Exminister "na koni": Ospravedlní sa mi Fico?
04 | 07 | 2023 I Eka Balašková

V auguste 2022 Ministerstvo obrany (MO) SR medzivládne podpísalo nákup transportérov 8x8 za tristo miliónov eur, za čo na ministra Robert Fico (Smer-SSD) podal trestné oznámenie (TO). Je to jedna z niekoľkých káuz Jaroslava Naďa na MO SR. Kontrolóri teraz dali za pravdu exministrovi Naďovi (v tom čase OĽaNO) a ten sa svojim triumfom pochválil aj na sociálnej sieti.

História nákupu týchto transportérov siaha ešte do čias vlády Roberta Fica, podpísať sa ju však podarilo až v auguste 2022. V septembri v tomto roku má byť privezené prvé vozidlo, ktoré sa na Slovensku odovzdá Ozbrojeným silám. Smer však ešte pred podpisom zmluvy podal trestné oznámenie na ministra, pričom Úrad pre verejné obstarávanie v týchto dňoch informuje, že z ich hľadiska zákon porušený nebol. Jaroslav Naď je spokojný a stále hovorí o Smere ako o mafii.

Fínsky partner

Zmluva s fínskou firmou Patria v sume 404 miliónov eur na 76 kusov transportérov 8x8 bola podpísaná až v auguste minulého roku, na tento nákup sa MO SR chystalo od roku 2015. Rokovania a prípravy zmluvy trvali niekoľko rokov.

Podľa MO SR bolo výhodnejšie riešiť nákup na medzivládnej úrovni, kvôli výhodnejším podmienkam. Jednou z podmienok zmluvy medzi Slovenskom a Fínskom bola veľká časť realizácie v slovenskej réžií – podieľať sa malo okolo 40 slovenských firiem.

„Prvé vozidlo 8×8 bude dovezené v septembri tohto roka vo verzii AMB (ambulantné) na vykonanie kontrolných a vojenských skúšok. Tie potrvajú niekoľko mesiacov, pričom od mája budúceho roka budú jednotlivé kusy vozidiel postupne odovzdávané pre potreby OS SR,” uviedla hovorkyňa ministerstva Mária Precner s tým, že proces presunu výroby na Slovensko má „pod palcom“ štátna akciovka Konštrukta–Defence.

Dohoda za 447 miliónov eur
Slovensko uzavrelo s Fínskom medzivládnu dohodu na nákup 76 bojových obrnených vozidiel (BOV) 8x8. Celková cena zákazky vrátane logistiky, infraštruktúry a munície je 447 miliónov eur. Prvé vozidlo by malo byť dodané v septembri 2023. Minister... Čítať ďalej
30 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Fico ako najväčší kritik

 „Podávame trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu prípravy. Materiál je už spracovaný,“ oznámil Fico vlani v júli, teda ešte pred podpisom kúpnej zmluvy. Zákazka bola podľa Fica netransparentná a predražená a Naďa nazval vlastizradcom.

Zdroj: FB/Robert Fico | Robert Fico

Podľa Naďa však MO SR oslovilo viacero krajín, z ktorých ponuky predložilo päť a konečný výber robil tím zložený zo 60-tich dobrovoľníkov MO SR a Ozbrojených síl SR. Tí ponuku fínskej Patrie vyhodnotili ako najvýhodnejšiu.

Ako dopadlo Ficovo TO

„Po prijatí predmetného trestného oznámenia sú zabezpečované ďalšie početné listiny a stanoviská od viacerých štátnych orgánov vrátane Európskej komisie. Zároveň boli iniciované kontroly aktuálnych procesov v danej veci,"uvádza  generálna prokuratúra vo svoojom stanovisku. Podľa Naďa na MO za jeho pôsobenia neregistroval žiadne vyšetrovanie, až na pár otázok od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), žiadne výsluchy však neprebehli.

Strategicky významné nákupy

ÚVO si od ministerstva vyžiadal všetky dokumenty týkajúce sa nákupu.

„Konanie sme začali z vlastnej iniciatívy, keďže armádne nákupy sú strategický významné a dôležité. Nešlo o konkrétne podozrenie na porušenie zákona,"vysvetľuje úrad v stanovisku, pričom nekomunikovali ani s OČTK.

Robert Fico: Čaputovej vláda uvažuje, Smer-SSD koná (VIDEO)
Predseda strany Smer - slovenská sociálna demokracia Robert Fico svoje tradičné video "Čo sa nezmestilo na tlačovku" začal nostalgicky - spomienkami na svoje prázdniny z detstva a brigády v puberte. Ďalšie témy už neboli také príjemné. Vyzdvihol... Čítať ďalej
03 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Zákon porušený nebol

Z polročného skúmania okolností ÚVO vo svojom vyjadrení konštatuje, že Zákon o verejnom obstarávaní porušený nebol.

“Úrad v predmetnom prípade neskúmal a ani nemohol skúmať vecnú stránku, resp. opodstatnenosť nákupu, napríklad z hľadiska toho, či dohodnutá cena predmetného nákupu je skutočne výhodná, a to vzhľadom na svoje právomoci,”uvádzajú kontrolóri vo svojom rozhodnutí.

Naď tradične o mafiánskych chápadlách Smeru

„Myslíte, že sa mi ospravedlnia za svoje 756. klamstvo?,“ pýta sa Jaroslav Naď na Facebooku v statuse.

„Dôkazov o tom, že tu SMERáci a im podobní robia predvolebnú kampaň strašením a nepodloženým osočovaním o neodbornosti a netransparentnosti akosi pribúda. Verím, že téma rovnako zaujme verejnosť a médiá, ako zaujala vtedy, keď Fico bohorovne klamal Slovensku do očí, že sme pri nákupe vozidiel 8x8 nepostupovali v súlade so zákonom a obviňoval ma z korupcie, atď,“ netají svoju spokojnosť Naď.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik