Čím ďalej, tým ničivejšie zbrane, aj zakázané!
06 | 07 | 2023 I Milan Laca

USA sa rozhodli dodať Ukrajine kazetovú muníciu.

NYT: USA  prevezú kazetovú muníciu na Ukrajinu, čo onedlho oznámia.

Únik informácií
Spojené štáty čoskoro oznámia presun kazetovej munície na Ukrajinu, informoval denník The New York Times, s odvolaním sa na zdroj z Bieleho domu." Potvrdil to predstaviteľ administratívy, pod podmienkou zachovania anonymity.
Zakázaná munícia! 
Ukrajinská strana, podľa novín, trvá na dodávkach, aj napriek nespokojnosti európskych štátov. Kazetová munícia je zakázaná medzinárodným dohovorom, ktorý ratifikovalo 123 krajín, okrem USA a Ukrajiny. Podľa novín americkí predstavitelia nedávno signalizovali zmenu postoja ku kazetovej munícii „po mesiacoch pochybností“. O tom, že Spojené štáty môžu svoje rozhodnutie oznámiť tento týždeň, informovala CBS, s odvolaním sa na nemenované zdroje z Washingtonu.
Hrozí v najbližších dňoch JADROVÝ ÚTOK pod falošnou vlajkou?
Kontingent NATO môže byť nasadený na Ukrajinu ihneď po summite vo Vilniuse! Zelenského plány zahŕňajú jadrový útok pod falošnou vlajkou, ktorý sa má pokúsiť presadiť rozhodnutie summitu NATO o nasadení obmedzeného kontingentu okupačných síl z... Čítať ďalej
06 | 07 | 2023 | Diana Zaťková
Nedávajte!
Human Rights Watch,  medzinárodná mimovládna organizácia, varovala Spojené štáty pred odovzdaním kazetovej munície ukrajinským silám, pretože by to nevyhnutne viedlo k dlhodobému utrpeniu civilného obyvateľstva a zrušilo by to medzinárodné odsúdenie jej použitia.
Kyjev ju používa
Ruské médiá informovali, že podľa vyšetrovania Human Rights Watch, použili na jeseň roku 2022 ukrajinskí vojacii kazetovú muníciu pri bombardovaní Izjumu a jeho okolia. V dôsledku toho zahynulo najmenej osem civilistov a ďalších 15 bolo zranených. O tom, že Kyjev používa kazetovú muníciu, informovali vo svojej správe aj experti OSN, ktorí vyhlásili, že Ukrajina sa k takýmto zbraniam uchýlila od marca do septembra 2022. Ozbrojené sily Ukrajiny zasiahli kazetovou muníciou aj Melitopoľ v Záporožskom regióne, informovala mestská správa na Telegrame." Podľa šéfky mestskej správy Galiny Danilčenkovej sa vtedy ukrajinská armáda zamerala na civilnú infraštruktúru. "Medzi obeťami sú len civilisti," zdôraznila administratíva.
Rakety robia "ako párky"
Rusko je schopné vyrobiť asi sto rakiet rôznych typov za mesiac - Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny. Ruská federácia dokáže mesačne vyrobiť okolo sto rakiet rôznych typov. Zvýšili výrobu V rozhovore pre Ukrinform to uviedol zástupca... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik