s protiruskou politikou Helsínk. Ministerstvo zahraničia poukázalo aj na júnové rozhodnutie fínskej strany o vyhostení deviatich ľudí, ktorí pracovali na ruskom veľvyslanectve v krajine. V reakcii na to sa Rusko rozhodlo vyhostiť deväť zamestnancov fínskeho veľvyslanectva a fínskeho generálneho konzulátu v Petrohrade. Helsinki predtým vysvetľovali svoje rozhodnutie vyhostiť ruských diplomatov tým, že údajne pracovali v rozviedke.

Hľadajú odpoveď

Fínska ministerka zahraničných vecí Elina Valtonenová v reakcii napísala,  že Helsinki uvažujú o zatvorení ďalšieho ruského konzulátu a vykonávajú právnu analýzu, týkajúcu sa konzulátu na Alandských ostrovoch.

Pád vlády v Holandsku! Dobrého priateľa Zelenského položila migrácia
Zahraničné médiá vrátane BBC oznámili, že v Holandsku padla vláda Marka Rutteho. Na čele Holandského kráľovstva tak končí muž, ktorý hlasno podporoval Ukrajinu a jej prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeho vláda však končí nie kvôli vojne na... Čítať ďalej
08 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme