Stratil zrak! Príčinu pozná, od výrobcu chce 150-tisíc eur
06 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Muž, ktorý stratil zrak v pravom oku je presvedčený o tom, že ide o vedľajšie účinky vakcíny proti Covid-u. V Nemecku sa začalo súdne pojednávanie proti Pfizer/BioNTech, poškodený žiada odškodné 150-tisíc eur.

Päťdesiatosemročný muž je presvedčený, že zrak v pravom oku stratil po očkovaní vakcínou proti Covid 18. Vžrobca Pfizer/Biontech čelí obžalobe pre vedľajšie účinky. 

„Náš mandant veľmi trpí tým, že stratil zrak v jednom oku. To nie je maličkosť. Samozrejme, že nie sme odporcovia očkovania. Ale v konečnom dôsledku žiadame pre neho solidaritu, o ktorej sa v čase pandémie toľko hovorilo. Všetci sme sa mali solidárne postaviť proti pandémii a teraz nastal čas premeniť slová na skutky. To znamená, že tým, ktorí utrpeli v dôsledku očkovania vážne poškodenie zdravia, treba dať istú finančnú kompenzáciu,“ uviedol podľa RTVS právny zástupca Joachim Caesar-Preller.

Poškodený, Dietmar Scherrer sa rozhodol, že odškodné bude vymáhať súdnou cestou.

Podľa jeho právneho zástupcu nepôjde o ojedinelý prípad, očakáva sa až 300-tisíc žalôb.

Výrobca vinu odmieta

BioNTech všetky obvinenia odmieta. Vyjadrili sa, že každý prípad sa bude posudzovať osobitne.

Žalobca má malú šancu na úspech, lebo dokázať priamu príčinu poškodenia zdravia vakcínou je veľmi zložité.

Pokiaľ prehrá, je hrozba platenia súdnych trovov vysoká.

Európska agentúra pre lieky EMA opakovane vydala stanovisko, podľa ktorého najčastejšie podávaná vakcína americko-nemeckej spoločnosti v západných krajinách nepredstavuje žiadne zdravotné riziko.

V Nemecku podali vyše 185 žalôb na výrobcov vakcín proti ochoreniu COVID-19 pre údajné vážne vedľajšie účinky po očkovaní

Žaloby sa týkajú všetkých štyroch výrobcov vakcín, ktoré povolili v krajine podávať.

Len 185 prípadov uznali advokátske kancelárie, ako vhodné pre žalobu.

„Musíme pružne skúmať vedľajšie účinky vakcín a možno povedať, že máme čoraz jasnejší obraz. Aby však nevznikol falošný dojem, treba upozorniť na to, že ťažké následky po očkovaní zaznamenali Inštitút Paula Ehrlicha či Európska lieková agentúra. Ide o necelý jeden prípad na 10-tisíc očkovaní. Nie je to teda až také bežné. Každého pacienta však potrebujeme urýchlene identifikovať, aby sme mu čo najskôr pomohli,“ vyhlásil nemecký minister zdravotníctva Lauterbach.

Pochybil výrobca či očkujúca osoba?

Na vakcíny proti covidu sa v zásade vzťahujú rovnaké pravidlá zodpovednosti ako na iné lieky. Výrobcu je možné brať na zodpovednosť, ak ide o výrobnú chybu. Ak však vakcínu podali neodborne, zodpovednosť nesie očkujúca osoba.

„V žiadnom z prípadov, ktoré sme skúmali, sa nepodarilo preukázať kauzálnu súvislosť medzi vzniknutou ujmou na zdraví a očkovacou látkou Comirnaty/BioNTech,“ uviedla firma BioNTech v oficiálnom stanovisku.

„Úlohou štátu je, aby bola pomoc účinná. Zdravotné pokladne preberú náklady za liečbu. Krajinské vlády platia zdravotnú starostlivosť, ak treba. V skutočnosti však máme problém na oboch stranách, lebo stále nemáme k dispozícii účinné lieky,“ dodal Lauterbach.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik