Žeravé francúzske leto, Macron má vysvetlenie! (VIDEO)
03 | 07 | 2023 I Milan Laca

Keď Francúzsko horí, Macron obviňuje sociálne siete z rozdúchavania plameňov.

Francúzsky prezident kritizuje úlohu videoplatforiem pri národnom násilí, ale niektorí tvrdia, že politici našli ľahkého obetného baránka. Francúzski výtržníci podpálili krajinu a Emmanuel Macron ukazuje prstom na TikTok a Snapchat za to, že peklo poliali benzínom.

Nepokoje

V posledných troch dňoch vypukli po celom Francúzsku násilné protesty po tom, čo policajt na parížskom predmestí zastrelil 17-ročného Nahela M., ktorý mal severoafrický pôvod. Výtržníci sa zamerali na verejné budovy, dopravné systémy a obchody s projektilmi a Molotovovými kokteilmi, pričom 249 príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní bolo zranených a 875 ľudí bolo zatknutých. Na rozdiel od smrteľného prepuknutia násilia v roku 2005, nepokoje, ktoré viedli k odstaveniu verejnej dopravy, zrušeniu koncertov a rozmiestneniu obrnených vozidiel po celej krajine, možno zdokumentovať v reálnom čase, zdieľať online a vidieť desaťtisíce ľudí na platformách sociálnych médií, ako sú TikTok, Snapchat a Twitter. 

Nepokoje vo Francúzsku

Obavy

Tento online fenomén znepokojuje francúzskych politických vodcov, ktorí sa ponáhľajú hľadať riešenia, keďže nepokoje nevykazujú žiadne známky toho, že by sa vytratili. "Videli sme násilné zhromaždenia, organizované na niekoľkých platformách sociálnych médií,  ale aj istý druh napodobňovania násilia," povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron po krízovom stretnutí vlády. Obvinil mladších výtržníkov z toho, že opustili realitu a „žili vo videohrách, ktoré ich omámili“.

Cenzúra?

Francúzsky prezident chce, aby technologické spoločnosti vymazali násilný obsah a poskytli orgánom činným v trestnom konaní identitu demonštrantov, ktorí používajú sociálne médiá na podnecovanie a zhoršovanie neporiadku. "Očakávam, že tieto platformy budú zodpovedné," povedal Macron. 

Internet

Podľa výskumu najsledovanejšieho francúzskeho spravodajského kanála BFM boli TikTok a Snapchat v piatok ráno zaplavené videami z nepokojov a rabovania po celom Francúzsku. Na TikTok boli hashtagy spojené s nepokojmi pretlačené algoritmom platformy. Policajní predstavitelia tiež povedali, že niektorí demonštranti koordinujú a komunikujú v reálnom čase prostredníctvom služieb správ na WhatsApp a Telegram, prostredníctvom online nástrojov, ktoré v roku 2005 neexistovali, keď nepokoje poškodili stovky verejných budov a zhoreli tisíce áut.

Netreba? 

Niektorí však tvrdia, že platformy sociálnych médií sú nespravodlivo obviňované veľkými politikmi, ktorí by mali zamerať svoju pozornosť inam. Úrad OSN pre ľudské práva uviedol, že Francúzsko musí riešiť „problémy rasizmu a diskriminácie v oblasti presadzovania práva“ s odkazom na zabitie tínedžera.

Šokujúce video z Francúzka! Ako policajt zastrelil 17-ročného chlapca
Francúzsky policajt, ktorý počas utorkovej cestnej kontroly na predmestí Paríža zastrelil 17-ročného mladíka severoafrického pôvodu, sa ospravedlnil rodine obete. Vo štvrtok to uviedol jeho právnik Laurent-Franck Liénard. Informovala o tom... Čítať ďalej
30 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Dve strany mince

Úloha online platforiem však presahuje rámec organizovania požiarov a rabovania a pomoci výtržníkom organizovať sa. Tohtotýždňové násilné nepokoje sa začali videom, ktoré bolo, samozrejme, zverejnené na sociálnych sieťach. "Jednoznačne došlo k zmene, viac ľudí si osvojilo reflex natáčania polície. Predovšetkým komunita aktivistov je teraz schopná rýchlo a široko šíriť videá," povedala Magda Boutros, odborníčka na sociológiu na Univerzite Washington, ktorý študoval aktivizmus proti násiliu polície vo Francúzsku.

To nie je všetko 
Zas konflikt medzi Ukrajincami a Rómami
Polícia v sobotu večer v Pardubiciach zasahovala pri potýčke osemnástich ľudí. Jeden z účastníkov konfliktu bol zranený a skončil v nemocnici. Traja ľudia policajti zadržali, povedala ČTK policajná hovorkyňa Markéta Janovská. Informuje web... Čítať ďalej
02 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik