Novinárka, ktorú vyhodili z pražského Hradu, prehovorila: NAHRALI STE PUTINOVI!
08 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

"Pokašlali" to! Ruskej novinárke Faride Kurbangalejevovej bola bez vysvetlenia zrušená akreditácia pre tlačovú konferenciu s prezidentom Petrom Pavlom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Tlačová hovorkyňa Hradu neposkytla detaily tohto rozhodnutia bezpečnostných služieb. Kurbangalejevovej sa zastala česká publicistka Lucia Sulovská a vyjadrila svoje očakávania, že pokiaľ nebude podaný pádny dôvod, tak že bude Kurbangalejevovej vyjadrené ospravedlnenie. Situáciu si všimla aj ruská novinárka Marina Ovsyanniková. Navrhla, že by mal byť Kurbangalejevovej ponúknutý exkluzívny rozhovor so Zelenským. O téme informujú české Parlamentní listy.

Ako sme vás už informovali, ešte vo štvrtok večer usporiadal Zelenskyj s českým prezidentom Petrom Pavlom spoločnú tlačovú konferenciu. Na tú nebola vpustená riadne akreditovaná ruská opozičná novinárka Farida Kurbangalejevová. Reportérku projektu Republic mala zo sály vyviesť na základe svojho rozhodnutia ochranná služba. Hradná hovorkyňa Markéta Řeháková vec nechcela komentovať.

"Vyhazov" novinárky má dohru

Kurbangalejevová bola podľa vlastného vyjadrenia na facebooku k účasti dostatočne akreditovaná a prešla na Pražskom hrade všetkými bezpečnostnými previerkami. Akreditácia jej však bola následne bez vysvetlenia zrušená.

„Dnes som mala byť na tlačovej konferencii Zelenského, ktorý priletel do Prahy. Akreditovala som sa, prešla všetkými kontrolami a spolu s ďalšími novinármi čakala dve hodiny na jeho príchod na Hrad. Zrazu za mnou prišiel príslušník polície a povedal, že mi zrušili akreditáciu a že musím odísť,“ sťažovala sa na sociálnej sieti novinárka.

Tlačová hovorkyňa prezidenta SR Markéta Řeháková detaily rozhodnutia o zrušení akreditácie Kurbangalejevovej neoznámila. „Prezidentská hovorkyňa Českej republiky sa zdvorilo vyjadrila, že nepozná detaily tohto rozhodnutia bezpečnostnej služby. Idem domov, ako bolo povedané,“ napísala Kurbangalejevová.

Súcit s ruskou novinárkou vyjadrila aj česká publicistka Lucia Sulovská. „Dúfam, že si v pohode, Farido. Dúfajme, že sa celá vec vysvetlí, a ak sa ukáže, že nemali pádny dôvod, ospravedlní sa vám,“ odkázala Kurbangalejevová Sulovská so slovami, že nie všetci v Českej republike sú takto nenávistní. Spomenula však nedávno zverejnený článok od ruskej opozičnej agentúry Meduza o ľuďoch, ktorí emigrovali z Ruska, ale boli z nejakého dôvodu nútení sa vrátiť späť. Väčšina dôvodov bola osobných. Z Českej republiky to bol iba jeden prípad, keď sa Rus vrátil do svojej domoviny, pretože sa k nemu kvôli jeho pôvodu nesprávali ľudia dobre. Sulovskú to neprekvapilo.

Mnoho občanov Českej republiky podľa Sulovskej často „šliape po obyčajných ľuďoch a klania sa tyranom hore. Posledné storočie je toho dôkazom,“ popísala situáciu v Česku.

Situáciu si všimla aj ďalšia ruská novinárka Marina Ovsyanniková. Chybu vidí na strane bezpečnostných zložiek, priznáva však, že nejde povedať, či českých, alebo ukrajinských. „Ruskej novinárke Faride Kurbangalejevovej nebolo umožnené zúčastniť sa tlačovej konferencie prezidenta Zelenského v Prahe. Je to bolestné, smutné a zraňujúce. Myslím, že to bola chyba bezpečnostných zložiek. Pravda, nie je jasné, ktorých či českých alebo ukrajinských,“ napísala na facebooku, kde ďalej pripomenula niektoré úspechy svojej kolegyne.

Pražský Hrad to "pokašlal"

Farida Kurbangalejevová bola v Rusku známou televíznou moderátorkou hlavných správ na televíznej stanici Rossija 1. Po anexii Krymu a na protest proti ruskej invázii do Donbasu však z televízie odišla a dobrovoľne sa tak svojej kariéry vzdala, keď sa presťahovala do Českej republiky.

„Všetky jej myšlienky boli vždy na strane Ukrajiny,“ napísala Ovsyanniková.

Bezpečnostná služba zákazom Kurbangalejevovej zúčastniť sa tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským nadelila ruskej propagande „šikovný darček“. „Incident, ktorý sa Faride stal v Prahe, dokonale zapadá do kremeľskej metodiky: ‚Vidíte, Rusi, ako vás všetci na svete nenávidia'.“

Nastalá situácia by šla ešte zvrátiť za predpokladu, že by sa novinárke Kurbangalejevovej ospravedlnil organizátor tlačovej konferencie a bolo by jej umožnené natočiť s ukrajinským prezidentom exkluzívny rozhovor. To by dalo Putinovi šach mat. „Ale situáciu možno ešte zachrániť. Keby som bola organizátorom tlačovej konferencie, ospravedlnila by som sa Faride a ponúkla by som jej, aby natočila exkluzívny rozhovor s prezidentom Zelenským. Bol by to ťah na koňa – šach mat kremeľskému diktátorovi!“ navrhla novinárka Ovsyanniková.

Dostane v televízii PADÁKA? Redaktor ČT položil otázku Zelenskému (VIDEO)
Andreas Papadopulos, spravodajca ČT, položil na pražskom Hrade ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému otázku, ktorá vyvolala značný "poprask". Niekdajší člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka sa vraj po vyslovení otázky začal červenať až na... Čítať ďalej
07 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik