Falošná inteligencia. Nakoniec ľudstvo možno zachráni autentická blbosť, veští Ivan Hoffman
05 | 07 | 2023 I Ivan Mihale

Podľa burzy to vyzerá, že človek to má sčítané, a svet ovládne dokonalá umelá inteligencia, ktorej budeme v najlepšom prípade otročiť. Ivan Hoffman ale nestráca optimizmus, aj na odosobnenú inteligenciu je protizbraň.

Anglická skratka pre umelú inteligenciu je AI, pričom A znamená artificial. A artificial možno preložiť ako umelý, ale aj vyumelkovaný, neúprimný, predstieraný, vykonštruovaný, strojený, či falošný. To všetko zrejme platí pre schopnosť strojov napodobňovať ľudské schopnosti, ako je myslenie, učenie sa alebo kreativita.

Nie je to tak dávno, kedy umelá inteligencia bola hudbou budúcnosti a vďačným námetom sci-fi románov a filmov. Dnes je umelá inteligencia súčasne módnym hitom, obrovskou technologickou príležitosťou, znepokojujúcou hrozbou aj investičnou bublinou. Ocitli sme sa v budúcnosti a nie je to úplne príjemné. Narazil som na inzerát na „šablóny, ktoré vytvoria kvalitný textový obsah pre vaše sociálne siete, reklamy, blog, emaily, web, ebooky“. Stačí odpovedať na 1-3 otázky, kliknúť na tlačidlo a AI za mňa vytvorí unikátny obsah za 60 sekúnd. Inzerát mi radostne hlási: „Už nemusíte tráviť hodiny nad tvorbou obsahu, umelá inteligencia to urobí za vás počas minúty.“

Profesií, v ktorých sa umelá inteligencia zaobíde bez človeka, je dlhý rad a predovšetkým sú to profesie, v ktorých sa používa hlava. Než ale človek rezignovane uzná, že si myslením škodí, že by sa mal obmedziť na prácu manuálnu a myslenie outsourcovať na kompetentnejší stroj, hľadá na umelej inteligencii muchy. Ekonómovia si uvedomujú, že zhromažďovanie informácií môže narušiť hospodársku súťaž, pretože prevaha informácií umožňuje eliminovať konkurenta. Vojaci tušia, že nedostatočná regulácia pri používaní AI môže zapríčiniť stratu kontroly nad nebezpečnými zbraňami. Politici sa desia politických kampaní, šitých na mieru jednotlivého voliča a vnímavejší spotrebiteľ sa právom obáva, že je pre umelú inteligenciu, ktorá ho má prečítaného od hlavy po päty, bezmocnou korisťou.

Šimečka: Fico, Danko, Republika je "SMRTIACI KOKTEIL"! Radačovský reaguje
Europoslanec a kandidá SNS Miroslav Radačovský na svojom facebooku reagoval na dva výroky podpredsedu Európskeho parlamentu a predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku. Prvý citovaný výrok Šimečku je z roku 2019, kedy sa konali voľby do... Čítať ďalej
04 | 07 | 2023 | Ladislav Kováčik

Lenže akcie firiem, ktoré ponúkajú služby umelej inteligencie, alebo majú AI v názve, na burze raketovo rastú. Počujeme skeptiky, ktorí sa pýtajú, či ide o technologický trend, alebo o bublinu. Na varovné hlasy, že sa okolo AI nafukuje bublina, ale investori nepočujú. Pohľad na burzu svedčí o nedôvere v človeka, ktorý podľa investorov bude v budúcnosti hrať druhé husle. Ak teda bude vôbec hrať. Podľa burzy to má človek sčítané.

Pokiaľ ide o programátorov, vývojárov, tvorcov umelej inteligencie, nájdeme medzi nimi nadšencov, ktorí bagatelizujú riziká, aj panikárov, ktorí riziká zveličujú. Zdá sa ale, že tu existuje vzťah medzi umelou inteligenciou a ľudskou blbosťou. Kto sa bojí ľudskej obmedzenosti, vidí v umelej inteligencii spojenca. Kto verí v človeka, umelej inteligencie sa desí.

Viera človeka v pokrok, urýchľovaný modernými informačnými technológiami, koliduje s atmosférou, v ktorej sa umelej inteligencie bojíme viac, než ľudskej blbosti. Ide o inštinktívnu i intuitívnu nedôveru v čosi umelé, vyumelkované, neúprimné, predstierané, vykonštruované, strojené, či falošné. K ľudskosti patrí omylnosť, nedokonalosť. A áno, aj tá hlúposť, ktorá je znakom prirodzenosti. Môže to byť práve tá blbosť, ktorá človeka nakoniec zachráni pred diktátom umelej inteligencie, pred otročením strojom!

Tento text nenapísala umelá inteligencia

Historik: Všetko už tu bolo a my sa z toho potrebujeme poučiť
Historik sa nezaprie. A nezaprie sa ani Eduard Chmelár, ktorý nás cez historickú udalosť spojenú s jedným z najkrvavejších povstaní voči Habsburgovcom privádza k poučeniu, že konflikty sa čím ďalej tým menej dajú riešiť silou. A s tým súvisí aj... Čítať ďalej
04 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!