NATO: Rusi vedia prekvapiť
04 | 07 | 2023 I Milan Laca

Nikdy nepodceňujte Rusko, varuje najvyšší vojenský predstaviteľ NATO.

Predseda vojenského výboru NATO prehovoril pred kľúčovým zhromaždením vo Viľniuse. NATO pripravuje svoje nové vojenské plány.  

Hrozba trvá

Admirál Rob Bauer, predseda vojenského výboru NATO povedal, že hoci väčšina ruských pozemných síl bojuje na Ukrajine, je presvedčený, že kremeľské sily sú stále hrozbou. "Sme presvedčení, že Rusi sa chystajú rekonštituovať. Plány preto nie sú postavené na skutočnom stave ruskej armády, ale na stave ruskej armády pred útokom na Ukrajinu", povedal Bauer.

Trhajú ich na kusy! (VIDEO)
"Roztrhané na kusy." Briti informujú, čo Rusko použilo proti ozbrojeným silám Ukrajiny. The Telegraph: Ruské drony „Lancet“ roztrhali na kusy húfnicu CAESAR, ktorú dostali ozbrojené sily Ukrajiny. Problém Ruský dron „Lancet“ je pre ukrajinské... Čítať ďalej
03 | 07 | 2023 | Milan Laca

Poučená Moskva
Bauer vyhlásil, že Rusko sa „z tejto vojny poučí“ a NATO „naň bude naďalej nazerať ako na vážnu hrozbu“. To sa vzťahuje na moria, vzduch a vesmír, kde sú ruské sily „stále veľmi, veľmi schopné“, okrem jadrových spôsobilostí. "Nikdy by sme nemali podceňovať Rusov a ich schopnosť odraziť sa, ako to v histórii niekoľkokrát ukázali," dodal Bauer.
Summit NATO 

Na budúci utorok a stredu sa vedúci predstavitelia aliancie stretnú vo Viľniuse, kde podpíšu historické nové regionálne vojenské plány a prediskutujú ako zvýšiť investície do obrany, keď Rusko pokračuje vo vojne na Ukrajine. Bauer zdôraznil, že summit bude znamenať začiatok dlhého implementačného procesu.  "Musíme ísť a robiť svoju prácu - aby sme dosiahli vyšší počet síl s vyššou pripravenosťou, musíme cvičiť proti plánom, musíme získať  spôsobilosti, ktoré požadujeme a to bude nejaký čas trvať." 

Zbrojenie a peniaze

Realizácia plánov siaha až po zabezpečenie výroby dostatočného množstva zbraní a munície – spolu s väčším množstvom zdrojov určených na obranu.  "Potrebujeme viac peňazí, spoločne, aby sme to zaplatili," povedal Bauer. Navyše, nový model NATO pre sily vysokej pripravenosti si bude vyžadovať „uistenie sa, že krajiny majú zavedený mechanizmus na zvýšenie počtu ľudí, ktorí sú k dispozícii pre ozbrojené sily“. 

Jadrové zbrane nepoužijeme, ubezpečuje Lukašenko
Bieloruský líder Alexander Lukašenko si je podľa webu novinky.cz istý, že nikdy nebudú použité taktické jadrové zbrane, ktoré v jeho krajine rozmiestnilo Rusko. Vyhlásil to podľa agentúry Reuters. „Som si istý, že ich nikdy nebudeme musieť použiť,... Čítať ďalej
02 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme