V slovenských i poľských Tatrách počítali kamzíkov
04 | 07 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Celkovo 816 kamzíkov, z toho 63 tohtoročných mláďat, narátali sčítajúci v slovenských i poľských Tatrách. Na sociálnej sieti o tom informuje Tatranský národný park (TANAP).

Ako uvádza, na slovenskej strane Tatier zaznamenali presne 555 kamzíkov, zo toho 45 tohtoročných mláďat. V Poľsku videli 261 jedincov, z nich narátali 18 kamzíčat. Najväčšie čriedy sa už tradične podarilo sčítať v Belianskych Tatrách, práve tie ponúkajú zveri bohatú potravnú ponuku a pokoj, ktorý zabezpečuje uzávera vzácnej lokality.

"Predpovede počasia hlásili ideálne podmienky. Nakoniec však, tak ako pred dvomi rokmi, sprevádzalo sčítanie dusno, ktoré kamzíky prinútilo hľadať úkryt pred teplom už v ranných hodinách. Boli tak pre sčítajúcich ťažšie viditeľné," uviedol TANAP.

Ako dopĺňa TANAP, nie je to však len teplom, s najväčšou pravdepodobnosťou je kamzičia populácia naozaj nižšia.

"Tatranskí zoológovia očakávali, že populačná krivka oproti rekordu mierne poklesne, no momentálne je ešte predčasné hovoriť o i príčinách. Jarný rekord si držia ročníky 2014 a 2016, keď v teréne napočítali zhodne po 1232 kamzíkov," dodáva TANAP.

Toto je posledná šanca na záchranu Slovenska! Jožo Ráž vyslovil desivé proroctvo
Toto je posledná šanca na záchranu Slovenska! Legendárny líder kapely Elán Jožo Ráž vyslovil v minulosti desivé proroctvo: Situácia je vážna! Modlite sa! Teraz je vhodná doba. Napĺňajú sa jeho slová? Legendárny spevák prišiel v minulosti s výzvou... Čítať ďalej
04 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme