Tieto voľby môžu byť pre Matoviča priveľké sústo
05 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Igor Matovič si tentokrát možno odhryzol sústo väčšie, ako zvládne stráviť. Jeho hnutie OĽaNO ide do najbližších volieb v rámci trojkoalície s Kresťanskou úniou (KÚ) Anny Záborskej a Za ľudí Veroniky Remišovej. To v matematike parlamentných volieb znamená, že na to, aby sa dostali do parlamentu, budú potrebovať sedem percent.

Jedno sa Matovičovi uprieť nedá – miluje výzvy a toto je pre jeho hnutie a teda aj pre neho samotného veľká výzva, pretože v koalícii bude musieť dosiahnuť o dve percentá viac, ako keby šli samostatne. Jedným z dôvodov môžu byť aj financie vyčlenené na volebnú kampaň. Ďalším dôvodom môže byť „zhltnutie“ vlastnej konkurencie. Aké sú hlavné motívy jeho koaličných partnerov?

Výzvy, to je jeho

Igor Matovič je v politike známy okrem „antificizmu“ aj tým, že má rád výzvy. Vtedy vie zabojovať, čo preukázal aj pred voľbami v roku 2020 – vtedy kvôli výzve poraziť Fica cestoval do Cannes, či na Cyprus, kde lepil nálepky na rôzne nehnuteľnosti. Čo na tom, že stále nie sú majetkom štátu – Matovič voľby vyhral, výzvu zvládol.

2728 kandidátov, 24 politických strán!
V septembrových predčasných parlamentných voľbách chce kandidovať 24 politických strán a jedna koalícia. Ministerstvo vnútra SR od nich prijalo návrhy kandidačných listín. Termín na podanie uplynul v nedeľu (2. 7.) o polnoci. Informovala o tom... Čítať ďalej
03 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Volebná matematika

Keby šli „matovičovci“ do volieb samostatne, do NR SR sa dostanú relatívne bez problémov – podľa prieskumov agentúr sa pohybujú v rozmedzí 6-7,5 percenta. Na poslednú chvíľu (Za ľudí mali smer v sobotu pred termínu odovzdania kandidátok) sa však rozhodli ísť do volieb, ako koalícia so stranami Za ľudí a KÚ. Nemusí to byť posledné „prekvapenie“, prvého človeka na kandidátke, teda volebného lídra, koalícia ešte nezverejnila.

„Ak sa ľudia dramatickou väčšinou rozhodnú, že chcú mať zo Slovenska mafiánsky štát, tak to budeme rešpektovať,“skonštatoval v jednej z televíznych diskusií expremiér s tým, že sa tomu postavia čelom.

Sú v tom peniaze?

Jedným z dôvodov na toto spojenie môže byť aj vyšší povolený limit na predvolebnú kampaň. Pre jednu stranu sú to tri milióny eur, no keďže idú ako trojkoalícia, môžu miliónov minúť až deväť, pričom zákon nestanovuje, koľko z toho ktorá strana môže minúť. Spolu teda môžu minúť ďaleko viac, ako ktorákoľvek iná strana, čo už je pri tomto rozdiele vidno.

Nehovoriac o tom, že Matovičovo hnutie má len relatívne malé výdavky oproti iným stranám, ktoré majú aj nižšie štruktúry, najímajú si kancelárie a majú aj platené funkcie, pričom finančný zisk OĽaNO za výsledok v minulých voľbách im aj takéto výdavky pohodlne umožňuje.

Pohltil konkurenciu

„Angažovaním Kresťanskej únie a Za ľudí sa Matovič zbaví časti konkurencie, ktorá by mu potenciálne mohla brať percentá a voči ktorej by sa musel vymedzovať, čo platí hlavne v prípade Kresťanskej únie. Či to bude prínosom, to dnes nevieme posúdiť, keďže Za ľudí má preferencie okolo jedného percenta a Kresťanská únia je nemerateľná. Vždy je však výhodnejšie mať v priestore, kam sa chce strana situovať, menej konkurencie. Z tohto hľadiska to teda môže mať zmysel. Matovič v každom prípade riskuje,“ konštatuje politológ Jozef Lenč.

Za ľudí snemovali ... a snem nebol v osobnom výťahu (VIDEO)
V sobotu (1. júla) sa strana Za ľudí zišla na sneme, v rámci ktorého mali hovoriť o koalícii so stranou OĽaNO, ale aj o predvolebných plánoch strany. Podľa predsedníčky Veroniky Remišovej sa mienia držať svojich protikorupčných vízií a stále platí,... Čítať ďalej
03 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Zaujímavý paradox

Veronika Remišová svoju stranu Za ľudí prezentuje, ako tú, ktorá nechce rozoštvávanie, hádky a polarizáciu spoločnosti. Preto je paradoxom, že idú do volieb v koalícii práve s Matovičom, ktorý všetko toto stelesňuje, „...aby sme si zachovali v strane našu líniu a našu víziu, ktorou je úspešné Slovensko, bezpečné Slovensko.“

Hlavnou agendou Anny Záborskej a jej Kresťanskej únie, ktorú táto strana v parlamente otvorila niekoľkokrát, je ochrana nenarodeného života a „protiinterrupčné“ zákony, ktoré tradične rozvíria hladinu, no neprechádzajú.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik