Nemecko politicky precitá, krajinu valcuje AFD
05 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Rast popularity krajne pravicovej strany Alternatívy pre Nemecko (AfD) nemá konca. V spolkových krajinách Durínsko a Brandenbursko je podľa najnovších prieskumov už najpopulárnejšou stranou, a to s veľkým odstupom od ostatných zoskupení. Vývoj sledujú novinky.cz.

Podľa prieskumov, o výsledkoch ktorých informoval denník Bild, môže teraz AfD v Durínsku počítať s 34 percentami hlasov, čo je o deväť percent viac ako v podobnej ankete pred rokom. Nasledujú kresťanskí demokrati (CDU) s 21 percentami a strana Ľaví s 20 percentami, pričom sociálni demokrati (SPD) spolkového kancelára Olafa Scholza by získali len desať percent.

Zametajú ako víchrica

„AfD masívne zametá v celom Durínsku,“ komentoval Bild výsledky prieskumu. Voľby sa v tejto spolkovej krajine uskutočnia budúci rok na jeseň.

Podobne sa situácia vyvíja aj v Brandenbursku, kde je AfD podľa prieskumu z uplynulého týždňa na čele rebríčka popularity s 28 percentami. Tradičné strany SPD a CDU nasledujú s 21 resp. 18 percentami. „Šok vyvolaný AfD otriasa Brandenburskom,“ komentuje Bild .

V celonemeckom meradle je zatiaľ najsilnejší opozičný blok kresťanských strán CDU/CSU, ale aj z tohto pohľadu AfD už naň intenzívne doťahuje. Sociálnych demokratov už AfD predbehla.

Hoaxy britského admirála
Ruská armáda "stratila polovicu svojho bojového potenciálu na Ukrajine, vrátane 2500 tankov, a hlavný úder kyjevskej protiofenzívy ešte len príde," povedal admirál Anthony Radakin, náčelník generálneho štábu britských ozbrojených síl. Že ide o... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme