Poslanec NR SR: Vierozvestcom vďačíme aj za povýšenie jazyka (VIDEO)
05 | 07 | 2023 I Eka Balašková

V týchto dňoch sa po celom Slovensku konajú rôzne spomienkové oslavy nie len cirkevného charakteru, ktorých cieľom je pripomenúť Solúnskych bratov ako nositeľov kultúry našim prapredkom. Na takomto podujatí v Branči sa prihovoril aj Marián Kéry (Smer-SSD)

Pripomenul v nej aj fakt, že práve vďaka Solúnskym bratom sa Staroslovienčina stala liturgickým jazykom, čo prirovnal k tomu, ako keby bola dnes Slovenčina postavená na úroveň angličtiny. V krátkosti zhrnul históriu príchod vierozvestcov na Slovensko, ale aj to, ako sa dnes svet stavia k Slovákom a spravodlivosti voči nim. Je na každom z nás, aby dedičstvo Cyrila a Metoda prežilo aj do ďalších generácií.

Nezabúdajme na korene

„Ak chceme, aby sme ako národ mali budúcnosť, je dôležité chrániť a pripomínať si aj svoju minulosť. Nezabúdať na korene, ktoré nás formovali. K takýmto významným koreňom slovanskej kultúry, jazyka a náboženstva patrí sviatok svätých Cyrila a Metoda. Konštantín a Metod, bratia zo Solúna, boli byzantskí misionári a učitelia, ktorí prišli na územie Veľkej Moravy v roku 863. V tomto roku si pripomíname 1160. výročie ich príchodu na územie dnešného Slovenska. Najväčšiu zásluhu na ich príchode mal knieža Rastislav, ktorý sa s prosbou obrátil na byzantského panovníka Michala III. A ten jeho žiadosti vyhovel,“ píše k svojmu príhovoru Kéry.

Spolupráca ponad Dunaj (GALÉRIA)
V obci Radvaň nad Dunajom (okr. Komárno) za účasti ministra pre investície Petra Balíka predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja nedávno otvorili kompu cez Dunaj. Tá Radvaň spojí s maďarskou obcou Neszmély, čím miestnym obyvateľom ušetrí takmer... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Nemôžeme byť ticho

Kéry v príhovore pripomenul fakt, ako sa vo svete zaobchádza so Slovákmi. Na porovnaní dvoch prípadov poukázal na nerovnaký prístup úradov. Kým po vražde amerického recidivistu tmavej pleti a po masových protestoch bol odsúdený policajt, belgickí policajti, ktorí brutálne zasiahli proti Slovákovi zatiaľ spravodlivo súdení neboli, až na smiešnu finančnú pokutu pre jedného z nich vo výške 1500 eur.

„Je to nehoráznosť a my nemôžeme byť ticho,“ konštatuje Kéry.

Facebook / Marián Kéry / reprofoto z videa

Dedičstvo otcov...

„Snažme sa pečať odkazu svätých Cyrila a Metoda šíriť ďalej. Začnime každý od seba, aby naše Slovensko bolo stále kresťanské, prial by som si, aby bolo viac solidárne, sociálne a spravodlivé,“ hovorí Kéry a dopĺňa: „Aby aj budúce generácie mohli povedať: Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane.“

Ide o oveľa viac, ako "iba" o sviatok dvoch svätcov
Príchod vierozvestov Cyrila a Metoda na naše územie je zdrojom nábožnosti, solidarity a slovanskej vzájomnosti nielen pre Slovákov, ale aj Moravanov, Čechov, Bulharov či Macedóncov. Slovenská republika si 5. júla štátnym sviatkom pripomenie... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Ivan Brožík/ TA SR

Pripomínajú si ich nie len Slováci

Deň slovanských vierozvestov Cyrila a Metoda je 5. júla štátnym sviatkom aj v Českej republike. Pod názvom Deň slovanskej písomnosti a kultúry slávia sviatok sv. Cyrila a Metoda 24. mája v Ruskej federácii aj na Ukrajine. Štátnym sviatkom pod názvom Deň Cyrila a Metoda je 24. máj i v Bulharsku.

Nejde len o „akýchsi svätých“

Konštantín ešte pred odchodom na misiu vytvoril písmo, prispôsobené pre slovanskú reč, hlaholiku a preložil základné state súvisiace s kresťanskou vieroukou: výber evanjeliových čítaní - Evanjeliár. Po takejto príprave prišli obaja zvestovatelia viery v roku 863 na Veľkú Moravu. Obyvateľstvo spolu s miestnou vládnucou mocou byzantskú misiu prijalo. Východofranskí mocenskí predstavitelia a ich klérus sa na to pozerali s nevôľou.

Po trojročnom pôsobení na Veľkej Morave na spiatočnej ceste do Byzancie oboch šíriteľov Kristovho učenia zastihlo v Benátkach pozvanie pápeža Mikuláša I. do Ríma. Vo Večnom meste ich už však vítal nový pápež Hadrián II., pred ktorým obhájili svoje dielo. Dosiahli kodifikovanie slovanskej reči ako ďalšieho liturgického jazyka, v ktorom možno vykonávať kresťanské obrady. Chorľavý Konštantín ostal v Ríme, kde sa utiahol do kláštora, prijal meno Cyril a v roku 869 skonal.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik