Čínska stealth stíhačka J-20 lieta s novými motormi
04 | 07 | 2023 I Ivan Mihale

Najpokročilejšie čínske stíhacie lietadlo J-20 údajne prvýkrát nedávno letelo s dvojicou novo vyvinutých motorov a pritiahlo spravodajstvo zo zámorských médií, z ktorých niektoré tvrdili, že s najnovšou aktualizáciou čínske lietadlo stealth dohnalo a prekonali svojich amerických kolegov.

Stíhacia stíhačka J-20 nedávno uskutočnila svoj prvý let, pričom bola vybavená dvojicou motorov WS-15 vyvinutých na domácom trhu, informovala v pondelok s odvolaním sa na médiá taiwan.cn, spravodajská webová stránka pridružená k Úradu pre záležitosti Taiwanu Štátnej rady. na ostrove Taiwan.

S novými motormi by J-20 dostal výrazné zvýšenie ťahu, čo by mu umožnilo v podstate prekonať svojho amerického náprotivku, citovala správa bývalého predstaviteľa zahraničných vecí na ostrove Taiwan.

Video:

Tieto správy prišli po tom, čo americké médiá vrátane thedrive.com vo štvrtok prvýkrát informovali o lete koncom júna s odvolaním sa na neoverené obrázky a videá, ktoré kolovali po sociálnych médiách a ktoré údajne ukazovali J-20 pri štarte z testovacieho letiska v Chengdu, Sichuan na juhozápade Číny. Údajne boli videné s dvoma motormi WS-15 namiesto predchádzajúcich motorov WS-10.

Čínska armáda ani vývojár lietadla nepotvrdili udalosť širokej verejnosti v čase tlače.

Prvé J-20 boli poháňané ruskými motormi AL-31, neskôr na Airshow China 2021 J-20 vybavené domácimi motormi WS-10 podávali verejné letové výkony, čo znamenalo sériovú výrobu J-20 s týmto typom motorov.

Dlho sa očakávalo, že J-20 sa nakoniec zmení na motory ďalšej generácie, povedal v pondelok pre Global Times čínsky vojenský expert, ktorý požiadal o anonymitu.

Veľké napredovanie a očakávania

Po vybavení sa od motorov očakáva, že poskytnú väčší ťah, čo povedie k väčšiemu dojazdu, vyššej rýchlosti a schopnosti super-cruise medzi mnohými taktickými výhodami, povedal expert.

Wang Ya'nan, šéfredaktor magazínu Aerospace Knowledge so sídlom v Pekingu, pre Global Times povedal, že Čína zvykla zaostávať za poprednými krajinami, ako sú USA, pokiaľ ide o technológie leteckých motorov až o desaťročia, ale rýchlo ich dobieha.

Vo vývoji sú pravdepodobne aj výkonnejšie motory s vektorovým riadením ťahu a motory s premenlivým cyklom, povedal Wang.

Trhajú ich na kusy! (VIDEO)
"Roztrhané na kusy." Briti informujú, čo Rusko použilo proti ozbrojeným silám Ukrajiny. The Telegraph: Ruské drony „Lancet“ roztrhali na kusy húfnicu CAESAR, ktorú dostali ozbrojené sily Ukrajiny. Problém Ruský dron „Lancet“ je pre ukrajinské... Čítať ďalej
03 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme