Michal Kaliňák (HLAS-SD): Samosprávy sa stali obeťami, ich obyvatelia sú bankomatom na financovanie chýb dua Heger, Matovič
03 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Strana HLAS – SD dnes predstavila kandidátku, na ktorej je aj dlhoročná tvár ZMOS. Michal Kaliňák, expert na samosprávu problémy nerieši na sociálnych sieťach, ale rieši ich denne už niekoľko rokov priamo v teréne. Vie presne, čo regióny potrebujú  a vie aj to, ako na to. V rozhovore sa nevyhol žiadnej otázke, prezradil ako vníma Plán obnovy, čo by mali ľudia zvážiť pred tým, ako dajú niekomu hlas a aký výsledok si želá 30. septembra.

Strana HLAS – SD dnes predstavila svoju kandidátku. Môžete našim čitateľom prezradiť, ktoré číslo na kandidátke bude to vaše?

Michal Kaliňák: V predčasných parlamentných voľbách sa budem uchádzať o dôveru pod číslom 8. Pre mňa je to mimoriadna česť, lebo ide o mimoriadne vysoké číslo na kandidátnej listine. Beriem ho však s pokorou k voličom a s úctou k občanom.

Vy ste boli dlho jednou z tvárí ZMOS. Prečo ste sa rozhodli ísť do politiky?

Michal Kaliňák: Je pravdou, že som bol jednou z tvári ZMOSu a hoci som sa rozhodol odísť a to v momente, keď som sa rozhodol vstúpiť do politiky, moje srdce je stále v samosprávach, tak ako ja som každý týždeň v regiónoch. Rozhodnutie odísť zo ZMOSu nebolo jednoduché ani ľahké. Veď som tam pôsobil veľmi dlhé roky na viacerých pozíciách, ale do politiky ma vyhnalo neospravedlniteľné pohŕdanie samosprávou, ktoré predvádzali duo Heger a Matovič za asistencie pani Remišovej a pánov Kollára so Sulíkom. Viac ako dvadsať rokov sa venujem samospráve a aktívne v nej pôsobím. Preto s čistým svedomím môžem povedať, že ich vzťah k samospráve bol celé volebné obdobie cez čiaru. Som si istý, že ani doteraz nechápu čo spôsobili lebo nechápu samospráve a nerozumejú tomu, že kto ubližuje mestám a obciam vo svojej podstate ubližuje 5, 4 milióna ľuďom žijúcich v 2 900 samosprávach.

Prioritne sa venujete regiónom. Ktoré sú tie oblasti, ktoré regióny najviac trápia a dajú sa ešte regióny zachrániť?

Michal Kaliňák: Nerád by so robil rebríček problémov, lebo v balíku problémov nemá význam dávať iba jeden na prioritné miesto a ostatné do úzadia. My v HLASe sme presvedčený, že Slovensko potrebuje silný štát a uvedomujeme si, že silné regióny sú garanciou regionálneho rozvoja a teda rastu každého kúta krajiny. Nikto nemôže byť v živote potrestaný za to, kde sa narodil a je našou povinnosťou zvýšiť kvalitu života a teda spokojnosť ľudí žijúcich v každom regióne. Niekde chýba vodovod či kanalizácia, inde neexistuje predajňa základných potravín, máme regióny kde ľudia musia v tom lepšom prípade stáť pri okne aby mali aspoň nejaký internetový signál. Vidíme, že duo Heger a Matovič spustili stratifikáciu nemocníc, ktorá je iba cestovaním za zdravím. Súdnou mapou urobili cestovanie za spravodlivosťou. Zonáciou národných parkov nechránia prírodu, ale ruinujú životnú úroveň ľudí v regiónoch. Som si istý, že tieto problémy sa dajú riešiť a preto som v politike. Chcem ľuďom v regiónoch dokázať, že pre mňa neexistujú najmenej rozvinuté okresy, ale prioritné. Chcem v politike dokázať, že neexistujú periférne regióny, ale tie, ktoré budú v centre pozornosti. A keďže som roky v regiónoch, veľmi dobre viem, že tam čo sa povie, to musí platiť. Preto si uvedomujem zodpovednosť za slová aj za skutky.  

Mnohí predstavitelia samospráv, ale aj samotní občania strácajú nádej. Predstavte si modelovú situáciu: Zovšadiaľ počúvate, ako na mestách a obciach záleží, politici ich húfne navštevujú, každý chce pomôcť, zaujíma sa, ale reálne tí samotní predstavitelia miest a obcí netušia, z čoho budú pomaly kosiť, pochovávať, svietiť. Ak by ste vy boli na ich mieste, čo by vás presvedčilo o tom, že tá nádej je a že sa ich situácia ešte v tomto roku môže zmeniť?

Michal Kaliňák: Nikomu sa nečudujem, ak stráca nádej. Veď sám som ju na ZMOSe stratil a práve tam som pochopil rozdiel medzi tým, čo znamená navrhovať a čo znamená presadzovať. Preto som vstúpil do politiky, aby som obnovil nádej aj dôveru, že politik je ten ktorý pomáha ľuďom. Ak sa pýtate, čo by mňa presvedčilo v predvolebnej kampani, keby som bol na mieste starostov, primátorov, alebo občanov, potom by som veľmi jednoducho povedal – pozrite kto sa čomu dlhoodobo venuje. Tu je odpoveď na to, kto žije pre riešenia a kto chce v politike profitovať z problémov. Ak sa viac ako dve desaťročia venujem samospráve, dlhodobo a často som v regiónoch, je zrejmé, že idem s riešeniami, ktoré som konzultoval s ľuďmi v území. Je to dôkaz toho, že moja agenda je zrkadlom problémov v regiónoch. To isté by malo platiť o každom politikovi.

Vedela podľa vás vláda, ktorá schvaľovala zákony, povedzme si úprimne proti mestám a obciam, čo vlastne koná?

Michal Kaliňák: Som si istý, že im to bolo srdečne jedno. Bez samospráv by tento štát ťažko zvládol pandémiu, vojnu na Ukrajine, energetickú krízu, ale aj terajšie sociálne napätie. Mestá a obce sa však kvôli chybným rozhodnutiam vlády dostávajú k ekonomickej priepasti, či môže ešte viac ohroziť ľudí na kvalite a dostupnosti verejných služieb, napríklad v školstve, sociálnych službách, podpore športu, obmedzovaní kultúrnych podujatí, vo zvyšovaní daní a poplatkov. Napriek tomu vláda občas samosprávam poďakovala, ale nepomohla. Dnes sa ukazuje, že práve úradnícka vlády Ľudovíta Ódora by nemala iba svietiť a kúriť, ale aj hasiť a to požiare ktoré vznikajú v mestách a obciach kvôli obrovským výpadkom ich financií, a v súvislosti s tým, aké negatívne dopady to môže mať na ľudí v mestách a obciach, ale aj na rozvoj regiónov.

Čo navrhujete starostom a primátorom, ktorí prišli o značné financie a možno dôjdu do toho bodu, že nebudú môcť zabezpečiť riadne fungovanie služieb pre obce a mestá. Čo majú robiť, keďže do takej situácie sa nedostali vlastným pričinením?

Michal Kaliňák: Pomerne dlho hovorím, že samosprávy sa stali obeťami zlých rozhodnutí dua Matovič a Heger a ich obyvatelia sú bankomatom na financovanie chýb týchto pánov a ďalších, čo im výdatne asistovali. Ťažko môžem navrhovať, keďže sa iba uchádzam o dôveru v parlamentných voľbách, ale môžem aj touto cestou garantovať, že HLAS presadí to, aby sa na samosprávy nepresúvali povinnosti bez peňazí a že každé rozhodnutie týkajúce sa miest a obcí bude výsledkom spoločného dialógu. Iba tento prístup garantuje každému a všetkým, že samospráva, priemysel a vláda musia úzko spolupracovať v prospech rozvoja krajiny. Je to aj súčasťou našej Celospoločenskej dohody, ktorá dokazuje, že zodpovední politici nikdy nehodia cez palubu kľúčových sociálno-ekonomických aktérov, lebo keď sa darí samosprávam a firmám, potom aj ľuďom a štátu. Ak sa ešte vrátim k Vašej otázke, dnes je témou to, ako úspešne dokáže napríklad aj ZMOS či združenie samosprávnych krajov presvedčiť pána premiéra Ľudovíta Ódora aby samosprávam poskytol 108 mil. eur nevyčerpaných z málo úspešných kompenzácií a aby odpustil pandemické úvery samosprávam, ktoré ich získali.

Plán obnovy. Váš názor?

Michal Kaliňák: Tvorba Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky bola popri podpásovkách zo strany vlády k samosprávam ďalší dôvod, pre ktorý som sa rozhodol odísť zo ZMOSu do HLASu. Je to v mnohom sumár zle nastavených krokov, ktoré viac ubližujú ako pomáhajú. Napokon stratifikácia nemocníc a budovanie špitálov to potvrdili. Súdna mapa sa rovnako ukázala ako hrozba a nie pomoc. Presne tak, ako hrozba pre ľudí a nie šanca pre regióny pôsobí zonácia národných parkov a mohol by som pokračovať. Napríklad zle nastavenými parametrami v oblasti školstva, alebo budovania kapacít sociálnych zariadení. Aby som to skrátil, Plán obnovy usvedčil bývalú vládu z toho, že nemala na to, aby viedla krajinu a osvedčuje aj členov úradníckej vlády z toho, že keď kryjú zlyhania predchodcov, tak odborne zlýhavajú.

Kde vás budú môcť občania v rámci predvolebnej kampane stretnúť?

Michal Kaliňák: Ja skutočne nerád hovorím o tom, kedy ma môžu ľudia stretnúť v rámci predvolebnej kampane, pretože dlhé roky, každý týždeň som v regiónoch. Preto ani terajšie stretnutia nevnímam ako kampaň ale ako diskusiu s ľuďmi pri ktorej sa držím pravidlá: všeobecne o problémoch a konkrétne o riešeniach. Keď by som ale mal hovoriť o tom, ako mám aktuálne nastavené týždne, tak každý z nich som 4 dni v regiónoch po Slovensku a zvyšné tri dni sa venujem stretnutia s ľuďmi výlučne na východe Slovenska. A všade som s perom a zápisníkom, lebo nič lepšie sa človeku nemôže stať ako dôvera od ľudí, ktorí hovoria veci tak ako sa majú.

Ako si chcete získať dôveru ľudí, ktorí ju stratili počas rokov, keď tu vládol chaos a teraz keď vidia politika radšej sklonia hlavu a vyberú sa iným smerom?

Michal Kaliňák: Dôveru získať je veľmi náročné a stratiť veľmi jednoduché. Viem ľudí pochopiť v ich sklamaní, lebo aj to ma priviedlo do politiky. Preto na stretnutiach hovorím o tom ako presne čo zmeniť, aby to v pozitívnom cítili ľudia. Okrem toho navštevujem regióny, kde chodím roky a pravidelne, čo je zárukou toho, že aj v budúcich rokoch sa tam chcem s ľuďmi stretnúť a naďalej s nimi hovoriť. Už nie iba o tom, čo sa mi v politike podarilo presadiť, ale aj o tom, čo ďalšie budem musieť zvládnuť. Mám jasnú predstavu o tom, ako zaviesť tzv. Mapu verejných investícií kde každý človek bude môcť kontrolovať kedy ktorá investícia príde do jeho mesta či obce. Mám jasnú predstavu ako samosprávam presunúť prebytočné štátne budovy na výstavbu nájomných bytov, zariadení pre seniorov alebo zvýšenia kapacít škôl. Mám jasnú predstavu o tom, ako adresne podporovať sociálnu ekonomiku v mestách a obciach. Mohol by som pokračovať ďalej. Ale týmto chcem iba poukázať na to, ako konkrétne chcem prispieť k tomu, aby ľudia verili politikom, ktorí majú jasno v tom, čo potrebuje ten-ktorý región. Sám pochádzam z Medzilaboriec a veľmi dobre viem, čo potrebujú ľudia a tiež samosprávy.

Aký výsledok si želáte 30. septembra?

Michal Kaliňák: Veľmi si želám čo najvyššiu volebnú účasť, lebo voľby sú o názore každého voliča. Zároveň neskrývam túžbu, aby strana HLAS – sociálna demokracia získala čo najsilnejší mandát pre budovanie silného štátu a verím, že následne si budú môcť aj ľudia veľmi jasne porovnať tieto moje odpovede s dosiahnutými výsledkami. Verím, že dosiahnuté výsledky prispejú k dôvere ľudí voči politikom.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ako môže PS riadiť štát, keď doriadilo Bratislavu
Michal Kaliňák z HLASu Regiónov píše na sociálnej sieti: "BEZ CENZÚRY - PS NEZVLÁDLO RIADIŤ BRATISLAVU AKO MÔŽE RIADIŤ SLOVENSKO" "Slovensko zažilo experiment v podobe dnešnej vlády. Nedovoľme “úradníkom z Bruselu” rozhodovať o našich samosprávach... Čítať ďalej
02 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik