Český komentátor o Slovensku: Stredopravicové strany si koledujú o PRŮŠVIH, Fico mieri k víťazstvu
08 | 07 | 2023 I Ladislav Kováčik

Český komentátor Luboš Palata sa pre Deník.cz vyjadril k situácii pred septembrovými parlamentnými voľbami na Slovensku.

"Protikorupční bojovníci"

Palata poukázal na to, že hnutie OĽaNO bývalého premiéra Igora Matoviča prekvapilo, keď ako jediné kandiduje v rámci koalície. Spojencami OĽaNO sú v tomto prípade „silne katolícky zameraná“ Kresťanská únia a naopak liberálna strana Za ľudí, ktorú pred štyrmi rokmi zakladal bývalý prezident Andrej Kiska.

Palata hneď vysvetľuje, že vytvorenie koalície znamená pre OĽaNO pomerne veľkú komplikáciu, kedy je na vstup do parlamentu potrebné získať minimálne sedem percent hlasov, pričom túto hranicu hnutie aktuálne dosahuje „len tak tak“.

Postavíme sa k tomu čelom. Chceli sme vytvoriť jediný subjekt, aby ľudia videli, že títo to myslia so Slovenskom úprimne. Sú to protikorupční bojovníci. Nenájdete tu žiadneho hada, prezliekača kabátov, ktorý prešiel cez štyri alebo päť strán,“ cituje Palata Igora Matoviča.

Palata poukazuje na to, že Matovič verí, že napriek katastrofálnym výsledkom svojej trojročnej vlády nakoniec získa výrazne viac hlasov. Ďalej spomína, ako Matovič zaútočil na predsedu Smeru-SD Roberta Fica slovami o „mafiánskom štáte“. Palata vysvetľuje, že Smer-SD podľa väčšiny prieskumov mieri k volebnému víťazstvu. Pripomína tiež, že Fico presadzuje, aby Slovensko zaujalo k vojne na Ukrajine neutrálny postoj podobný pozícii Maďarska pod vedením premiéra Viktora Orbána.

Smer dal na svojej kandidátke miesto aj Arturovi Bekmatovovi z mimoparlamentného, „extrémne ľavicového“ hnutia Socialisti.sk, píše Palata. Taktiež pripomína, že na kandidátke Ficovho Smeru sú aj trestne stíhaní kandidáti, pričom menuje exministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Na prekročenie desaťpercentnej hranice podpory majú okrem Smeru šancu aj „umiernene opozičný a prozápadný“ Hlas-SD expremiéra Petra Pellegriniho a mimoparlamentné Progresívne Slovensko na čele s podpredsedom Európskeho parlamentu Michalom Šimečkom. Palata tu pripomína, že práve z tejto strany pred viac ako štyrmi rokmi vzišla prezidentka Zuzana Čaputová.

OĽANO a priatelia kritizujú I. Šimka za výroky o polícii, tá ich nekomentuje
Hnutie OĽANO a priatelia kritizuje ministra vnútra Ivana Šimka za jeho vyjadrenie o tom, že polícia patrí pod kontrolu politiky. Ministerstvo vnútra SR v reakcii poukázalo na Šimkove slová, že spravuje a bude spravovať svoj rezort podľa ústavy a... Čítať ďalej
04 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Veľké fiasko

Palata ďalej spomína stranu Republika, ktorej dáva nálepku „postfašistická“, pričom píše, že Fico je ochotný s touto stranou rokovať o prípadnej podpore svojej vlády. Naopak Hlas a progresívci podľa neho možnosť povolebných rokovaní s Republikou vylučujú.

O veľký „průšvih“ si podľa Palatu koleduje pätica stredopravicových strán, ktoré neboli schopné zjednotiť sa v rámci jedného bloku a nemusia sa dostať cez päťpercentnú hranicu vstupu do parlamentu. Ambíciu byť volebným lídrom zjednotenej pravice mal podľa českého komentátora bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý sa však nakoniec spojil len s liberálnymi Maďarmi, pričom šance jeho zoskupenia Modrí, Most-Híd na vstup do parlamentu nie sú veľké.

Podobné je to aj s Demokratmi bývalého premiéra Eduarda Hegera, konštatuje ďalej Palata. V jeho strane je väčšina politikov dnes už bývalej vlády, ktorá skončila v máji, keď ju vystriedal úradnícky kabinet. Okolo piatich percent sa pohybuje aj liberálna Sloboda a Solidarita exministra hospodárstva Richarda Sulíka, Kresťanskodemokratické hnutie či Sme rodina, približuje Palata.

Podľa Palatu môže v septembrových voľbách prepadnúť 20 až 25 percent prozápadných voličov. To môže zásadne pomôcť šanciam Roberta Fica na návrat k moci. „Malo to byť veľké spojenectvo, ale vyzerá to len ako veľké fiasko,“ pripomína nakoniec Palata konštatovanie slovenského denníka Pravda k neúspešným snahám slovenskej pravice.

Šimečka: Fico, Danko, Republika je "SMRTIACI KOKTEIL"! Radačovský reaguje
Europoslanec a kandidá SNS Miroslav Radačovský na svojom facebooku reagoval na dva výroky podpredsedu Európskeho parlamentu a predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku. Prvý citovaný výrok Šimečku je z roku 2019, kedy sa konali voľby do... Čítať ďalej
04 | 07 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme